Jak zwiększyć zasięg wifi za pomocą telefonu z androidem.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
assassins x
Stały użytkownik forum

Jak zwiększyć zasięg wifi za pomocą telefonu z androidem.

Post autor: assassins x »

Witam.

Czy telefonem mogę zwiększyć zasięg wifi nie z mojego routera lecz sąsiada, który wie o tym ze "ciagniemy" od niego wifi. I czy jest jakas mozliwosć zwiekszenia tego zasiegu za pomoca telefonu, tabletu z androidem. Wiem że takich urzadzeniach jest funkcja hot spot wifi ale próbowałem i wifi sie wylacza i pisze "brak sieci kmorkowej". Internet potrzebny mi jest w nocy bo moj jest wtedy wylaczony. Pomocy ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zwiększyć zasięg wifi za pomocą telefonu z androidem.

Post autor: YaHooo »

assassins x to nie tak prosto. Funkcja taka o jakiej piszesz wymaga posiadania 2 kart Wi-Fi a telefon z pewnością czegoś takiego nie posiada ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Skajper4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Skajper4 »

Hmm, jest takie rozwiązanie:
WiFi sąsiada > telefon z androidem > tethering przez bluetooth lub usb> komputer/laptop.
Wady są zależne od metody tetheringu. Przy połączeniu bluetooth z komputerem/laptopem będziesz miał max. 1,5Mb/s. Przy połączeniu przez usb masz nieograniczoną prędkość, lecz kabel ogranicza odległość od komputera.
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 20:53 przez Skajper4, łącznie zmieniany 1 raz.
assassins x
Stały użytkownik forum

Post autor: assassins x »

A czy mógłbym pobierać ten Internet z Bluetooth na tablecie go clever tab a73?
Skajper4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Skajper4 »

Jeżeli twoja wersja androida ma funkcję tetheringu po Bluetooth (chyba każda wersja to obsługuje, a często wystarczy się podłączyć z androidem od strony komputera), i jeśli odbiornik wspiera funkcję "Bluetooth PAN", to powinno działać :)
ODPOWIEDZ