Udestepnianie iplus przez router wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MaciekB
Początkujący użytkownik forum

Udestepnianie iplus przez router wifi

Post autor: MaciekB »

Witam serdecznie...
Mam problem z konfiguracja urzadzen,a mianowicie chodzi mi oto, aby komputer
stacjonarny A podlaczony do internetu przez router MF60 przez kabel USB udostepnial dalej internet do domu przez router WI-FI Tplink'a podlaczony do komp A przez kabel LAN...
W ustawieniach mam wlaczone udostepnianie polaczenia, ale nie dziala...
Routera MF60 nie wykorzystuje do rozdzielania net'a gdyz ma mala predkosc transmisji tylko 65Mbps w sieci to malo...(przesylanie plikow miedzy komp A, a np lapkiem) lub przesylanie filmow przez AllShare...System na A to win7 32bit, siec jest w grupie...

Bardzo prosze o pomoc...
Dziekuje i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Udestepnianie iplus przez router wifi

Post autor: YaHooo »

MaciekB pisze: W ustawieniach mam wlaczone udostepnianie polaczenia, ale nie dziala...
A co dokładnie oznacza, że nie działa? W routerze trzeba wyłączyć DHCP, zmienić adres domyślny, bo zapewne jest 192.168.0.1. I w zasadzie to wszystko. No i pamiętać, że dalej wszystkie komputery warto z palca konfigurować (IP/brama/DNS).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MaciekB
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MaciekB »

YaHooo pisze:
MaciekB pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A co dokładnie oznacza, że nie działa? W routerze trzeba wyłączyć DHCP, zmienić adres domyślny, bo zapewne jest 192.168.0.1. I w zasadzie to wszystko. No i pamiętać, że dalej wszystkie komputery warto z palca konfigurować (IP/brama/DNS).
Czyli mowiac po polsku: wchodze w "centrum sieci i udostepniania" gdzie mam dwa aktywne polaczenia jedno do routera plusa skad jest internet a drugie do routera wi-fi gdzie ma byc internet...
Pierwsze polaczenie zostawiam bez zmian (ustawienia DHCP) a router plusa wywolywany jest spod 192.168.0.1 i daje udostepnianie polaczenia...
Drugie polaczenie jak mam ustawic?? Na dhcp czy na sztywno?? Co wpisac w bramie i dns??
Czy jak wszytsko bedzie juz dzialac router wi-fi bedzie pracowal w dhcp czy sam musze w urzadzeniach przypisywac IP??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2013-04-16, 22:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-04-16, 21:29 przez MaciekB, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MaciekB pisze:a router plusa wywolywany jest spod 192.168.0.1
Tu jest problem, zmień to na 172.16.1.1 powiedzmy i wtedy sprawdź całą sieć, komputery oczywiście ręczenie mają ustawiony IP/maska.brama.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

MaciekB pisze: Czy jak wszytsko bedzie juz dzialac router wi-fi bedzie pracowal w dhcp czy sam musze w urzadzeniach przypisywac IP??
Sam musisz przypisywać adresy. W dodatku jak to wojteks napisał musisz zmienić IP routera. Czytałeś to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ