Literatura nt. GSM, UMTS, LTE itp.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Literatura nt. GSM, UMTS, LTE itp.

Post autor: lukaszsz15 »

Witam,

zabieram się do pisania pracy inżynierskiej. Zamierzam stworzyć portal internetowy poświęcony technologiom transmisji danych w sieciach komórkowych.

Póki co tworzę go od strony technicznej, jednak niedługo będę chciał zacząć uzupełniać wybrane działy o informacje. Potrzebuje w tym celu konkretnych źródeł wiedzy. Wiem, że jest wikipedia, ale wolałbym odnosić się do poważnych źródeł i na ich podstawie redagować wiadomości zawarte w portalu.

Jeżeli potraficie coś polecić, byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Literatura nt. GSM, UMTS, LTE itp.

Post autor: YaHooo »

Moim zdaniem powinieneś zacząć od studiowania dokumentacji http://www.3gpp.org/ Jest to organizacja standaryzująca 3G. Tylko jest pewien problem. Tych informacji jest dość dużo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pewnie dużo znajdziesz też na stronach ITU.
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Post autor: lukaszsz15 »

Faktycznie będę musiał przebrnąć przez masę dokumentów 3gpp, ITU też przekopię, dzięki.

Myślałem, że dostępna jest już jakaś polska literatura na ten temat, ale widocznie mało komu chce się przekładać takie rzeczy ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Musisz poszukać w bazach bibliotek WAT i politechnik. Na tym pierwszym na pewno mają książki na temat łączności.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukaszsz15 pisze: Myślałem, że dostępna jest już jakaś polska literatura na ten temat, ale widocznie mało komu chce się przekładać takie rzeczy ;)
Niestety tak już jest, że wszędzie gdzie są nowe technologie to watro znać język angielski. W informatyce bez tego ani rusz w zasadzie. Przynajmniej na poziomie technicznym.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:W informatyce bez tego ani rusz w zasadzie.
Nie tylko, dziś nawet w przemyśle normy europejskie nie są tłumaczone na polski.

Wątpię, żeby udało się znaleźć polską literaturę dotyczącą tematu, zapotrzebowanie na specjalistów minimalne, nie ma sensu tego tłumaczyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie tylko, dziś nawet w przemyśle normy europejskie nie są tłumaczone na polski.
Racja :ok:
krystianb pisze: Wątpię, żeby udało się znaleźć polską literaturę dotyczącą tematu, zapotrzebowanie na specjalistów minimalne, nie ma sensu tego tłumaczyć.
No i moim zdaniem lepiej czytać w oryginale. Po prostu tych materiałów jest o wiele więcej.
brama.1976
Początkujący użytkownik forum

Post autor: brama.1976 »

Witam. Na studium Informatyki mam do zrobienia pracę kontrolną z tematu:
Technologie GSM dostępu do internetu.
Nie dostałem żadnych instrukcji. Czy w zakresie tej pracy mieści się tylko to co np. na Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/GSM
http://pl.wikipedia.org/wiki/GSM_1800
Czy wspomnieć też coś o innych technologiach jak tej najnowszej LTE, czy to technologia nie mająca nic wspólnego z tematem?
Możecie polecić też ewentualnie jakieś książki o historii i rozwoju GSM? Nigdzie w googlach nie mogę znaleźć, jedyne co znalazłem to to co w załączniku i jeszcze kilka innych prezentacji zawierających jedynie to co w Wikipedii. Nie umiem stwierdzić czy to jakieś pełne wydania czy poradniki i czy to za mało aktualne. Liczę na pomoc i z góry dzięki.

Edit: Te książki to: W. Hołubowicz, P. Płóciennik, Cyfrowe systemy telefonii komórkowej GSM 900, GSM
1800, UMTS, Poznan, 1998.
W. Hołubowicz, M. Szwabe, GSM - ale, to proste!, Poznan, 1999.
Jest też kilka innych, to dla zainteresowanych tematem. Pęłne wydania na allegro lub olx.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2014-12-08, 09:01 ]
Za takie załączniki następnym razem dostaniesz bana.
Ostatnio zmieniony 2014-12-08, 09:00 przez brama.1976, łącznie zmieniany 1 raz.
D-Link DWR-966 (Plus 100 GB+200 GB) LTE-A, HTC 10
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

brama.1976, pogrzeb trochę tutaj:
http://www.intechopen.com/
Wiele publikacji a w nich bibliografie.
ODPOWIEDZ