Gorszy sygnał na antenie niż bez

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
glodek
Początkujący użytkownik forum

Gorszy sygnał na antenie niż bez

Post autor: glodek »

Witam,
Kupiłem na Allegro antenkę za 50zł link. Po podłączeniu sygnał zamiast wzmacniać się o - 15dBi, to spada o tyle.
Tak działają te zwykłe "pastuchy"?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Gorszy sygnał na antenie niż bez

Post autor: krystianb »

glodek pisze:Po podłączeniu sygnał zamiast wzmacniać się o - 15dBi, to spada o tyle.

Dokładnie tak, tym bardziej, że ta antena nawet ze względu na budowę nie ma prawa działać powyżej 900MHz. Ale nawet jak by była odpowiednia budowa z takiej anteny nie da się wyciągnąć 1 może 2dBi - straty na kablu, to się przydaje tylko jeśli chcemy ominąć tłumienie ścian i innych obiektów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zafundowałes sobie maszcik do chorągiewki. Ładny kawałek drutu tylko trochę drogi :szok: Kup sobie porzadną antenę kierunkowa na wybrane pasmo, z którego korzystasz .( UMTS900, UMTS2100 czy LTE1800?) Napisz tez jak udało ci się wcisnąć złącze antenowe u tego patyka -CRC9 na TS9 w E-398 :) .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

glodek pisze: Tak działają te zwykłe "pastuchy"?
Tak, dlatego one nadają się co najwyżej do przeniesienia miejsca odbioru np. za okno. Tam gdzie masz o wiele silniejszy zasięg. Wtedy nastąpi jakaś poprawa. Ale i tak znacznie mniejsza niż porządnej anteny na dane pasmo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
glodek

Post autor: glodek »

matek451 pisze:Zafundowałes sobie maszcik do chorągiewki. Ładny kawałek drutu tylko trochę drogi :szok: Kup sobie porzadną antenę kierunkowa na wybrane pasmo, z którego korzystasz .( UMTS900, UMTS2100 czy LTE1800?) Napisz tez jak udało ci się wcisnąć złącze antenowe u tego patyka -CRC9 na TS9 w E-398 :) .
Ten pastuch ma FME-f, musiałem jeszcze dokupić konektor za 20zł :facepalm:
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

krystianb pisze:to się przydaje tylko jeśli chcemy ominąć tłumienie ścian i innych obiektów.
Ja mam krótszą ze złączem crc9 stoi sobie na półce w pokoju ,gdyż za oknem był gorszy sygnał jak w pomieszczeniu :facepalm: Na chwilę obecną Orange Free na kartę z e3131 używam tylko do wysyłania sms jak nie mam nic na telefonie ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

matek451 pisze:wcisnąć złącze antenowe u tego patyka -CRC9 na TS9 w E-398
A mi się ostatnio udalo :hyhy:
dexter18

Post autor: dexter18 »

Andrzejz78 pisze:A mi się ostatnio udalo :hyhy:

Młotkiem ? :hyhy: :hyhy:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-12-15, 11:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-12-15, 11:02 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Są inne metody. jak się popieści to się z...... :D
Awatar użytkownika
mefis1

Post autor: mefis1 »

glodek pisze:Witam,
Kupiłem na Allegro antenkę za 50zł link. Po podłączeniu sygnał zamiast wzmacniać się o - 15dBi, to spada o tyle.
ta antenka z linku, to jednopasmowa raczej (+ harmoniczne), a zysku moze miec max 5 db., mozna spokojnie zwrócić ze względu na niezgodność towaru z umową na koszt sprzedajacego, tragedia jest jak sprzedający nie wie co sprzedaje
ODPOWIEDZ