Orange transfer nocny - ograniczenia prędkości

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

Orange transfer nocny - ograniczenia prędkości

Post autor: Mietek5 »

Od dłuższego czasu utwierdzam się w przekonaniu, że ten nocny pozalimitowy transfer jest jednak poddawany przez operatora ograniczeniom w postaci zmniejszonej prędkości :szok:

Ot na przykład teraz, dokładnie w tym momencie ściągam równocześnie z Chomika na dwóch komputerach i na jednym (abonament) jest prędkość 200-230 kB/s, a na drugim (prepaid) 800-1000 kB/s. No i oczywiście nie dzieje się tak od dzisiaj, tylko właściwie cały czas jak mam abonament z krótkimi przerwami, kiedy stosowałem rożne "przyspieszacze".
Przez 3-4 miesiące korzystałem z dodatku do FF, który ZAWSZE wyciągał max (odpowiednio do modelu modemu), co w moim przypadku oznaczało 1000-1300 kB/s. Jednak ten dodatek był ważny bardzo krótko i specjalnie dla niego (FireDownload) cofałem wersję przeglądarki i pominąłem kilka aktualizacji FF. Jednak w końcu aktualizowałem i jak wcześniej transfer nocny z Chomika oscyluje wokół "magicznej" wielkości 200 kB/s.

Gdzieniegdzie czytam entuzjastyczne opinie o internecie Orange, w którym są właśnie te "szczęśliwe godziny" czy jak to tam zwal. Też uważam, że to dobra opcja i nawet najlepsza dla mnie jaką znalazłem, ale...
no właśnie, o ograniczeniach prędkości nic nie jest napisane...
ooo, w międzyczasie ściąganie z Chomika "szczęśliwych godzinach" mi się zresetowało i "samosię" zrobiła powtórka - kolejna godzina dla pliku 500 MB :-/ gdy na drugim komputerze już zdążyłem po niecałych 15 min. zapomnieć o ściąganiu :-)

Tak więc właśnie o ograniczeniach przez dostawcę ani ani, a właściwie to jest nawet chyba napisane, że można korzystać z pełną dostępną prędkością.
Ciekawy jestem jakie są spostrzeżenia innych użytkowników internetu abonamentowego z Orange.
Czy ograniczenia, które mnie spotykają wynikają z jakiejś specyfiki regionalnej, czy mojej lokalizacji, czy wreszcie "mojego" instytucjonalnego zarządcy transferem.
Może jest jakiś downloader, na którego jeszcze nie trafiłem, a potrafi wyciągnąć pełną prędkość dla modemu na nockach?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange transfer nocny - ograniczenia prędkości

Post autor: YaHooo »

Mietek5 chomik nie jest najlepszym wyróżnikiem tego czy osiągasz max czy nie. Ja bym zaczął od sprawdzenia jak idzie download ze strony http://www.noc.gts.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

chomik to ma dawno już przegrzane łącza ja mam teraz ~150 do 212kB/s a speed test pokazuje:

Obrazek
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
Awatar użytkownika
Mietek5
Użytkownik forum

Post autor: Mietek5 »

YaHooo pisze:Mietek5 chomik nie jest najlepszym wyróżnikiem tego czy osiągasz max czy nie. Ja bym zaczął od sprawdzenia jak idzie download ze strony...
XanPL pisze:chomik to ma dawno już przegrzane łącza ja mam teraz ~150 do 212kB/s a speed test pokazuje...
Być może Orange blokuje tylko ściąganie z chomika dla posiadaczy abonamentu - bo wiadomo nocny transfer. Właściwie nie "być może", tylko NA PEWNO! :-/
Moje doświadczenia wskazują, że ten operator źle traktuje klientów, więc z powodzeniem może robić na przykład właśnie tak. Hasło propagandowe na sztandar - nocki - jest, a klientowi wałek, dławimy transfer. Czy takie postępowanie to jeszcze "niepełna prawda" (przy założeniu że prawdę można przedstawiać nieprawdziwie ;-) czy to już oszustwo.

O właśnie teraz. ściągałem plik na abonamencie 170-240 KB/s. Wstrzymałem ściąganie, zmieniłem modem na prepaid i już mam 780-950 KB/s.

Do mnie przemawiają fakty. In one są takie a nie inne.

Dlatego w pierwszym posicie zapytałem o jakiś programowy downloader, który wyciągnie więcej niż umożliwia "na surowo" dla chomika Orange na nockach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Mietek5, ciekawa sprawa. U siebie, aktualnie na T-Mobile do 12 grudnia, mam w nocy tyle samo, nawet szybciej, jak w nocy.
Zaczynam się zastanawiam czy jednak pozostanie, mimo, że drożej, w T-Mobile nie jest lepszym rozwiązaniem ze względu na jakość. Cena wyższa, ale...
dexter18

Post autor: dexter18 »

ja.michal, Mietek5, ja w nocy w TM mam download powyżej 1 Mb/s, czasami nawet 1,7 Mb/s.
Ostatnio zmieniony 2013-12-04, 11:46 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dexter18 pisze:1M b/s, czasami nawet 1,7 Mb/s
Czy używasz prawidłowych jednostek? 1M b/s to nie jest 1MB/s!
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ