Upgrade firmware w Merlin U740
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Upgrade firmware w Merlin U740
Witam. Czytałem ostatnio tematy dotyczące HSDPA. Co musiałbym zrobić w modemie Merlin U740 aby móc próbowac łapać HSDPA??? Skąd ewentualnie pobrać firmware??? Czy oprogramowanie Mobilink2 które jest do pobrania ze strony blueconnect umożliwia takowe łaczenie??? Dzięki za wszelkie informacje. 
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Upgrade firmware w Merlin U740
Upgrade firmware jest bardzo ryzykowny a jeśli chodzi o U740 to już nie ma żadnych przykładów na tym forum.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... erlin+u740
W przyszłości używaj funkcji szukaj tematów na forum.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... erlin+u740
W przyszłości używaj funkcji szukaj tematów na forum.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Selvis
- Stały użytkownik forum
U 740 wg oferty BC jest sprzedawany jako HSDPA ready.
Powinni Ci to bezpłatnie zrobić w salonie Ery. Oczywiście jeśli masz z nimi umowę
Powinni Ci to bezpłatnie zrobić w salonie Ery. Oczywiście jeśli masz z nimi umowę

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dziękuje @Selvis i to jest b.dobry pomysł.Jeśli w BC mogą to zrobić to najlepiej tam się zwrócić .Niestety w Orange choć modem jest HSDPA ready to tylko sprzętowo bo firmware niestety nie.Selvis pisze:U 740 wg oferty BC jest sprzedawany jako HSDPA ready.
Powinni Ci to bezpłatnie zrobić w salonie Ery.

-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za odp. @bob tamten temat to znam dlatego zadałem pytanie bo może jakieś nowum w tym temacie się pojawiło. Niestety nie mam modemu z umowy z BC (chociaż modme stamtąd pochodzi). Zdałem to pytanko ponieważ pisałeś że już łapiesz HSDPA u siebie tylko że w Orange ale i wiem że inni łapali też w erze. Czy Orange udostępnia już oprogramowanie do Globtrotterów czy one już są z góry przygotowane do HSDPA??? Czy Option GlobeTrotter 3G EDGE w Orange też posiada HSDPA czy tylko Option GlobeTrotter Fusion+???? Będę wdzięczny za odp. 
- bob
- Guru bezprzewodowy
1.Do niedawna nie udostępniał oprogramowania i nie były przygotowane.deathx pisze:Czy Orange udostępnia już oprogramowanie do Globtrotterów czy one już są z góry przygotowane do HSDPA??? Czy Option GlobeTrotter 3G EDGE w Orange też posiada HSDPA czy tylko Option GlobeTrotter Fusion+????
Trzeba było sobie zrobić upgrade samemu.Jak jest w tej chwili przy obecnych umowach to nie wiem.
2.Dokładnie na tej karcie (Option GlobeTrotter 3G EDGE snr NZ...)zrobiłem pierwszy upgrade do HSDPA z dobrym rezultatem.
3.Więcej o tej karcie i hsdpa w moim wątku:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
4.Na razie hsdpa jest testowe niekomercyjne.
Pozdrawiam, bob.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
No cóż. Chodziłem troszkę po necie i różnie z tym upgrade. Jednym się udało a innym nie. Widzę w takim razie trzeba poczekać ale i tak jestem bardzo zadowolony z UMTS-a na tej karcie naprawdę stronki działają super. Czekam dalej na jakieś wieści. A czy ktoś ma jakieś wieści z ery co do HSDPA bo te newsy z marca czy maja to troszkę stare już są??? Kurcze tak się przez was wszystkich nakręciłem na to HSDPA a nie mogę z niego skorzystać

-
- Stały użytkownik forum
Z firmwarem do Merlina U740 byly pewne problemy, ale już niedługo powinno być ok. Upgrade się zawieszał i karta się do niczego nie nadawała. Dlatego też i na necie nie ma go wystawionego.deathx pisze:No cóż. Chodziłem troszkę po necie i różnie z tym upgrade. Jednym się udało a innym nie. Widzę w takim razie trzeba poczekać ale i tak jestem bardzo zadowolony z UMTS-a na tej karcie naprawdę stronki działają super. Czekam dalej na jakieś wieści. A czy ktoś ma jakieś wieści z ery co do HSDPA bo te newsy z marca czy maja to troszkę stare już są??? Kurcze tak się przez was wszystkich nakręciłem na to HSDPA a nie mogę z niego skorzystać![]()
-
- Stały użytkownik forum
A jaki to był firmware (jaka wersja) i skąd??? Firmware do U740 jest jaknarazie dostepny tylko na stronie Vodafone tylko czy on już posiada oprogramowanie potrzebne pod HSDPA??? Poza tym jednym się udało swojego U740 upgradować a inni mieli jakieś problem. Tak się cały czas nad nim zastanawiam. Upgradowałem U630 też oprogramowaniem ze strony Vodafone i chodził bez problemu w polskich sieciach ale nie bardzo wiem jak to jest z technologią HSDPA bo niektórzy straszą że musi być oprogramowanie jakiejś polskeij sieci bo nie będzie działać a modem już troszkę droższy niż U630.damis pisze:Z firmwarem do Merlina U740 byly pewne problemy, ale już niedługo powinno być ok. Upgrade się zawieszał i karta się do niczego nie nadawała. Dlatego też i na necie nie ma go wystawionego.
-
- Stały użytkownik forum
Firmware z HSDPA dla Merlina U740 ma wersje minimum 28.2deathx pisze:A jaki to był firmware (jaka wersja) i skąd??? Firmware do U740 jest jaknarazie dostepny tylko na stronie Vodafone tylko czy on już posiada oprogramowanie potrzebne pod HSDPA???
To nie straszenie, ale rzeczywiście tak jest. Firmware jest zawsze dostosowywany do sieci danego operatora.deathx pisze: Upgradowałem U630 też oprogramowaniem ze strony Vodafone i chodził bez problemu w polskich sieciach ale nie bardzo wiem jak to jest z technologią HSDPA bo niektórzy straszą że musi być oprogramowanie jakiejś polskeij sieci bo nie będzie działać a modem już troszkę droższy niż U630.
-
- Stały użytkownik forum
hmm no to na stronce Vodafone.de max widziałem 27.2 to pewnie jeszcze nie pod to, to nie wiem skąd inni brali pod HSDPA.damis pisze: Firmware z HSDPA dla Merlina U740 ma wersje minimum 28.2
No ale jak robiłem upgrade U630 sterownikami z Vodafone to nic się nie stało i modem nadal chodził w polskich sieciach i to jeszcze bardziej stabilnie to troszkę tego nie rozumiem ale może w przypadku HSDPA wygląda to inaczej. No cóż to nie pozstaje mi nic innego jak tylko czekać aż co się zmieni.damis pisze: To nie straszenie, ale rzeczywiście tak jest. Firmware jest zawsze dostosowywany do sieci danego operatora.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja ściagnąłem z vodafone.de upgrade do wersji 27.2. Upgrade się udał bo dlaczego miało by być inaczej, po za tym instalator samodzielnienie zrobił backup istniejącego do tej pory firmware'u. Zmiany sa widoczne już na pierwszy rzut oka bo doszedł dla połaczeń EDGE kolor diody LED megneta (czyli inaczej mówiąc rózowy) niestety na kolor żółty czyli HSDPA nie udało mi się wskoczyć:( .Opis zmian dla tego tego firmware i niższych: www.vodacom.co.za/services/3g/downloads ... n_U7xx.doc
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na modem Optiona ładowałem firmware`y z całego świata i zawsze działało.
Ale były przypadki na forum ,że upgrade się nie udał.Osobiście przestrzegam przed tym tych ,których nie stać na utratę modemu po nieudanej operacji.
Pozdrawiam, bob.
Ale były przypadki na forum ,że upgrade się nie udał.Osobiście przestrzegam przed tym tych ,których nie stać na utratę modemu po nieudanej operacji.

Pozdrawiam, bob.
-
- Stały użytkownik forum
malice pisze:Ja ściagnąłem z vodafone.de upgrade do wersji 27.2. Upgrade się udał bo dlaczego miało by być inaczej, po za tym instalator samodzielnienie zrobił backup istniejącego do tej pory firmware'u. Zmiany sa widoczne już na pierwszy rzut oka bo doszedł dla połaczeń EDGE kolor diody LED megneta (czyli inaczej mówiąc rózowy) niestety na kolor żółty czyli HSDPA nie udało mi się wskoczyć:( .Opis zmian dla tego tego firmware i niższych: www.vodacom.co.za/services/3g/downloads ... n_U7xx.doc
OK. Chyba też zaryzykuję. A powiedz mi @malice jakiego oprogramowania używasz do merlina U740??? Tego pogranego ze strony ery czy może innego??? A gdzie ten backup się dokladnie odkłada??? Czy możesz podać dokładny link do firmware którego pobrałeś??? Będę wdzięczny.
-
Upgrade FW U740
FW bedzie wystawiony na www.blueconnect.pl do bezplatnego pobrania
-
Firmaware wersja 27.2 jest do pobrania ze strony: http://www.vodafone.de/business/support ... 77772.html
Podczas upgrade instalator zrobi backup do katalogu "c:\Program Files\Novatel Wireless" plik pojawi się dopiero po zakończeniu działania oprgramowania do upgrade'u. Niestety nie wiem w jaki sposób zrobić downgrade do uprzednio posiadanej wersji.
Korzysztam z oprgramowania dostarczanego przez Ere (Blueconnect manager)
Podczas upgrade instalator zrobi backup do katalogu "c:\Program Files\Novatel Wireless" plik pojawi się dopiero po zakończeniu działania oprgramowania do upgrade'u. Niestety nie wiem w jaki sposób zrobić downgrade do uprzednio posiadanej wersji.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Upgrade FW U740
No tak ale kiedy???aochocki pisze:FW bedzie wystawiony na www.blueconnect.pl do bezplatnego pobrania
Wielkie dzięki za linki i info.malice pisze:Firmaware wersja 27.2 jest do pobrania ze strony: http://www.vodafone.de/business/support ... 77772.html