SZUKAM aplikacji informującej o nadajnikach i sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
SZUKAM aplikacji informującej o nadajnikach i sieci
Witam! Poszukuje aplikacji na androida, która mi powie w jakiej jestem sieci i co ważne wskaże czy to UMTS900 czy UMTS2100.
Re: SZUKAM aplikacji informującej o nadajnikach i sieci
Netmonitor z Google Play. Field Test pozwala wybrać pasmo.
-
A gdzie konkretnie są te informacji o paśmie?
W Field Test można wybrać pasmo na którym ma pracować telefon. Wtedy w NetMonitor pojawia się sygnał z jakiego nadajnika korzystasz.
-
Mam field test, ale nie wiem gdzie dokładnie muszę wejść 

-
Jeśli chcesz zmienić pasmo wchodzisz w :Debug Screen-Phone Control-Network Cpntrol-Band Selection i w zależniości czy chcesz zmienić pasmo GSM czy WCDMA wchodzisz odpowiednio w WCDMA Bans Preferences jeśli chcesz zmienić na WCDMA900.W GSM Preferences jeśli chcesz zmiecić pasmo GSM. Możesz też wybrać Automatic jeśli chcesz aby telefon sam dobierał odpowiednie pasmo.cegulla pisze:Mam field test, ale nie wiem gdzie dokładnie muszę wejść
-
- Stały użytkownik forum
Też mam NetMonitor na Androida, ale nie mam tej opcji - czy to znaczy że nie w każdym telefonie można ją uaktywnić, czy też trzeba mieć roota?
U mnie informację można uzyskać w dwojaki sposób:
- ściągnąć bazę danych BTSów (dla Polski: btsearch.pl)
- włączyć GPS/lokalizację Google w telefonie podczas używania aplikacji. Przy połączeniu z siecią (komórkową lub wifi) pojawia się przybliżona lokalizacja stacji nadawczej.
EDIT - taką informację otrzymałem od twórcy NetMonitora na Androida:
U mnie informację można uzyskać w dwojaki sposób:
- ściągnąć bazę danych BTSów (dla Polski: btsearch.pl)
- włączyć GPS/lokalizację Google w telefonie podczas używania aplikacji. Przy połączeniu z siecią (komórkową lub wifi) pojawia się przybliżona lokalizacja stacji nadawczej.
EDIT - taką informację otrzymałem od twórcy NetMonitora na Androida:
Field Test is not part of the Netmonitor, it should be preinstalled by the manufacturer
-
- Stały użytkownik forum
Ja używam Netmonitora, ale ostatnio zaczął pokazywać głupoty. Siedzę w Warszawie, a on twierdzi, że korzystam z nadajnika w Poznaniu, jadę na Mazury, a on pokazuje lokalizację nadajnika w Łodzi. Problem występuje głównie w przypadku nadajników T-Mobile i Orange, domyślam się, że to po wprowadzeniu Networks!. Modernizacja w mojej okolicy była rok temu, ściągnąłem najnowszą bazę danych nadajników z www.btsearch.pl, ale dalej pokazuje głupoty, ktoś ma pomysł dlaczego ?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Baza jest niedokładna i nie jest aktualizowana na bieżąco w przypadku zmiany CID
Najlepsza by była baza operatora ale nie ma do niej dostępu
Najlepsza by była baza operatora ale nie ma do niej dostępu
- PC174
Kiedyś bawiłem się Samsung Galaxy Ace od kolegi. Ściągnąłem NetMonitora i była tam dodatkowa zakładka FieldTest. Jednak nie było tam tyle opcji, co na Symbianie, a na pewno nie można było wybrać konkretnego pasma...g3000 pisze:Taką informację otrzymałem od twórcy NetMonitora na Androida:
Field Test is not part of the Netmonitor, it should be preinstalled by the manufacturer
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
U mnie z kolei na Samsungu Galaxy Young w taką opcję można było wejść za pomocą kodów serwisowych. Ale teraz nie pamiętam jakiego.PC174 pisze:a na pewno nie można było wybrać konkretnego pasma...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://galaxyyoungdev.blogspot.co.uk/20 ... axy-y.html
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie chce zakładać nowego tematu, kiedyś na filmiku o inwigilacji google. Pokazywali taką aplikację która wykrywała identyfikację różnych urządzeń w zasięgu wi-fi i gps, może ktoś będzie wiedział jej nazwę? Ponoć była na androida, pokazywała informację o nazwie laptopa, telefonu i nazwę użytkownika, jego konta.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przemox to ty? 

-
- Stały użytkownik forum
Prawdopodobnie masz włączoną opcję "Szukaj nie uwzględniając parametru LAC". A CID-y w poszczególnych regionach mogą się powtarzać - stąd Netmonitor pokazuje niewłaściwą lokalizację.Buashy pisze:Ja używam Netmonitora, ale ostatnio zaczął pokazywać głupoty. Siedzę w Warszawie, a on twierdzi, że korzystam z nadajnika w Poznaniu, jadę na Mazury, a on pokazuje lokalizację nadajnika w Łodzi. Problem występuje głównie w przypadku nadajników T-Mobile i Orange, domyślam się, że to po wprowadzeniu Networks!. Modernizacja w mojej okolicy była rok temu, ściągnąłem najnowszą bazę danych nadajników z www.btsearch.pl, ale dalej pokazuje głupoty, ktoś ma pomysł dlaczego ?
Panowie z btsearch mają ogromną ilośc danych do przerobienia. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, aż dane zostaną uzupełnione. Wciąż brakuje np. bazy danych nowych LAC i CID T-Mobile i Orange dla Warszawy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O właśnie to były te kodykey pisze: http://galaxyyoungdev.blogspot.co.uk/20 ... axy-y.html

Pozdrawiam YaHooo