Plus vs Orange - internet na abonament bez urządzenia

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

Plus vs Orange - internet na abonament bez urządzenia

Post autor: blankNaME »

Od dłuższego czasu używam internetu z Plusa na kartę - najpierw było to 3G, później LTE. Teraz chciałbym wykupić internet na abonament, bo chyba lepiej mi się to przelicza. I tu pytanie: czy pozostać przy Plusie, czy może przejść na Orange?

Cel: internet bez urządzenia. Minimalna ilość GB: 20-25. Cena: im niżej tym lepiej :P

W Plusie jest chyba możliwość podpisania umowy bez terminu - czyli mógłbym zerwać ją kiedy bym chciał. Czy jest coś takiego w Orange? Zasięg Orange mam, ale i tak nie mam 100% pewności, że za miesiąc się coś nie uwali, bo jest on na poziomie 97-103. Jeśli chodzi o zasięg Plusa, to tutaj narzekać nie mogę, bo zwykle nie spada niżej niż 91.

Co byście doradzali? Orange? Plus? Jaka oferta?

//Edit: zapomniałem dopisać: w Plusie niby mam dostęp do LTE, ale w Orange na razie tylko 3G - Lublin. Nie wiem, jak będzie za jakiś czas i kiedy w ogóle w mojej okolicy pojawi się LTE z Orange :P
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Plus vs Orange - internet na abonament bez urządzenia

Post autor: matek451 »

W ofercie Orange masz 20GB za 49,90 do tego noce bez limitu za 2,99 zł. Umowa tylko SIM na 12 m-cy. W Plusie warto brać umowę na czas nieoznaczony. Po m-cu wypowiadasz umowę i negocjujesz z Działem Utrzymania rabat 50% na abonament. Ponoć udaje się to wynegocjować. Wówczas np. za 50 zł miałbyś 25GB+5GB na YT i Iplę oraz www poza limitem. Minusem nocny limit 50GB. LTE w Orange na terenie Lublina to raczej s przyszłości, na razie tylko 3 pozwolenia na LTE1800.
gumisv6
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gumisv6 »

O takie informacje ostatnio wyczytałem, także Chełm i Lublin w LTE to raczej nie tak szybko i pewnie jeszcze trochę przyjdzie nam poczekać.

http://mobtech.interia.pl/operatorzy/ne ... Id,1101294
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

blankNaME, w Orange możesz wziąć umowę bez sprzętu na 6 miesięcy, a potem się targować o lepsze warunki. W najwyższym abo na przedłużenie masz z miejsca 7 GB więcej. Ewentualnie brać umowę na rok bez sprzętu i 2x więcej GB.
blankNaME
Stały użytkownik forum

hmm... z tym 2x więcej GB to nawet kusząco wygląda, ale nadal muszę się zastanowić. i może najpierw trochę potestuję internet na kartę, żeby nie było zaskoczenia, że któregoś pięknego dnia wszystko przestanie działać :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

blankNaME, bierz pod uwagę, że w Orange karta to produkt niejako drugiej kategorii. Prędkości będą o kilkanaście procent niższe. Połączenie może mieć mniejszą stabilność aniżeli to na abonament.
blankNaME
Stały użytkownik forum

Na chwilę obecną download jest wystarczająco duży - ~9 Mbps, ale upload niezbyt - 0.5 Mbps. Gdyby faktycznie wykupienie abonamentu dało poprawę, brałbym bez zastanowienia, bo Orange oferuje lepsze warunki pod względem ilości GB niż Plus. Problem jest jednak taki, że aktualny zasięg nie jest pewny - prawdopodobnie jest w tej chwili dobry, bo pogoda na to wpływa. Tak samo miałem kiedyś z Plusem - jeszcze przed tym, jak postawili nadajnik bliżej.
Sprawę pozostawiam nadal do przemyślenia, ale dzięki wszystkim za wskazówki :)
Poczekam jeszcze jakieś 2-3 tygodnie korzystając z Orange i wtedy zobaczę...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

blankNaME, pisałem to wczoraj komuś innemu a dziś napiszę Tobie ;)

W Orange na prepaidzie w DC miałem średnio 6Mb/s a po przejściu na abonament mam średni 24Mb/s Jest różnica?
Jeśli chcesz rzetelnych testów to zrób je tak jak ja na karcie abonamentowej z telefonu Pakiet 1GB za 12zł wystarczy Na prepaidzie wyniki mogą cię zniechęcić
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zrobiłem test na karcie z taryfą Orange Free na kartę i na karcie abonamentowej. Akurat na U900 wyszło praktycznie to samo (200 kb/s wolniej na prepaidzie). Niestety kasa na karcie się skończyła i upload się nie skończył mierzyć, ale tam gdzie staną było 400 kb/s wolniej od abo.
Download koło 5,5 Mb/s, upload koło 2 Mb/s.

Test na karcie głosowej abo. Typowo internetowej nie chce mi się wyciągać z routera. :P
blankNaME
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:blankNaME, pisałem to wczoraj komuś innemu a dziś napiszę Tobie ;)

W Orange na prepaidzie w DC miałem średnio 6Mb/s a po przejściu na abonament mam średni 24Mb/s Jest różnica?
Jeśli chcesz rzetelnych testów to zrób je tak jak ja na karcie abonamentowej z telefonu Pakiet 1GB za 12zł wystarczy Na prepaidzie wyniki mogą cię zniechęcić
Ja nie mówię, że tak nie jest. Problem jednak leży gdzieś indziej. Jak już wspomniałem, zasięg orange nie jest u mnie idealny i po nadejściu wiosny może zaniknąć i tego właśnie się obawiam. A raczej wątpię, żeby zasięg też był zależny od tego, czy mam abonament czy nie :P No, chyba, że się mylę.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

blankNaME pisze:czy mam abonament czy nie
Mi chodziło tylko żebyś się nie zraził wynikami na prepaidzie choć może u Ciebie nie będzie dużej rożnicy
blankNaME pisze:po nadejściu wiosny może zaniknąć
Ewentualnie możesz ratować się anteną lub... zabaw się w drwala i popraw widoczność :P

Jesli Cię nie ciśnie to może poczekaj wiosny (już nie długo) i wtedy będziesz wiedział co z sygnałem i zadecydujesz
blankNaME
Stały użytkownik forum

Właśnie tak zamierzam zrobić - na razie przeczekam, bo pakiet z plusa jeszcze jest, a i aero 2 mam :P
Na wiosnę zobaczę jaki będzie zasięg i będę wiedział, czy w to brnąć
blankNaME
Stały użytkownik forum

Ho ho ho... Od kilku dni moje radary rejestrują dziwną anomalię. W sumie to nie anomalia z tego, co czytałem na innych stronach. Od paru dni moja karta Orange rejestruje się do sieci PL34 czy jakoś tak. To zaczyna być kuszące :> A to dlatego, że na zwykłym HSPA+ mam ping ~35... Zasięg jednak dziwny, bo 30-45%. Ale to jeszcze nie wszystko! :D Do tego transfer ~6 Mbps / ponad 2 Mbps. Jeśli to, co mówicie, jest prawdą, to pewnie po podpisaniu umowy miałbym 2 razy tyle :D Teraz to już na serio się zastanawiam nad tym Orange, bo wydaje mi się, że na wiosnę/lato zasięg z 30% do 0 nie zejdzie :P

//edit: ale mimo to i tak na razie się wstrzymam, bo nie wiem jak długo się będzie rejestrować do PL34 :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

blankNaME pisze:Od paru dni moja karta Orange rejestruje się do sieci PL34 czy jakoś tak.
Sieć NetWorks! czyli wspólna sieć radiowa Orange i T-Mobile.
blankNaME pisze:bo nie wiem jak długo się będzie rejestrować do PL34
Normalnie powinno się logować do Orange albo T-Mobile w zależności od karty, PL-34 to wyróżnik dla niekompatybilnych sprzętów z tym sposobem działania sieci Orange albo T-Mobile.
Nie pomagam na PW!
blankNaME
Stały użytkownik forum

hello, hello, to znowu ja.
na razie sytuacja się zbytnio nie zmieniła. Nadal mam zasięg dla karty orange. Różnica jest tylko taka, że teraz orange i PL34 mają ten sam zasięg (wcześniej nie miałem tak dobrego zasięgu na orange). Myślę, że o tej porze roku można już myśleć nad migracją - wiosna w pełnym rozkwicie, więc warunki dla internetu mobilnego już się chyba bardzo nie pogorszą (szczególnie, że zasięg, o którym mówię, to ~65%). Problem jest tylko inny: czy nadal upierać się przy orange?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

blankNaME pisze:że teraz orange i PL34 mają ten sam zasięg
Bo to ta sama sieć radiowa Networks!, jeszcze T-Mobile ma taki sam zasięg.
blankNaME pisze:czy nadal upierać się przy orange?
A jest jakaś alternatywa? Obecnie lepsze niż kiedyś oferty ma też T-Mobile.
Nie pomagam na PW!
blankNaME
Stały użytkownik forum

no właśnie, o T-Mobile ostatnio widziałem info, ale trochę się ich boję, bo kiedyś ich internet mimo dobrego zasięgu nie działał. Polegało to na tym, że połączenie było podtrzymywane przez parę minut, a później z niewiadomych powodów było zrywane. Ich support twierdził, że nie zarejestrował nieprawidłowości. Ale chyba i tak w T-Mobile się bawił nie będę, więc zostaję przy orange. Jeszcze tylko trochę testów porobię i zobaczymy :>
ODPOWIEDZ