Jak najlepiej testować łącze?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Jak najlepiej testować łącze?

Post autor: Andrzejz78 »

Wczoraj prawdopodobnie uruchomili trzeci sektor na moim nadajniku i znacząco poprawiła mi się prędkość Postanowiłem sprawdzić ile da się wyciągnąć Na kilku różnych testach łącza wyniki były zbliżone do siebie i wynosił DL 6-7Mb/s Pomiędzy każdym speedtestem pobierałem plik 50MB żeby w zbliżonym czasie porównać obie metody Wynik prędkości pobierania pliku znacznie się różnił od wyników speedtestów bo wynosił średnio 10-13Mb/s a w porywach przekraczał 15Mb/s

Dlaczego są takie różnice?

Która metoda jest najwiarygodniejsza?

Według mnie to druga metoda jest najlepsza bo pozwala większym pakietem w dłuższym czasie testować łącze Dodam że do plików używam akceleratora ale przecież korzysta on z tego samego łącza więc nie ma tu żadnego oszustwa Wyciąga tyle ile sieć pozwala
Ostatnio zmieniony 2013-01-26, 19:42 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak najlepiej testować łącze?

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze:Dlaczego są takie różnice?
Zapytaj autora speedtestu.
Andrzejz78 pisze:Która metoda jest najwiarygodniejsza?
Pobieranie pliku, a najlepiej kilku w kilku wątkach z różnych szybkich serwerów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze: Pobieranie pliku, a najlepiej kilku w kilku wątkach z różnych szybkich serwerów.
I to też czasem bywają różnice. Ja osobiście polecam tą stronę http://noc.gts.pl/ Miałem jeszcze podobny serwer ftp. Ale teraz niestety nie mogę do odszukać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ja osobiście polecam tą stronę http://noc.gts.pl/
Z podobnej korzystam http://test-lacza.pl/ jeśli chodzi o pliki

Można w takim razie wywnioskować że speedtesty zaniżają rzeczywistą prędkość skoro nie potrafią wydusić z łącza tyle ile się da, no chyba że jest tak tylko u mnie
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Moim zdaniem prędkość Plusa najlepiej testować na SpeedTest.net na warszawskim serwerze Skynet.
Serwery, z których robisz testy to własności różnych firm lub instytucji. Niektóre (szczególnie te od mniejszych firm) po prostu nie wyrabiają i zaniżają wyniki.
Jeśli wolisz ściągnąć paczkę to możesz przetestować: Sileman lub Promax.
Akcelerator także może Cię okłamywać - zależy z jakiego korzystasz.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

PC174, Próbowałem wszystkich testów wskazanych w tym temacie i powiem że wyniki są do siebie zbliżone Przy dobrych "wiatrach" pokazują max 6-7Mb/s Pobierałem paczki z serwerów wskazanych przez ciebie i tu jest już inaczej Średnio jest 1,1-1,2MB/s (około 9,5Mb/s)
PC174 pisze:Akcelerator także może Cię okłamywać
Raczej nie Wczoraj robiłem testy przy pobieraniu filmów Film 700MB pobierałem średnio 10min co łatwo pozwala wyliczyć średnią pobierania
Podczas pobierania obserwowałem chwilowe prędkości w akceleratorze i w TNI a także sprawdzałem procentowe wykorzystywanie łącza w menadżerze i wszystko do siebie było podobne Na podstawie tego mogę wykluczyć bład wskazań akceleratora

[ Dodano: 2013-01-27, 10:59 ]
Dobrze by było żeby ktoś przeprowadził podobne testy na speedtestach i akceleratorze i podzielił się spostrzeżeniami
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze: Można w takim razie wywnioskować że speedtesty zaniżają rzeczywistą prędkość skoro nie potrafią wydusić z łącza tyle ile się da, no chyba że jest tak tylko u mnie
Poza tym jeśli to jest pisane we flashu to dużo może zależeć od wydajności komputera na którym odbywa się test.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Poza tym jeśli to jest pisane we flashu to dużo może zależeć od wydajności komputera na którym odbywa się test
Tu chyba tkwi problem bo jak włączę speedtest to procesor od razu 100% Mój laptop podkręcony z 1,6 na 2,1 ale widocznie to za mało Flasha mam aktualizowanego więc to raczej wina sprzętu

[ Dodano: 2013-01-27, 17:12 ]
Dodam że jedyny speedtest który pokazuje zbliżone wartości takie jak uzyskuje na akceleratorze jest tu http://www.orange.pl/speedtest.phtml Co ciekawe w ogóle nie powoduje wzrostu obciążenia procesora choć też jest to flash
Pingi w tym teście są zaniżone ale to chyba dlatego że zbyt krótki jest ich pomiar Co do prędkości pobierania na tym teście jak i akceleratorze są podobne :)
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

YaHooo pisze:Poza tym jeśli to jest pisane we flashu to dużo może zależeć od wydajności komputera na którym odbywa się test
Tu trafiłeś. Widzę, że korzystacie z FireFox'a. Przez krótki czas używałem tej przeglądarki, ale miałem problemy przez ciągłe 100% zużycie procesora. Głównie z tego względu przesiadłem się na Chrome :cfaniak:
Andrzejz78 pisze:Dodam że jedyny speedtest który pokazuje zbliżone wartości takie jak uzyskuje na akceleratorze jest tu http://www.orange.pl/speedtest.phtml
U mnie oprócz pingu zaniżył także download... I to sporo.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Tu chyba tkwi problem bo jak włączę speedtest to procesor od razu 100%
U mnie tak samo jest. Nie wiem o co biega.
Andrzejz78 pisze:Co ciekawe w ogóle nie powoduje wzrostu obciążenia procesora choć też jest to flash
Być może jest po prostu lepiej napisany.
PC174 pisze:Przez krótki czas używałem tej przeglądarki, ale miałem problemy przez ciągłe 100% zużycie procesora.
Niestety też to obserwuję.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Problem chyba rozwiązałem Pozbyłem się procesu plugin-container.exe raz na zawsze i już nie ma takiego zarzynania procesora przy speedtestach
You Tube śmiga teraz aż miło, bez zacięć i szybko :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze: You Tube śmiga teraz aż miło, bez zacięć i szybko :ok:
Dobrze wiedzieć :ok:
ODPOWIEDZ