Słaba wydajność Plus Internet?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Słaba wydajność Plus Internet?
Od stycznia korzystam z internetu mobilnego od Plusa, ale trochę jestem zawiedziony wydajnością, według speedtest.net DL ~4,07 Mb/s UP 0,41 Mb/s, ping 75-150.
Według aplikacji RSSI -87 dBm. Na stronie Plusa jestem w zasięgu HSPA+, ale łącze się tylko i wyłącznie w HSPA. Chciałbym poprawić chociaż upload.
PS Wydaje mi się że modem w trybie NDIS ma szybszy DL i mniejszy ping ale wolniejszy UP.
Według aplikacji RSSI -87 dBm. Na stronie Plusa jestem w zasięgu HSPA+, ale łącze się tylko i wyłącznie w HSPA. Chciałbym poprawić chociaż upload.
PS Wydaje mi się że modem w trybie NDIS ma szybszy DL i mniejszy ping ale wolniejszy UP.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Słaba wydajność Plus Internet?
Obawiam się, że to może być wina przeciążenia sieci. Sprawdzałeś w późnych godzinach nocnych, tak 2-3? Jeszcze może to być kwestia słabego zasięgu, albo jakichś zakłóceń.przemekkk pisze:Chciałbym poprawić chociaż upload.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie masz jeszcze tak źle są dużo gorsze wynikiprzemekkk pisze:DL ~4,07 Mb/s UP 0,41 Mb/s, ping 75-150

Speedtesty potrafią czasami okłamywać http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=37206
Jeśli nie masz HSPA+ to jest to raczej wina nadajnika lub sieci
Spróbuj z anteną kierunkową i innym nadajnikiem lub innym pasmem
Podaj twoją dokładną lokalizcję a najlepiej linka z http://mapa.btsearch.pl/
-
- Stały użytkownik forum
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.90504 ... 63719/z/15
ul. Świętojańska
Zazwyczaj modem łączy się z nadajnikiem na ul. Wincentego Pola, dystans to 0,75 km. Więc antenka? Myślałem o tym, ale często modem zabieram do pracy a złącze w modemach jest kiepskie
ul. Świętojańska
Zazwyczaj modem łączy się z nadajnikiem na ul. Wincentego Pola, dystans to 0,75 km. Więc antenka? Myślałem o tym, ale często modem zabieram do pracy a złącze w modemach jest kiepskie

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Antenka kierunkowa może pozwoliłaby ci złapać inny nadajnik np. Pocztowa 9/10 lub 1 Maja 27 a jak nie to wymuś pasmo W900 i spróbuj złapać Aero2 z K. Miarki 42
Swoją drogą takie duże miasto a tylko jeden nadajnik aero2?
Swoją drogą takie duże miasto a tylko jeden nadajnik aero2?
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czyli UMTS2100.przemekkk pisze:Zazwyczaj modem łączy się z nadajnikiem na ul. Wincentego Pola
Są 2Andrzejz78 pisze:Swoją drogą takie duże miasto a tylko jeden nadajnik aero2?

Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No tak ale ten drugi to prawie na wsiPC174 pisze:Są 2

-
- Guru bezprzewodowy
Masz wkoło siebie kilka BTS na 2100MHz z PLUSA. Odległości do około 2 km, na różnych kierunkach. Można próbować łączyć się z nimi. Potrzebna dobra antena kierunkowa na 2100MHz . Za jej pomocą możesz wymusić połączenia z nimi.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
przemekkk, Zanim zaczniesz przygodę z antenami warto abyś się wybrał pod każdy nadajnik z laptopem i sprawdził w pobliżu każdej anteny jak chodzi internet Może się okazać że ten twój chodzi najlepiej i wtedy szkoda żebyś marnował czas i pieniądze
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zasięg masz nie wcale taki rewelacyjny, bo -87dBm. Do uzyskania wyższych prędkości może być potrzebny większy. O ile to nie sprawa obciążenia sieci. Dlatego zabawy z antenami to już jak Andrzejz78 napisał ostateczność.Andrzejz78 pisze:Zazwyczaj modem łączy się z nadajnikiem na ul. Wincentego Pola, dystans to 0,75 km. Więc antenka?
Pozdrawiam YaHooo 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, 
to nie moje słowaZazwyczaj modem łączy się z nadajnikiem na ul. Wincentego Pola, dystans to 0,75 km. Więc antenka?

-
- Stały użytkownik forum
No właśnie trochę mnie zastanawia taki słaby zasięg, jestem otoczony dwoma nadajnikami w małej odległości a taka kicha. Prędzej zamiast anteny zastanowiłbym się nad LTE.
Z instalacją anteny na zewnątrz budynku będzie krucho, okna mojego pokoju wychodzą na nadajnik Orange, Plus jest w inną stronę. Może jakiś bacik trochę by poprawił?
Z instalacją anteny na zewnątrz budynku będzie krucho, okna mojego pokoju wychodzą na nadajnik Orange, Plus jest w inną stronę. Może jakiś bacik trochę by poprawił?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
przemekkk, Sprawdź najpierw jak chodzi net pod nadajnikiem przy pełnym zasięgu a później decyduj co dalej
Jeśli chodzi o LTE to najpierw zrób wywiad środowiskowy żeby nie był zaskoczony
Jeśli chodzi o LTE to najpierw zrób wywiad środowiskowy żeby nie był zaskoczony
-
- Guru bezprzewodowy
Do LTE potrzebny inny modem. Korzystasz od stycznia to czemu nie wziąłeś modemu LTE jesli chcesz korzystać z tej technologii. W jeleniej jest kilkanaście pozwoleń na LTE, nie wiadomo , które chodzą(trzeba przetestować). Lokalizacje podobne jak Plus. Podejrzewam , że z Wincentego Pola ten transfer to max i antena na tym kierunku niewiele pomoże.Ten zasięg to z modemem wewnątrz czy na zewnątrz? O antenie myślałem w stosunku do innych BTS(inne kierunki). Ale najpierw trzeba sprawdzić transfer, obciążenie w ich pobliżu. To zadecyduje o konieczności anteny. Co do bacika to przeniesie on pobór sygnału na zewnątrz i tyle, stad moje pytanie o pomiar zasięgu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czasem przemo wariuje z cytowaniemAndrzejz78 pisze:to nie moje słowa![]()

Być może coś Ci zasłania, albo nodeB nie jest dokładnie na przeciwko Ciebie.przemekkk pisze:No właśnie trochę mnie zastanawia taki słaby zasięg, jestem otoczony dwoma nadajnikami w małej odległości a taka kicha.
Można próbować, o ile na zewnątrz masz lepszy zasięg oraz osiągi.przemekkk pisze:Może jakiś bacik trochę by poprawił?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Modemu LTE nie mam ponieważ mam abonament bez sprzętu na czas nieoznaczony.
Na stronie znalazłem info o nadajnikach PLUS http://www.gsm.biz.pl/gsm/plus/stacje/btsjga.html ...i wychodzi kicha w moim mieście z Polkomtelem
Na stronie znalazłem info o nadajnikach PLUS http://www.gsm.biz.pl/gsm/plus/stacje/btsjga.html ...i wychodzi kicha w moim mieście z Polkomtelem

-
- Guru bezprzewodowy
Czemu piszesz kicha. Transfer, który masz nie taki zły. W okolicy kilka BTS HSDPA, które trzeba przetestować.