Modem Huawei MF195 na jednym Win8 działa na drugim nie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
OnlyTrue
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei MF195 na jednym Win8 działa na drugim nie

Post autor: OnlyTrue »

Znajoma podrzuciła mi swojego laptopa z modem Huawei MF195. Żebym sprawdził czy ten modem działą, rzeczywiście u niej na komputerze niby sterownik jest zainstalowany ale w programie nie widac modemu i nie można się połączyć.

Spróbowałem zainstalować dokładnie tak samo na moim komputerze i odziwo wykryło modem i wszystko śmiga mogę się połączyć i internet jest.

Dziwną sprawą też jest to, że Internet Manager wygląda inaczej na moim komputerze i na komputerze tej znajomej. Na samym modemie jest też Mobile Partner ale on też nie wykrywa modemu na jej komputerze. Próbowałem ode mnie z system32/drivers zabrac pliki sterownika tego modemu przenieść tam, żeby działało ale nie mogę wkleić jednego pliku gdyż jakiś proces cały czas z niego korzysta. Nie wiem jak to ugryźć jak odpowiednio zainstalować ten modem żeby był widoczny na tym laptopie i działał.
lukkki
Stały użytkownik forum

Re: Modem Huawei MF195 na jednym Win8 działa na drugim nie

Post autor: lukkki »

Zamiast grzebać w plikach Windowsa nie lepiej przeinstalować/przywrócić znajomej system do stanu początkowego?
major
Stały użytkownik forum

Post autor: major »

I ja mam ten sam problem. Miałem modem Hauwei jakis z przed 2 lat, działa ok cały czas, dostałem teraz MF195.
najpierw odinstalowałem poprzedni + registry clean, MF195 wykryło, zainstalowało, daje CONNECT - działa :)

Wyjołemłem z USB, wpinam ponownie - i BRAK UrząDZENIA, dioda nie mruga, tylko Pendrive dostępny.
W panelu Sterowania brak pozycji MODEMy.
No to co - reinstal, (odinstalowałem + rejestr) instalacja na nowo - działa
Wyjmuje z USB , wpinam - BRAK modemu :(
Kolejny raz instalacja + rejestr - działa, dałem juz nawet opcję BEZPIECZNE USUWANIE SPRZETU - po ponownym podłaczeniu co - BRAK MODEMU :(

Modem oddałem na reklamacji, dosatłem drugi na czas naprawy, i co - to samo .
laptop to Toshiba Satelite L500 kilkuletni, jakies Pentium M + Vista.
Ale czysty system, wszytskie update poinstalowane ze strony Toshiby, laptop tylko do netu i Office.

Pobrałem nowey frimware ze storny T-mobile , zupgradował sie, ale tylko po jego pierwszej instalacji i bez usuwania z USB, po resecie kompa - brak modemu ;(

Sprawdziłem modem na laptopie Core I7 i nie ma problemu.
Wiem ze modemy do HSDPA+ (nie 7,2Mb/s tylko 21Mb/s) nie działają na starych chipsetach , jezeli mowa o modemach montowanych na MiniPCI-e, ale czy tak samo jest przy sprzecie na USB ?
raczej laptopa nie wymienie ;)
Ostatnio zmieniony 2013-03-25, 19:13 przez major, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

major pisze: raczej laptopa nie wymienie ;)
Ale zawsze można próbować w takiej sytuacji reinstalować system od nowa. Bo jakoś innego rozwiązania nie widzę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ