licencja GPRS, VAR1
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
licencja GPRS, VAR1
Posiadam od 2005r usługę dostarczania internetu Licencja GPRS w taryfie VAR1. Umowę zawierałem jeszcze w IDEI. Od tamtego czasu generalnie było to dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie, gdyż ta usługa nie posiadała limitu odbioru danych. Mogłem więc korzystać bez ograniczeń z dobrodziejstw internetu w całej Polsce. Jednak wczoraj bardzo się zdziwiłem kiedy nagle okazało się, że internet niesamowicie zwolnił. Po dokładnych sprawdzeniach okazało się, że operator ogranicza prędkość przesyłu danych. Zadzwoniłem do BOK i po 50 minutach konwersacji i oczekiwań okazało się, że został założony limit przesyłu danych w wysokości 1GB i po wyczerpaniu limitu prędkość zostaje ograniczona. Nic nie wskórałem mimo tłumaczenia, że VAR1 nie ma limitu na przesył danych i że po prostu wystarczy zdjąć limit i sprawa zostanie załatwiona. Pani z uporem maniaka tłumaczyła, że po wyczerpaniu limitu ograniczana jest prędkość, ja że jak mogą ograniczać prędkość skoro na VAR1 nie ma limitu i tak dookoła. Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzysta jeszcze z tego rodzaju usługi i czy ma podobne problemy?
nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: licencja GPRS, VAR1
Znajomy korzystał, lubił backupować Internet.
Kilkanaście miesięcy temu miał identyczną sytuację - reklamował, nawet załączając kopię regulaminu promocji który cudem mu się uchował. Po miesiącu przyszły dwa listy - jeden z pozytywnym rozpatrzeniem reklamacji a drugi z wypowiedzenie umowy...
Kilkanaście miesięcy temu miał identyczną sytuację - reklamował, nawet załączając kopię regulaminu promocji który cudem mu się uchował. Po miesiącu przyszły dwa listy - jeden z pozytywnym rozpatrzeniem reklamacji a drugi z wypowiedzenie umowy...
-
- Użytkownik forum
ile placiles /miesiac ?
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jestem użytkownikiem Licencji GPRS od zamierzchłych czasów, sam już nie pamiętam od kiedy 
Dzisiaj właśnie pierwszy raz dostałem informację, że przekroczyłem limit i zmniejszono mi prędkość (sic!). Musze to sprawdzić przy najbliższej okazji. W moim przypadku koszt usługi to ok 60 PLN brutto.
Sądząc po wypowiedzi autora wątku to może być jakaś globalna zmiana.

Dzisiaj właśnie pierwszy raz dostałem informację, że przekroczyłem limit i zmniejszono mi prędkość (sic!). Musze to sprawdzić przy najbliższej okazji. W moim przypadku koszt usługi to ok 60 PLN brutto.
Sądząc po wypowiedzi autora wątku to może być jakaś globalna zmiana.
-
- Użytkownik forum
Potwierdzam, koszt miesięcznie 60,27zł. Właśnie wygrzebałem regulamin taryfy VAR1 gdzie nie ma słowa o limicie odbieranych danych i piszę reklamację do BOK. Wygląda na to że przyjdzie się rozstać z Orange po ośmiu latach. 60 zł za 1GB to stanowczo za dużo.
- canidy
Limit DL limitem, ale jak fatalnie chodza strony od momentu przejscia na ograniczenie...
-
- Użytkownik forum
Fatalnie to delikatnie powiedzianecanidy pisze:Limit DL limitem, ale jak fatalnie chodza strony od momentu przejscia na ograniczenie...

- canidy
Dokładnie. Aero2 śmiga mi lepiej niż Orange po zmianie limitu...
-
- Początkujący użytkownik forum
Idea Orange bez limitu danych VAR1
Witam
No to klops, u mnie to samo, a ostatnio się cieszyłem że za 60 mam 7mbit no limits....
Nic się im nie da zrobić ?
Jakiś rzecznik praw konsumenta albo coś ?
Pozdrawiam
No to klops, u mnie to samo, a ostatnio się cieszyłem że za 60 mam 7mbit no limits....
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Re: Idea Orange bez limitu danych VAR1
Czekam na pisemna odpowiedz na reklamacje. Dopiero wtedy można do UKE.keler pisze:Witam
Tak prawdę mówiąc to nie mogę pojąć polityki Orange. Mieli stałych klientów za 60 zł przez lata. W tej chwili można kupić limit 5GB w Orange Free na kartę za 14,88 zł + dostawa ważne przez miesiąc. Osobiście rzadko przekraczałem 5 GB. Wychodzi prawie 4 razy taniej. Gdzie tu logika....
- canidy
Masz rację, polityka jest faktycznie dziwna
Mimo braku limitu to zwykle miałem max 2 GB miesięcznie ze szczytami do 5 co kwartał.
Mi się kończy umowa w czerwcu i nie chcę jej kontynuować tym bardziej, że każde inne rozwiązanie będzie dla mnie tańsze (sic!)

Mi się kończy umowa w czerwcu i nie chcę jej kontynuować tym bardziej, że każde inne rozwiązanie będzie dla mnie tańsze (sic!)

-
- Użytkownik forum
Ta oferta była w latach 2004-2005 r. To na ile lat miałeś umowę?canidy pisze:Mi się kończy umowa w czerwcu i nie chcę jej kontynuować tym bardziej, że każde inne rozwiązanie będzie dla mnie tańsze (sic!)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Skoro tak mało danych zużywacie, to może lepiej uprzedzić ruch PTK, wypowiedzieć umowę i wtedy pewnie uda się dostać od utrzymaniówki ładny rabacik na aktualną ofertę...
Do UKE możecie skarżyć...skutek będzie taki sam - rozwiązanie umowy. Do tego mają przecież prawo.
Do UKE możecie skarżyć...skutek będzie taki sam - rozwiązanie umowy. Do tego mają przecież prawo.
-
- Użytkownik forum
Masz rację ale ja już nie chcę mieć do czynienia z Orange. Przecież zamiast zakładać limit mogli złożyć dobrą ofertę. Po porostu taka firma to nie jest warta wiązania się z nią umową. Telefony (3!) już dawno przeniosłem do innego operatora bo tylko wieczne problemy były i stawki najwyższe w kraju. Natomiast internet do mojego użytku - idealnie wystarcza darmowe Aero-2.Patryk pisze:Skoro tak mało danych zużywacie, to może lepiej uprzedzić ruch PTK, wypowiedzieć umowę i wtedy pewnie uda się dostać od utrzymaniówki ładny rabacik na aktualną ofertę...
No właśnie - najlepiej klienta nabić w butelkę i rozwiązać umowę. Orange potrafi to robić doskonale.Patryk pisze: Do UKE możecie skarżyć...skutek będzie taki sam - rozwiązanie umowy. Do tego mają przecież prawo.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A to nie czasem klient się sam nabijał w butelkę, płacąc przez ostatnie lata 60 zł za coś, co było warte dla niego góra 30 zł ?Dekalog pisze:No właśnie - najlepiej klienta nabić w butelkę i rozwiązać umowę.

Po części rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale takie jest życie. W kontaktach z molochami (nieważne czy to TP, PTK cz inni ogólnokrajowi operatorzy) to klient musi się o swoje upomnieć, a korporacja wychodzi (czy próbuje wychodzić) na przeciw jedynie gdy się zagrozi odejściem.
-
- Użytkownik forum
Masz rację. po prostu co miesiąc płaciłem abonament i tak mi było wygodnie. Człowiek jak ten koń w kieracie - łazi w kółko i nie zastanawia się, że są lepsze oferty. Faktycznie trzeba złożyć wymówienie.Patryk pisze: A to nie czasem klient się sam nabijał w butelkę, płacąc przez ostatnie lata 60 zł za coś, co było warte dla niego góra 30 zł ? ;
-
- Użytkownik forum
Na chwilę obecną problem został rozwiązany. Ograniczenie ilości transferu zdjęte. Sądzę, że zdjęto na wszystkich taryfach VAR, Nowy VAR i VAR1. Orange przesłał przeprosiny i obniżył abonament za 2 miesiące.
Czy to znaczy, że teraz przyjdzie wypowiedzenie umowy?
Czy to znaczy, że teraz przyjdzie wypowiedzenie umowy?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Być może.Dekalog pisze:Czy to znaczy, że teraz przyjdzie wypowiedzenie umowy?
Nie wiem, czy tak samo traktują tych, którzy przesyłają 5 GB/mc i tych 300 GB.
-
- Stały użytkownik forum
Ta licencja pozwalała na korzystanie z 3g?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,jak w końcu z tymi limitami ? BOK reklamuje czy nie ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, pozwala na korzystanie z 3G bez problemów.alvaroo pisze:Ta licencja pozwalała na korzystanie z 3g?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- canidy
A ja zrezygnowałem. Przy moim wykorzystaniu limitu nie miało to sensu tak jak piszecie. Inna sprawa, że miałem na firmę znajomego i docelowo i tak chciałem to zlikwidować, bo zaczęło być kłopotliwe. W tej cenie spokojnie będę miał wystarczający limit z LTE i sprzętem. Aktualnie Aero2 mi nawet wystarcza poza mocno sporadycznymi przypadkami 

- canidy
Zatem zdecydowałem się na ofertę Plusa z HUAWEI E5776 LTE w wersji 59,90. W sumie jak dla mnie lepsza opcja niż w licencja gdyż nie mam szansy na wykorzystanie limitów 
Tablet Modecom mimo niezłego wykonania nie spełnił moich oczekiwań odnośnie tego typu sprzętu.
Muszę przyznać, że łącząc się kiedyś przez HSCSD (ciekawe ilu z nas łączyło się w taki sposób) lub GPRS nie sądziłem, że tak szybko będę użytkownikiem takiej technologii jak LTE

Tablet Modecom mimo niezłego wykonania nie spełnił moich oczekiwań odnośnie tego typu sprzętu.
Muszę przyznać, że łącząc się kiedyś przez HSCSD (ciekawe ilu z nas łączyło się w taki sposób) lub GPRS nie sądziłem, że tak szybko będę użytkownikiem takiej technologii jak LTE

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A myślałeś wtedy, że będzie coś tak szybkiego?canidy pisze:tak szybko będę użytkownikiem takiej technologii jak LTE

Pozdrawiam YaHooo 

- canidy
Heh, wtedy nawet Neostrada była abstrakcyjnym pojęciemYaHooo pisze:A myślałeś wtedy, że będzie coś tak szybkiego?

W każdym razie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładniecanidy pisze: Heh, wtedy nawet Neostrada była abstrakcyjnym pojęciem![]()

I za powiększenie limitówcanidy pisze: W każdym razieza LTE i rozwój nowoczesnych technologii bezprzewodowych.

Pozdrawiam YaHooo