Dziwny problem...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
System
Stały użytkownik forum

Dziwny problem...

Post autor: System »

Ostatnio iPlus od godziny ok. 17 do godz. ok. 21 praktycznie nie chodzi - nie ładują się nawet proste strony.
Modem to ZTE MF60.
Przełożyłem kartę do Galaxy S4 i internet zaczął chodzić, wolno, ale był.
Zmieniłem kartę do ZTE i internet nie chodzi.
Ponownie włożyłem kartę do Galaxy S4 i internet wolno, ale chodzi.

Później internet chodzi dobrze na ZTE.
Domyślam się, że infrastruktura GSM Plusa nie ma wydajnej przepustowości, ale dlaczego na jednym urządzaniu jest, wprawdzie słaby internet, a na drugim nie ma wcale ??

M....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem...

Post autor: YaHooo »

System pisze:ale dlaczego na jednym urządzaniu jest, wprawdzie słaby internet, a na drugim nie ma wcale ??
Być może Galaxy S4 loguje się do innej stacji niż sam modem i temu internet działa. Ale ledwo. Zainstaluj sobie Netmonitor (do pobrania z Google Play za darmo) oraz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz jakie LAC oraz CID ma modem oraz telefon.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
System
Stały użytkownik forum

Ten sam LAD i CID.
He he u mnie zawsze się dzieją dziwne rzeczy.

System
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

System a jeszcze jak się ma sprawa z zasięgiem na obu urządzeniach? Chodzi mi o zasięg w dBm. Odczytasz je za pomocą tych samych programów co LAC oraz CID. Być może to jest rozwiązanie zagadki.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
System
Stały użytkownik forum

Zasięg nie jest zły ok 82-90 dbm na obu urządzeniach.

S.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

System, a może komp w tych godzinach coś tam w tle pobiera i przy przeciążonej sieci taki efekt
System
Stały użytkownik forum

Nic nie pobiera, internet ma wtedy prędkość z jedną czwartą prędkości GPRSu czyli strony się nie ładują.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

System to nie mam za bardzo wyjaśnienia. Chyba, że masz straszne zakłócenia i jedno urządzenie radzi sobie lepiej niż drugie w takich warunkach. Ewentualnie łapiesz jakieś odbicie i też sytuacja jak w poprzednim zdaniu.
System
Stały użytkownik forum

Czy macie podobną sytuację, że net z Iplusa prawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie chodzi dzień po dniu w godzinach "szczytu" po pracy czyli po 16 czy 17 i do ok. 21 godziny ?

S..
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

System, nie znam za bardzo twojego sprzętu ale moim zdaniem powinieneś postarać się na próbę o inny modem obsługujący U900 i U2100 i sprawdzić jak net chodzi na obu pasmach Możliwe że jedna z tych częstotliwości jest kompletnie zapchana Podobnie mam w godzinach szczytu z U900 choć internet bardzo wolno ale chodzi
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

System pisze:Czy macie podobną sytuację, że net z Iplusa prawie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie chodzi dzień po dniu w godzinach "szczytu" po pracy czyli po 16 czy 17 i do ok. 21 godziny ?
Nic takiego nie mam. Zawsze osiągam takie same osiągi. Z tym, że ja mam tylko HSUPA ;)

Ale faktycznie można pomyśleć nad zmianą częstotliwości jak Andrzejz78 radzi.
System
Stały użytkownik forum

Napisałem w końcu, reklamację na praktyczny brak możliwości skorzystania z internetu w danej lokalizacji.

Otrzymałem od Plusa bardzo żenujące odpowiedzi:
- że Plus stale się modernizuje i optymalizuje itd....
- że może są prowadzone jakieś prace modernizacyjne - he he podałem dni i godziny w których nie było internetu, a Oni takie bzdety piszą !!!!!
- że karta SIM jest mobilna - czyli mam się wynieść z domu ???!!
- że pakietowa transmisja danych nie gwarantuje dużej przypływności danych ( inaczej się reklamują :)))) ) i że to zależy od trzech milionów czynników - a mi internet praktycznie nie chodzi.
- że daną strona może być przeciążona - kuriozum !!!! Nagle wszystkie strony, które chciałem zobaczyć się przeciążyły.

Szanowny Plusie, widzę, jak złapiesz klienta to działasz na zasadzie "co mi teraz zrobisz kliencie - wszak podpisałeś umowę".

Na moje precyzyjne pytania - oczywiście brak odpowiedzi - totalna ignorancja klienta.

Pozostaje mi zaprosić doradców klienta do mojego domu na wspólne przeglądanie internetu. :)))))

I oczywiście brak podstaw do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji. - bravo !!

Tak trzymaj Plusie.

S....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

System pisze: I oczywiście brak podstaw do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji. - bravo !!
Niestety mają rację. Podpisując umowę godziłeś się na to, że Plus nie gwarantuje żadnych prędkości osiągów itp. Brutalne, ale prawdziwe. Pozostaje jeszcze to co podpowiadał Andrzejz78.
przemekkk
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekkk »

Ja mam problem z prędkością od miesiąca. Dziwne jest to że jak zadzwonię do BOK i konsultant "zresetuje" ustawienia to prędkość powraca na dzień/dwa... a potem znowu 0,20 Mb/s.
Chociaż EDGE działa ok :)
System
Stały użytkownik forum

Przełączam na 2G i nie ma zmian - często w godz. 17-21 - nie mogę poczty sprawdzić czy załadować prostej strony www.
Teraz zmiana modemu nie pomaga.
Po prostu sieć przeciążona, a Plus udaje, że nie widzi problemu.

S...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To chyba macie jakiegoś pecha. Ja na w 90% przypadków osiągam jakieś 3mbps bez względu na porę dnia. Jeśli to się dzieje u Was często to zmieniajcie operatora i już.
piotrirla
Użytkownik forum

Post autor: piotrirla »

kolego a zobacz czy na kompie i w telefonie masz ustawiony ten sam APN, lub ewenutalnie czy w telefonie nie ma skonfigurowanego jakiegos proxy
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Przełączam na 2G i nie ma zmian
Nie zmiana technologii z "dobrej" na gorszą tylko zmiana częstotliwości w 3G
Z 900 na 2100 lub odwrotnie
System
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Nie zmiana technologii z "dobrej" na gorszą tylko zmiana częstotliwości w 3G
Z 900 na 2100 lub odwrotnie
Posiadam modem ZTE MF60 i nie mam możliwości zmiany częstotliwości.

S...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-19, 16:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-10-19, 15:11 przez System, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Posiadam modem ZTE MF60 i nie mam możliwości zmiany częstotliwości
No to musisz postarać się o inny i sprawdzić Bez testów na każdej częstotliwości trudno będzie coś doradzić
Awatar użytkownika
mobilek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mobilek »

To co podpowiada Andrzejz78 faktycznie może pomóc. Dobry modem to w Twoim przypadku na pewno podstawa.
ODPOWIEDZ