Aero2: jaką wybrać antenę, z jakim nadajnikiem się łączę

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mk321
Stały użytkownik forum

Aero2: jaką wybrać antenę, z jakim nadajnikiem się łączę

Post autor: mk321 »

Chcę się połączyć z Aero2 stąd: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.21956 ... 22266/z/12 (Dłużka)
Pół roku temu w zimę nie było problemu z połączeniem (co najwyżej umieszczałem modem na kablu pod sufitem i działało). Teraz w domu nie działa (czasem załapało jak trzymałem w ręku przy oknie, jak odsunąłem rękę gubił zasięg). Możliwe, że to przez liście na drzewach w okolicznych lasach, które urosły w lato?
Za to na dworze w tej chwili działa bez problemu (modem na kablu leży na wysokości 2m).

Dlatego chciałbym jakąkolwiek (tanią) antenę, żeby wystawić ją zamiast modemu.

Mam modem Huawei E3131s-2 (czyli złącze antenowe CRC9).
Jak czytałem polecane są anteny np. ATK-20 lub ATK-10. Ale one są ze złączem FME. To rozumiem, że do tego jeszcze muszę dokupić konektor?

Tylko, że są one dosyć drogie. Nie ma czegoś dobrego tańszego?

I one są kierunkowe. A ja nie wiem z którym nadajnikiem się łączę. Zrobiłem według tego poradnika: http://forum.jdtech.pl/Watek-jak-sprawd ... laczymy-v2
Ale nie wyszukuje mi.
TCP pokazuje:
Plus GSM: UMTS
Moc sygnału: -99dBm, 22%, CSQ 7
CID: 55164, 4 - N NE (pn - ws), LAC: 19002
A na liście takiego nie ma (pod ID 5516 tez nie ma).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Aero2: jaką wybrać antenę, z jakim nadajnikiem się łączę

Post autor: YaHooo »

mk321 pisze:To rozumiem, że do tego jeszcze muszę dokupić konektor?
Tak, musisz mieć konektor FME<--->złącze modemowe.
mk321 pisze: Tylko, że są one dosyć drogie. Nie ma czegoś dobrego tańszego?
Powiem Ci szczerze, że to nie są jeszcze drogie anteny. Z antenami jest tak, że jak coś jest podejrzanie tanio, to jest do kitu.
mk321 pisze: A na liście takiego nie ma (pod ID 5516 tez nie ma).
Nie wszystkie stacje są w wykazie. Dlatego będziesz musiał sam poszukać swojego nodeB jeśli nie ma go w bazie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Aero2: jaką wybrać antenę, z jakim nadajnikiem się łączę

Post autor: matek451 »

To ,że ATK-20(ATK-10) są kierunkowe to zaleta. Możesz w ten sposób wymusić połączenie z , który pozwala Ci uzyskać najlepsze parametry połączenia, unikasz też "skoków' pomiędzy BTS-ami. W twojej okolicy są dwa niezweryfikowane AERO2 UMTS900: Stojadła i Mińsk Mazowiecki-Budowlana 4, jeśli działają to będziesz mógł dzięki ATK-20 je przetestować. Koszt tych anten z konektorem na CRC-9 to około 100zł( konektor 14 zł). Warto zainwestować , ja kupiłem ATK-10 i przy odległości od BTS-a 4km spisuje się OK.
ODPOWIEDZ