Internet Cyfrowego Polsatu brak zasiegu na hsp+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ELIAS1000
Początkujący użytkownik forum

Internet Cyfrowego Polsatu brak zasiegu na hsp+

Post autor: ELIAS1000 »

witam posiadam modem MF821 Cyfrowego Polsatu mam full zasięgu na UMTS robiłem cuda i nic nie pomaga zakupiłem antenę o mocy 18dbi yagi.pl do nadajnika mam 4km proszę o pomoc co to może być wada modemu ???? przez dwa dni chodził pięknie na HSP+ teraz jak by coś blokowało nie może się przełączyć ????
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Cyfrowego Polsatu brak zasiegu na hsp+

Post autor: YaHooo »

ELIAS1000 być może przekroczyłeś swój limit? Albo po prostu awaria sieci. No i jeszcze pytanie na jakim paśmie działa stacja do której chcesz się łączyć. Bo być może kupiłeś nieodpowiednią antenę. A już nie mówię, że sklep yagi.pl nie ma na naszym forum najlepszej opinii...
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
axes

Post autor: axes »

Problem leży po stronie operatora!. Jeśli działał Ci internet dobrze a teraz nie działa, to znaczy że nie przełącza się na 3,5G. Mam z tym problem od kilku miesięcy, składałem reklamacje naprawili usterke ale za dzień, dwa, trzy, jest to samo, telefon Nokia 701 nie przełącza się na 3,5G. Składałem reklamacje, ale to nic nie dało, problem jak był tak jest :facepalm:
ELIAS1000

Limit jest ok 2 każdego miecha mam nowy okres rozliczeniowy ale to co teraz zobaczyłem to już kompletnie zbaraniałem włączyłem modem ustawiony był automatycznie złapał EDGE full zasięgu przełączyłem ręcznie na UMTS sam tylko złapał mi HSP+ od kopa ale juz 3 kreski zasięgu -97 dbm po czym zresetował mi się komputer jest jak było o co tu chodzi wina modemu ??? ja już nie wiem antena śmiga na 850-960 MHZ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

axes pisze:Problem leży po stronie operatora!.
Nie powiem daleko wysunięte wnioski ;)
ELIAS1000 pisze:wina modemu ?
Całkiem możliwe, sprawdzałeś na innym modenie/telefonie?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
axes

Post autor: axes »

YaHooo może i tak jeśli chodzi o problem ELIAS1000, ale jeśli chodzi o mój problem to jestem 100% pewien że to wina operatora.
ELIAS1000

Właśnie jeszcze nie jaki byś modem doradził bo zamierzam kupić??? no i żeby mi pasował do tej anteny co posiadam :> bo ten MF821 jest do niczego wieszał się wcześniej co UMTS to HSP+ i tak w kółko kupiłem antenę dobrą bo zasięg się polepszył i spadł nie wiem margines to się nazywa [dbm] ??? i lipa bardzo dziwna sytuacja panowie bo jak śmigało pięknie a teraz nie!!! to wina musi być jakaś na zdrowe myślenie pozdrawiam :>

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-06-06, 19:42 ]
Poprawa słownictwa.
Ostatnio zmieniony 2013-06-06, 18:41 przez ELIAS1000, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

ELIAS1000 pisze:bo ten MF821 jest do ***Cenzura*** wieszał się wcześniej co UMTS to HSP+ i tak w kółko
Sprawdź ten modem pod inną stacją, tak się składa że kupiłem ten sam model również od polsatu i jestem pod wrażeniem. Bardzo dobra czułość i stabilność, lepsza niż na sierra 307 do tego się nie grzeje. Zaryzykowałem z ZTE bo nie lubię badziewnego Huawei i się nie zawiodłem.
ELIAS1000 pisze:lipa bardzo dziwna sytuacja panowie bo jak śmigało pięknie a teraz nie!!! to wina musi być jakaś na zdrowe myślenie
I to raczej potwierdzenie winy operatora a nie modemu, na solorzowych stacjach modernizacje u mnie też się dzieją cuda :facepalm:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

axes pisze:YaHooo może i tak jeśli chodzi o problem ELIAS1000,
No właśnie. Ja nie jestem tego taki pewny. Trzeba by było posprawdzać w różnych konfiguracjach.
axes pisze:ale jeśli chodzi o mój problem to jestem 100% pewien że to wina operatora.
No to pewnie tak jest.
ELIAS1000 pisze:no i żeby mi pasował do tej anteny co posiadam
Każdy modem pasuje do każdej anteny. Trzeba tylko inny konektor. A jeśli ja miałbym brać jakiś modem wziąłbym jakąś Sierrę.
ELIAS1000

a co tam jest do szperania w samym modemie sprawdzałem a jak mu przywrócić ustawienia fabryczne ???? a np przez router można go zresetować na swoim koncie ??? w ustawieniach a co do usterki powiem tak dzwoniąc do szanownego szefostwa to odbierze ładna panienka co mało wie i nawet czasami nie wie co ma mówić sama i tyle się można od nich dowiedzieć czy są jakieś usterki nadajników przeprowadzić pomiary mają to gdzieś zawsze wina leży po stronie nas użytkowników

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-06-06, 19:41 ]
Poprawa słownictwa.

[ Dodano: 2013-06-06, 23:26 ]
witam po raz drugi dziś:> postanowiłem zrobić pomiar zabrałem modem laptopa i pojechałem odpalam tuż niedaleko nadajnika 100 od niego wynik cały czas UMTS i czasami HSP+ przez 3 sekundy i przełącza na UMTS prawie to samo co u mnie w domu pojechałem koło następnego nadajnika 3km od niego ten sam wynik moim zdaniem wina modemu nic więcej ?????? kolega z drugiej wioski ten sam net posiada chodził dziś super
Ostatnio zmieniony 2013-06-06, 18:40 przez ELIAS1000, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ELIAS1000 pisze:kolega z drugiej wioski ten sam net posiada chodził dziś super
To weź modem od kolegi z wioski, odpal na swoim kompie i się dowiesz czy musisz zmienić na inny.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ELIAS1000 pisze:ały czas UMTS i czasami HSP+ przez 3 sekundy i przełącza na UMTS
A transmisja danych była jakaś? Bo modem przechodzi bez transmisji danych na UMTS.
ELIAS1000

Tak była dziś byłem w salonie Cyfrowego w CK Kielcach bez anteny też łapał umts 3 kreski śmiech a po podłączeniu 2 anten dopiero jedna dwie LTE no to ludzie on bez anteny powinien łapać LTE full w mieście???zamiast od kopa modem do reklamacji dać zastępczy to wypełnianie papierów mam czekać łaskawie na telefon czy uwzględnią reklamacje pozdro
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

ELIAS1000 pisze:Tak była dziś byłem w salonie Cyfrowego w CK Kielcach bez anteny też łapał umts 3 kreski śmiech a po podłączeniu 2 anten dopiero jedna dwie LTE
A według ciebie "w mieście" to jest wyznacznik maksymalnego zasięgu? U mnie w mieście jest maksymalny zasięg, a w innym miejscu tego miasta nie ma prawie wcale. A po drugie to porównywali w salonie na innym modemie? bo jak na innym jest full zasięg to dopiero można coś działać.
ELIAS1000

Może i nie maksymalny ale zawsze macie większą szanse że pójdzie wam net np na wioskach nie ma LTE jeszcze a w mieście jest i jest już różnica i to spora a nie mówię o przewodowych ja do dyslamu mam jakieś 6km starą linie idt i pan z tp powiedział że nie da rady;> ale każdy wie o co chodzi z tymi panami :>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ELIAS1000 pisze:on bez anteny powinien łapać LTE full w mieście???
Nie koniecznie zobacz sobie nawet na mapkach. Przeważnie LTE jest na zewnątrz Nie mniej jednak rzeczywiście masz dziwną sytuację. Dlatego zobaczymy co przyjdzie w odpowiedzi na reklamację.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ELIAS1000 czy możesz nie bełkotać, zacząć dzielić wypowiedzi na zdania, używać kropek i przecinków?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ