CP;słabe LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kopia
Stały użytkownik forum

CP;słabe LTE

Post autor: Kopia »

Witam.
Rzadko tu piszę ale to dzięki temu że czytam to forum :D
Przedłużyłem umowę z CP i otrzymałem modem e3276 oraz router edimax lt-6408n.
Do tej pory miałem e367, router d105 i ATK-20 wszystko chodziło OK.
Po podłączeniu nowego zestawu sytuacja ma się następująco:

Modem podłączony do routera i antena ATK zasieg -79dBm UMTS/HSPA(podobnie jak na "starym" zestawie). Prędkości DL 2-6 Mb/s UL 1-1,5 Mb/s pingi 70-120 ms (dla mnie wystarczy) :)
Niestety często modem łapie zasięg LTE (-127dBm) i wtedy pingi wychodzą czterocyfrowe i często rwie połączenie. Po prostu net nie "śmiga". :cry:

I teraz moje pytania:

Czy warto inwestować w porządną antenę LTE? Czy jest to "gra warta świeczki" ze względu na polepszenie transferu w porównaniu do tego HSPA co "mam"?

Ewentualnie w jaki sposób, uwzględniając modem włożony w router, "wyciszyć" czułość modemu na słabe LTE? W konfiguracji routera nie znalazłem takiej możliwości.

W celu rozjaśnienia mojej sytuacji geograficznej załączam mapkę.

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-07-26, 11:27 ]
Mapy umieszczamy tylko jako link (zabronione jest wstawianie załączników).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kopia, łącznie zmieniany 2 razy.
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: CP;słabe LTE

Post autor: matek451 »

Według mapy zasięgu LTE z Urzutu kończy się w okolicach Władysławowa. Jeśli łapiesz ten słaby zasięg LTE z ATK-20 to spróbuj na zewnątrz bez anteny. Warto by zrobić test dokąd faktycznie sięga zasięg LTE- test w kierunku Władysławowa. Odległość od BTS-a LTE ok. 7km, szansa na LTE z dobrą anteną jest. Jakie będą osiągi tego nie wie nikt.
ODPOWIEDZ