Duzy problem z SE GC-79, grrrr

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cojestkurde
Początkujący użytkownik forum

Duzy problem z SE GC-79, grrrr

Post autor: cojestkurde »

Witam,
Czy to normalne przy tym modemie (SE GC-79 w Iplusie), ze zawiesza albo resetuje kompa po jakims czasie?
O tym, ze czasami traci polaczenie juz poczytalem na forum, to jeszcze mozna jakos znieść.
Mam kompa z procesorem Intela, a modem potrafi zawiesic albo zresetowac kompa kilka chwil po podłączeniu do sieci...
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Duzy problem z SE GC-79, grrrr

Post autor: Szadzik »

cojestkurde pisze:Mam kompa z procesorem Intela, a modem potrafi zawiesic albo zresetowac kompa kilka chwil po podłączeniu do sieci...
Nie jest to na pewno normalne.

Nie masz żadnych konfliktów sprzętowych?

Jaki masz system?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

"SzadzikJaki masz system?

No właśnie :idea: Win XP powinien pisać coś w stylu: "wystąpił krytyczny wyjątek" i opis szczegółowy.

Może też GC 79 nie lubić się z jakimś programem. Pamiętam to jeszcze z karty TV zamontowanej w kompie. Było kilka programów które uruchomione (oczywiście gdy oglądałem TV na pececie) po kilku chwilach robiły zwałe całego systemu i restart.
Latka lecą...
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

ja mam AMD, a modem comander i tez raz na jakis czas mi sie resetuje komp. Tez pisze "krytyczny wyjatek" itd ale rzadko mi sie to zdarza i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sobie nie zawracam tym glowy... a wiecie czym to moze byc spowodowane?
cojestkurde

to jest laptop Celeron 2,6GHz, 512MB ramu, XP.
Najgorsze jest to ze resetuje system bez ostrzeżenia, żadnych komunikatów itp. Konfliktów sprzętowych nie pokazuje. Częściej niż reset zdarza sie zawieszenie systemu - po prostu zapala sie kontrolka dysku twardego i przestaje reagowac, pozostaje tylko "twarde wylaczenie kompa".
Pytam, czy komukolwiek sie to zdarzało czy oddac modem do serwisu...grrr
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może spróbuj z innym modemem.Jak wtedy się zachowuje komp.Od jakiego czasu tak się dzieje.Kupiłeś modem zaistalowałeś go włożyłeś go do kompa i od tego momentu dzieją sie takie rzeczy?
cojestkurde

Teraz korzystam z modemu telefonu K600i - dziala 2x szybciej (115kb/s) przy GPRS, a kiedy jest sie w dużym miescie np. Wroclaw jest 3G ehhh:) . No i nic sie nie zawiesza i nie resetuje. Ale sprawa pozostaje, bo chcialem go sprzedac i nie wiem czy to wada tego modemu(a jest jeszcze na gwarancji) czy tylko z moim kompem nie współpracuje...(jeszcze to sprawdze z innymi kompami).
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Moim zdaniem modem jest dobry. Wiele osób na tym forum skarżyło się na produkty SE. Po prostu ten typ tak ma i nie zabardzo chce współpracować akurat z tym laptopem.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Mam taki modem i na poczatku tez czasami nie mial ochoty wspolpracowac. Pomoglo zainstalowanie sterow w wersji 1510 (chyba sa na strone Sony Ericssona do sciagniecia z Wirless Menagerem) oraz NIEINSTALOWANIE iPlus Manager'a. Lacze sie przez DialUp'a + moj programik (jest gdzies na forum) do PINu i zestawiania polaczenia... Predkosc w okolicach 5,5 KB/s (mieszkam w centrum wrocka).
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

crow6 pisze: NIEINSTALOWANIE iPlus Manager'a.
No właśnie :!: Po co w ogóle ktoś to badziewie pisał. Ja mam, SE GC75 ale wyprodukowany jako OEM dla DELL’a. Taka porządna firma i wireles menager jest z SE jest tylko inny ekran startowy, a wygląd menagera różni się tylko tym, że zamiast SE pisze w rogu Dell True mobil. Czy Plus albo Era nie mogły by użyć oryginalnego oprogramowania i tylko sobie gdzieś w rogu napisać swoje logo. Odkąd jestem na tym forum to najwięcej skarg jest na menagera Plusa, potem Blue connect, na Orangutana jakoś się nie skarżą. Po co oni robią to badziewie komu chcą i co udowodnić :?:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

sardo nunspa pisze:Po co oni robią to badziewie komu chcą i co udowodnić :?:
Tworzą przez to nowe miejsca pracy ;-)
pozdrawiam, magmike
ODPOWIEDZ