Nakierowanie anteny a zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eez
Początkujący użytkownik forum

Nakierowanie anteny a zasięg

Post autor: eez »

Witam. Posiadam internet Orange mobilny z AnyData 890W. Dokupiłem: Antena Panelowa UMTS CT-17_2 od CYBERTECH z konektorem antenowym. Podłączyłem antenę i nakierowałem mniej-więcej na nadajnik 4442 znajdujący się ok. 6km w linii prostej ode mnie (Zał. 0). Nadajnik ten nadaje sygnał w dwóch standardach: GSM i UMTS (Zał.1). Włączyłem program Top NetInfo jedynie w celu sprawdzenia jakości odbieranego sygnału, gdyż z moim modemem i tak nie dałoby rady się podłączyć. Jak widać (Zał.2) odbierany jest sygnał z LAC:6001, oraz CID:8106 czyli GSM. W programie TNI widnieje zasięg 45% w programie od Orange 6/6 kresek (wcześniej bez anteny były max. 3/6 kresek). Moje pytania brzmią: jak dokładnie muszę nastawić antenę, aby odnaleźć sygnał UMTS, czy w ogóle jest to możliwe skoro łapię ten nadajnik (LAC:6001), a łączy się tylko z GSM, a nie UMTS, czy powinienem próbować celować anteną także w pionie (szerokość wiązki anteny to po 15 st.), czy powinienem sugerować się wskazaniami zasięgu i mocy z TNI skoro, aby pojawiły się te informacje, w port wpisałem modem i wtedy mogłem zaznaczyć komunikację AT (jeśli odłączam antenę od modemu program zmienia wartości a więc chyba pokazuje poprawnie)??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Nakierowanie anteny a zasięg

Post autor: YaHooo »

eez pisze:czy w ogóle jest to możliwe skoro łapię ten nadajnik (LAC:6001), a łączy się tylko z GSM, a nie UMTS,
Jak masz antenę na UMTS to praca w paśmie 900MHz może być dość niebezpieczna i możesz uwalić końcówkę mocy w modemie. Dlatego ja zalecam wtedy wymuszenie łączenia się po 2100MHz na modemie. Jak to zrobić to już nieco głębszy problem. Nie pamiętam, czy TNI obsługuje taką opcję w Twoim modemie, więc musisz sprawdzić sobie.
eez pisze:czy powinienem próbować celować anteną także w pionie (szerokość wiązki anteny to po 15 st.),
Jak najbardziej antenę należy nastawić w poziomie oraz pionie. Tak aby uzyskać największy zasięg.
eez pisze: czy powinienem sugerować się wskazaniami zasięgu i mocy z TNI skoro, aby pojawiły się te informacje, w port wpisałem modem i wtedy mogłem zaznaczyć komunikację AT (jeśli odłączam antenę od modemu program zmienia wartości a więc chyba pokazuje poprawnie)??
Moim zdaniem TNI pokazuje poprawnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Nakierowanie anteny a zasięg

Post autor: HariMata »

Wyjście antenowe w tym modemie jest tylko na CDMA 450 mhz!!! Nie znam się na tym, ale myślę, że próby z anteną jaką posiadasz mogą być dla modemu ryzykowne.

Źródło: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=35262
I konkretna odpowiedź producenta z tego tematu:

"Mimo, ze zdrowy rozsadek podpowiadał, iz działa wyjście antenowe cdma , (dodatkowo to opcja) zadałem pytanie gdzie trzeba. Stworzenie możliwości podpięcia dwóch rożnych anten(w ta sama wtyczkę) w tak tanim urządzeniu było by nie możliwe przez zastosowania drogich specjalizowanych układów i cena byla by ze 3 x większa ;)

Zadałem pytanie, konkretnie dotyczące modelu z orange wraz z linkiem www do produktu

"Subject: 고객 문의 사항
Dear the valued customer.
ADU890-W is designed for only CDMA 450 external antenna.
Best Regards."

Ps. support odpowiada błyskawicznie"
ODPOWIEDZ