Problem z option Globetrotter gt MAX
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z option Globetrotter gt MAX
Witam
Przywiozlem sobie taki sprzet z niemiec i niestety lipa.
Podczas laczenie wyskakuje blad 766 lub 768 ( brak odpowiedzi zdalnego komputer).- korzystam z simdata.
Karta jest z T-mobile ale bez simlocka. Wiem ze innym te modemy dzialają.
Czy da sie to jakos zalatwic bo nie chcialbym zeby ta kasa za modem poszla sie........
Bede wdzieczny za pomoc!
Przywiozlem sobie taki sprzet z niemiec i niestety lipa.
Podczas laczenie wyskakuje blad 766 lub 768 ( brak odpowiedzi zdalnego komputer).- korzystam z simdata.
Karta jest z T-mobile ale bez simlocka. Wiem ze innym te modemy dzialają.
Czy da sie to jakos zalatwic bo nie chcialbym zeby ta kasa za modem poszla sie........
Bede wdzieczny za pomoc!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z option Globetrotter gt MAX
Przydatne linki :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Pozdrawiam.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
witam
Dziekuje za pomoc.
No rzeczywiscie juz jest lepiej, Niestety tylko czasami da sie polaczyc.
Najczesciej wyskakuje blad 619 albo komunikat ze nie moze polaczyc- blad niezydentifikowany.
Ten modem swoja droga powinien miec tez Edge a lapal mi tylko UMTS albo GPRS.
Gdzie wpisac komende: AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" ? Wiem ze we wlasciowsciach modemu- tylko gdzie sa te wlasciwosci?
Pff, cos ciemnawy jestem w tych sprawach. Jesli ktos moze pomoc to bedzie super.
Dziekuje za pomoc.
No rzeczywiscie juz jest lepiej, Niestety tylko czasami da sie polaczyc.
Najczesciej wyskakuje blad 619 albo komunikat ze nie moze polaczyc- blad niezydentifikowany.
Ten modem swoja droga powinien miec tez Edge a lapal mi tylko UMTS albo GPRS.
Gdzie wpisac komende: AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" ? Wiem ze we wlasciowsciach modemu- tylko gdzie sa te wlasciwosci?
Pff, cos ciemnawy jestem w tych sprawach. Jesli ktos moze pomoc to bedzie super.
- bob
- Guru bezprzewodowy
W panelu sterowania masz modemy i tam we właściwościach modemu wpisz do dodatkowego polecenia inicjującego:
AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
Modem powinien to zapamiętać i później nie będzie to potrzebne.
Z komendami AT to nie będę głowy zawracał
Co do UMTS/EDGE/GPRS to w tym linku co podałem masz jak rozpoznać co kiedy jest dzięki LED na modemie .A no jasne ,że ma EDGE bo EDGE to takie rozszerzone GPRS.
AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
Modem powinien to zapamiętać i później nie będzie to potrzebne.
Z komendami AT to nie będę głowy zawracał

Co do UMTS/EDGE/GPRS to w tym linku co podałem masz jak rozpoznać co kiedy jest dzięki LED na modemie .A no jasne ,że ma EDGE bo EDGE to takie rozszerzone GPRS.
-
a no tak- z tym modemem- zamulilo mnie.
ale pojawily sie 2 kolejne problemy.
Teraz po wlozeniu modemu komputer go nie wykrywa. Znajduje go jako kontroler sieci a potem wskazuje ze nie dziala poprawnie. Odinstalowanie tego kontrolera w menadzerze urzadzen nic nie daje. Sciagnalem drivery z tego forum ale tez lipa.
Cofnalem system o 2 dni, ale tez lipa- zadne zmiany nie zostaly wprowadzone.
2 rzecz- w domu mam WLAN. Po zainstalowaniu sprzetu od Optiona moj wlan zaczal wariowac. Znaczy jestem w stanie sie polaczyc po wlaczeniu komputera, ale tylko na kilka minut. Potem siec chociaz widoczna to jednak z jakiegos nie chce mnie podczepic pod siebie.
Czasami bywa tak, ze niby nie jestem polaczony z WLanem a i tak moge surfowac (tak z 5 minut). W menadzerze urzadzen jest komuniktat o uszkodzenie PCI Simple communications- chcialem wgrac pliki z plyty(lipa) i windows update ( tez lipa).
Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Mam nadzieje, ze tak. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wielkie dzieki za poprzednie odpowiedzi! W Bydgoszczy masz odemnie piwo.
ale pojawily sie 2 kolejne problemy.
Teraz po wlozeniu modemu komputer go nie wykrywa. Znajduje go jako kontroler sieci a potem wskazuje ze nie dziala poprawnie. Odinstalowanie tego kontrolera w menadzerze urzadzen nic nie daje. Sciagnalem drivery z tego forum ale tez lipa.
Cofnalem system o 2 dni, ale tez lipa- zadne zmiany nie zostaly wprowadzone.
2 rzecz- w domu mam WLAN. Po zainstalowaniu sprzetu od Optiona moj wlan zaczal wariowac. Znaczy jestem w stanie sie polaczyc po wlaczeniu komputera, ale tylko na kilka minut. Potem siec chociaz widoczna to jednak z jakiegos nie chce mnie podczepic pod siebie.
Czasami bywa tak, ze niby nie jestem polaczony z WLanem a i tak moge surfowac (tak z 5 minut). W menadzerze urzadzen jest komuniktat o uszkodzenie PCI Simple communications- chcialem wgrac pliki z plyty(lipa) i windows update ( tez lipa).
Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Mam nadzieje, ze tak. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wielkie dzieki za poprzednie odpowiedzi! W Bydgoszczy masz odemnie piwo.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To może jakieś kłopoty z przerwaniami i ten wlan powoduje konflikt.Czy to nie podobny problem ? http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3870
-
Witam.
No to cos podobnego.
Przypomnialo mi sie ze moj ojciec mial taki sam problem (jego modem to SonyEricsson GC 79).
Moze temu WLAnowi cos odwalilo. hmm.
Sprobuje w piatek z laptopem w ktorym nie bylo zadnych modemow i eksprerymentow i zobaczymy jak ten WLAN bedzie sie zachowywal.
Czy da sie cos zrobic z moimi problemami w menadzerze urzadzen? i zeby komp znow wykrywal mi normalnie Globtrottera a nie jakis kontroler sieci??
Pozdrawiam
No to cos podobnego.
Przypomnialo mi sie ze moj ojciec mial taki sam problem (jego modem to SonyEricsson GC 79).
Moze temu WLAnowi cos odwalilo. hmm.
Sprobuje w piatek z laptopem w ktorym nie bylo zadnych modemow i eksprerymentow i zobaczymy jak ten WLAN bedzie sie zachowywal.
Czy da sie cos zrobic z moimi problemami w menadzerze urzadzen? i zeby komp znow wykrywal mi normalnie Globtrottera a nie jakis kontroler sieci??
Pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
To bardzo dobry pomysł najłatwiej się serwisuje przez podstawianiebehemot pisze:Sprobuje w piatek z laptopem w ktorym nie bylo zadnych modemow i eksprerymentow i zobaczymy jak ten WLAN bedzie sie zachowywal.
Spróbuj analogicznie do tego linka http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3870Czy da sie cos zrobic z moimi problemami w menadzerze urzadzen? i zeby komp znow wykrywal mi normalnie Globtrottera a nie jakis kontroler sieci??
Jeśli jest jakiś problem ze sterami lub przerwaniami to może w ten sposób modem się przedstawić w manager`ze urządzeń.