mr3420 + zte mf669 + cybertech 15 dbi restart połączeń

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
p.potaki
Początkujący użytkownik forum

mr3420 + zte mf669 + cybertech 15 dbi restart połączeń

Post autor: p.potaki »

witam mam problem. mianowicie podczas przeglądania stron czy pobierania internet porafi sie nagle rozłączyć i za chwile ustanowi połączenie z routerem. wydaje mi sie że bardziej po stronie routera niż modemu z anteną. mieszkam na pierwszym piętrze router mam z kolei na trzecim. Do routera mam wgrane najnowsze Gargoyle. Siła połączenia pomiędzy moim laptopem a routerem to -75 dBm, z kolei w modemie mam od -69dBm do max. -73dBm. Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Dzięki z góry za pomoc.:)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: mr3420 + zte mf669 + cybertech 15 dbi restart połączeń

Post autor: kmy »

po pierwsze, to musisz być pewien, co Ci rozłącza, po stronie wifi, czy po stronie GSM, czy pomiędzy routerem a modemem

jeśli 1) wifi, to tylko pomoże most wifi i lub dodatkowy AP na Twoim piętrze
jesli 2) gsm, to może robią coś w sieci
jeśli 3) to może być niewydolność zasilania złącza USB w routerze, co niestety jest wadą routera 3420 i tu pomoże tylko aktywny HUB

ja mam 3420 V2 i modem E398 oraz E353. Dopóki nie kupiłem HUB'a z zasilaczem to obojętnie na którym modemie też miałem zrywanie netu, od kupienia HUB'a problem się skończył
p.potaki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: p.potaki »

odpiąłem antene od modemu i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma żadnych problemów. coś mi się wydaje że ta antena coś nie bardzo albo jest może źle ustawiona.

[ Dodano: 2013-09-02, 07:16 ]
Jednak to nie jest wina modemu, router zrzuca na chwile połączenie z routerem. Tylko dlaczego skoro mam 5 kresek na pasku zasięgu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

p.potaki nie masz w pobliżu sąsiadów? Być może ktoś Ci zakłóca sieć. Spróbuj przestawić kanał sieci na routerze. Być może ktoś używa wideosendera albo jakiejś niani bezprzewodowej. A to potrafi napsuć krwi użytkownikom sieci WiFi, szczególnie że ciężko takie urządzenia wykryć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ