PVK-001 - Zwiększenie zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PVK-001 - Zwiększenie zasięgu
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym zwiększyć zasięg danego sprzętu:
KLIK
1. Z racji tego, że anteny są montowane zarówno na nadajniku jak i odbiorniku, czy by zwiększyć zasięg muszę dokupić anteny zarówno do nadajnika i odbiornika, czy wystarczy tylko do jednego urządzenia?
2. Standardowe anteny są dosyć słabe, ale zarówno nadajnik jak i odbiornik mają inne wyjście niż inne anteny wifi, w związku z czym prawdopodobnie będę musiał zakupić przejściówki. Pytanie, czy zakup przejściówek będzie wiązał się z dodatkową stratą sygnału?
W tym konkretnym temacie jestem dosyć zielony i będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki mające na celu poprawę sygnału ww sprzętu.
Pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym zwiększyć zasięg danego sprzętu:
KLIK
1. Z racji tego, że anteny są montowane zarówno na nadajniku jak i odbiorniku, czy by zwiększyć zasięg muszę dokupić anteny zarówno do nadajnika i odbiornika, czy wystarczy tylko do jednego urządzenia?
2. Standardowe anteny są dosyć słabe, ale zarówno nadajnik jak i odbiornik mają inne wyjście niż inne anteny wifi, w związku z czym prawdopodobnie będę musiał zakupić przejściówki. Pytanie, czy zakup przejściówek będzie wiązał się z dodatkową stratą sygnału?
W tym konkretnym temacie jestem dosyć zielony i będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki mające na celu poprawę sygnału ww sprzętu.
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: PVK-001 - Zwiększenie zasięgu
Jak to włączysz to sąsiedzi Cię przeklną bo im zabijesz WiFi 2,4GHz.peciteuk pisze:w jaki sposób mógłbym zwiększyć zasięg danego sprzętu:
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.peciteuk pisze: Pytanie, czy zakup przejściówek będzie wiązał się z dodatkową stratą sygnału?
Do odbiornika i nadajnika. Kup najmocniejsze panele jakie tylko znajdziesz na rynku.peciteuk pisze:czy by zwiększyć zasięg muszę dokupić anteny zarówno do nadajnika i odbiornika, czy wystarczy tylko do jednego urządzenia?
Walnij w ten szmelc 5 kg. mlotkiem z calej sily. Jesli nie, to kup przynajmniej anteny 27 dBi - ograniczysz ilosc ludzi ktorych bedziesz denerwowal tym badziewiem.peciteuk pisze:będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki mające na celu poprawę sygnału ww sprzętu
Nie pomagam na PW.
-
Miło.
Nie sądziłem, że trzeba o tym wspominać, a jednak: nie zamierzam użytkować tego w domu. I szczerze wątpię by przy moim sposobie korzystania ktokolwiek na tym ucierpiał.
Wracając do tematu: w jaki sposób zwiększyć siłę sygnału tego urządzenia?
Nie sądziłem, że trzeba o tym wspominać, a jednak: nie zamierzam użytkować tego w domu. I szczerze wątpię by przy moim sposobie korzystania ktokolwiek na tym ucierpiał.
Niestety nie posiadam narzędzia o takiej wadze. Na razie jeszcze nie odczuwam potrzeby zakupi, ale na pewno wezmę Twoją sugestie pod uwagę. Dziękuję!key pisze:Walnij w ten szmelc 5 kg. mlotkiem z calej sily
Wracając do tematu: w jaki sposób zwiększyć siłę sygnału tego urządzenia?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zacznij od zakupu okularow. Potem przeczytaj jeszcze raz to co napisalem w poprzednim poscie:peciteuk pisze:w jaki sposób zwiększyć siłę sygnału tego urządzenia?
Jedyny sensowny sposob.key pisze:Kup najmocniejsze panele jakie tylko znajdziesz na rynku.
Nie pomagam na PW.
-
ooo
akurat okulary już mam. Ale może faktycznie ciut słabe. Ponownie: dziękuję!
W kwestii panel: niestety tylko z jednej strony mogę umocować tego rodzaju sprzęt. Chodzi o rozmiar, który jest zdecydowanie za duży. A tak jak sam wspomniałeś, anteny muszą być dokupione zarówno do odbiornika jak i nadajnika. Faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć w pierwszym poście. Także bardziej celuje w coś mniejszego gabarytowo.
btw jestem użytkownikiem wielu for, ale jeszcze nigdzie nie zostałem tak miło przyjęty
Pozdrawiam serdecznie

W kwestii panel: niestety tylko z jednej strony mogę umocować tego rodzaju sprzęt. Chodzi o rozmiar, który jest zdecydowanie za duży. A tak jak sam wspomniałeś, anteny muszą być dokupione zarówno do odbiornika jak i nadajnika. Faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć w pierwszym poście. Także bardziej celuje w coś mniejszego gabarytowo.
btw jestem użytkownikiem wielu for, ale jeszcze nigdzie nie zostałem tak miło przyjęty

Pozdrawiam serdecznie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znaczy panele nie mieszcza ci sie pod samolotem/quadrokoptem/helikoptem etc?
Jesli tak, to musisz dzialac z sektorowka na ziemi i dookolna na nosniku. Mocne panele wymagaja dobrego ustawienia.
Jesli tak, to musisz dzialac z sektorowka na ziemi i dookolna na nosniku. Mocne panele wymagaja dobrego ustawienia.
Nie pomagam na PW.
-
Jak sam zauważyłeś w moim posiadaniu znajduje się samo badziewie/szmelc (nawet 5kg młotka nie mam!) więc co za tym idzie, nie stać mnie na takie luksusy
A mógłbym jeszcze prosić o jakieś przykłady (jakieś konkretne modele) jednego i drugiego? I co dokładnie masz na myśli pisząc "mocne ustawienie"?
Pozdrawiam

A mógłbym jeszcze prosić o jakieś przykłady (jakieś konkretne modele) jednego i drugiego? I co dokładnie masz na myśli pisząc "mocne ustawienie"?
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Napisz do czego to ma być, chyba że to tajemnica wojskowa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Jestem cywilem, więc mogę się podzielić informacją 
Chodzi mi o możliwość przesyłania wideo w terenie zabudowanym na odległości +/- 200m. Dodatkowo, tak jak wyżej wspominałem: miejsce odbiornika jest stacjonarne więc w tym przypadku rozmiar ma stosunkowo małe znaczenie, miejsce nadajnika natomiast znajduję się przy ciele fizycznym (czyli w ciągłym ruchu) dlatego rozmiar tutaj gra jak najbardziej znaczenie.
Chciałbym się dodatkowo upewnić: czy w przypadku zastosowania anten o różnych poziomach sygnału, to sygnał ten kumuluje się/uśrednia się/spada do wartości słabszej anteny?
Pozdrawiam

Chodzi mi o możliwość przesyłania wideo w terenie zabudowanym na odległości +/- 200m. Dodatkowo, tak jak wyżej wspominałem: miejsce odbiornika jest stacjonarne więc w tym przypadku rozmiar ma stosunkowo małe znaczenie, miejsce nadajnika natomiast znajduję się przy ciele fizycznym (czyli w ciągłym ruchu) dlatego rozmiar tutaj gra jak najbardziej znaczenie.
Chciałbym się dodatkowo upewnić: czy w przypadku zastosowania anten o różnych poziomach sygnału, to sygnał ten kumuluje się/uśrednia się/spada do wartości słabszej anteny?
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A konkretnie??? Wypluj wreszcie, bedziemy wiedziec czy w ogole ma sens cos kombinowac.....peciteuk pisze:czyli w ciągłym ruchu
Z grubsza dodaje. Ale musisz wziasc pod uwage, ze anteny maja rozny zysk w zaleznosci od tego, jak sa w zgledem siebie ustawione. Dlatego ciezko cokolwiek powiedziec bazujac na szczatkach informacji jakie nam dajesz.peciteuk pisze:czy w przypadku zastosowania anten o różnych poziomach sygnału, to sygnał ten kumuluje się/uśrednia się/spada do wartości słabszej anteny?
Nie pomagam na PW.
-
1. Nadajnik
Osoba fizyczna z nadajnikiem (będąca w ruchu)
Położenie anteny zmienne
Gabaryty: możliwie jak najmniejsze
2. Odbiornik
Osoba fizyczna z odbiornikiem (będąca w spoczynku)
Położenie anteny stałe
Gabaryty: dowolne (bez zbędnej przesady)
Osoba fizyczna z nadajnikiem (będąca w ruchu)
Położenie anteny zmienne
Gabaryty: możliwie jak najmniejsze
2. Odbiornik
Osoba fizyczna z odbiornikiem (będąca w spoczynku)
Położenie anteny stałe
Gabaryty: dowolne (bez zbędnej przesady)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak krew z nosa......peciteuk pisze:Osoba fizyczna z nadajnikiem (będąca w ruchu)

Chodzi wokol drzewa czy porusza sie po calym miescie?
Anteny maja charakterystyke - jak wyjdziesz poza obejmowany obszar, to z 1000 dBi anteny robi sie -80 dBi.....
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie prościej dać jej coś w stylu GoPro i oglądać offline. Przynajmniej jakość będzie dobra.peciteuk pisze:będąca w ruchu
Nie pomagam na PW!
-
key pisze:Chodzi wokol drzewa czy porusza sie po calym miescie?
key pisze:...przeczytaj jeszcze raz to co napisalem w poprzednim poscie...
Wydawać by się mogło, że powyższe wystarczy. Ale nauczony doświadczeniem:peciteuk pisze: ...możliwość przesyłania wideo w terenie zabudowanym na odległości +/- 200m
1. Nie chodzi dookoła drzewa
2. Nie porusza się po całym mieście
3. Porusza się po terenie zabudowanym w promieniu do 200m w linii prostej od odbiornik
4. Istnieje możliwość zatrzymania się!
@wojteks
Nie prościej
A teraz mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie?

- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli może wejść za budynek (zniknąć z pola widzenia)? Jeżeli tak to zapomnij o połączeniu w 2.4GHz. Oczywiście pomijam fakt że zmieniając anteny sprzęt nie spełni norm czyli nie można go używać.peciteuk pisze:po terenie zabudowanym w promieniu do 200m w linii prostej od odbiornik
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na 99% odbiorczą można założyć jaką się chce - łączność jednokierunkowa. Można by nawet w torze odbiorczym wsadzić wzmacniacz, niestety szumu by pewnie wyszło więcej niż obrazu.wojteks pisze:Oczywiście pomijam fakt że zmieniając anteny sprzęt nie spełni norm czyli nie można go używać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie nie moglo. Jesli porusza sie w promieniu, to musisz "oswietlic" kolo, co jest duzo bardziej skomplikowane niz oswietlenie n.p. cwiartki kola.peciteuk pisze:Wydawać by się mogło, że powyższe wystarczy.
Przyjmujac kolo, o promieniu 200m, zapomnij o legalnym rozwiazaniu twojego problemu. Nie wiem czy nie sensowniej bylo by puscic obraz przez internet - w jednostce mobilnej router UMTS/LTE + IP camera, robisz VLAN do kompa docelowego.
Wzmacniacze wstawia sie przed transmisja. Po transmisji niewiele daja, SNR pozostaje do kitu, wiec nie ma nowej informacji.krystianb pisze:Można by nawet w torze odbiorczym wsadzić wzmacniacz, niestety szumu by pewnie wyszło więcej niż obrazu.
Nie pomagam na PW.
-
A czy nie prościej zmienić urządzenia na inne ? Nie bedzie trzeba czytać takich głupich odpowiedzi.