Modem Huawei E3272 wolne otwieranie stron www
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Modem Huawei E3272 wolne otwieranie stron www
Witam !
Mam modem LTE E3272 w Cyfrowym Polsacie. Problem polega na bardzo wolnym otwieraniu stron internetowym. Sprawdzałem szybkość na stronie http://speed-test.net.pl/ i po podłączeniu antenki zewnętrznej pokojowej szybkość wacha się od 9Mbitów/sek do nawet 18 Mbitów, ping od 15 do 22. Nie rozumiem dlaczego strony otwierają się tak wolno, a nawet momentami otwieranie strony staje, trzeba odświeżyć otwieranie. W domu mam neostradę raptem 1.433 Mbps do 1.900 i kłopotów z działaniem internetu nie mam.
Pisałem w tej sprawie do usługodawcy czyli CP, ale niczego konkretnego się nie dowiedziałem.
Mieszkam w Warszawie, ale z internetu korzystam w pracy na Bemowie.
O założeniu tam zewnętrznej anteny typu GSM na dachu nie ma mowy.
Mam modem LTE E3272 w Cyfrowym Polsacie. Problem polega na bardzo wolnym otwieraniu stron internetowym. Sprawdzałem szybkość na stronie http://speed-test.net.pl/ i po podłączeniu antenki zewnętrznej pokojowej szybkość wacha się od 9Mbitów/sek do nawet 18 Mbitów, ping od 15 do 22. Nie rozumiem dlaczego strony otwierają się tak wolno, a nawet momentami otwieranie strony staje, trzeba odświeżyć otwieranie. W domu mam neostradę raptem 1.433 Mbps do 1.900 i kłopotów z działaniem internetu nie mam.
Pisałem w tej sprawie do usługodawcy czyli CP, ale niczego konkretnego się nie dowiedziałem.
Mieszkam w Warszawie, ale z internetu korzystam w pracy na Bemowie.
O założeniu tam zewnętrznej anteny typu GSM na dachu nie ma mowy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Modem Huawei E3272 wolne otwieranie stron www
Strony się wolno otwierają bo BTS z którym się łączysz jest mocno przeciążony. A z resztą aby osiągnąć zadawalające wyniki na LTE to trzeba mieć dobrą dualną antenę panelową np taką A tymi "patyczkami" sobie nie zawracaj głowy bo nimi można się jedynie tylko drapać po głowie

-
- Użytkownik forum
Bardzo dziękuję za krótką i bardzo logiczną i przydatną poradę. Ponieważ anteny zewnętrznej w miejscu pracy nie mam możliwości zamocować muszę się pogodzić że jest jak jest.jackuss81 pisze:Strony się wolno otwierają bo BTS z którym się łączysz jest mocno przeciążony. A z resztą aby osiągnąć zadawalające wyniki na LTE to trzeba mieć dobrą dualną antenę panelową np taką A tymi "patyczkami" sobie nie zawracaj głowy bo nimi można się jedynie tylko drapać po głowie![]()
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Skoro speedtest jest dobry na pokojowej antenie to jak może być zapchany BTS?jackuss81 pisze:Strony się wolno otwierają bo BTS z którym się łączysz jest mocno przeciążony
Pytanie czy strony na pokojowej antenie też kiepsko się otwierają?
Antena ma się nijak do prędkości Poprawia ona poziom sygnału a prędkość to loteria Faktem jest to że do LTE muszą być dwie antenyjackuss81 pisze:aby osiągnąć zadawalające wyniki na LTE to trzeba mieć dobrą dualną antenę panelową
-
- Początkujący użytkownik forum
E tam, żaden BTS nie jest przeciążony przy tej prędkości. Być może wystarczy dopisać DNS-y w połączeniu lokalnym. Jako adres strony internetowej wpisz: 212.77.100.101 i zobacz czy się ładuje szybciej. Spróbuj też w innej przeglądarce. Ping tu jest najważniejszy, a z tego co piszesz bardzo dobry.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Żaden tak się nazywa mój. Tak najważniejszy do ? Gier online, przegladania www min download 0.2Mbps. Ja mam ping na HSPA+ 35 ms i download 1Mbps to widać kres stacji CP-PLUS w dzien... w nocy zapitala 14Mbps mam też BTSo super downloadzie z PLAY 15/1 i niestety strony mulą jak szambonurekkzd pisze:E tam, żaden BTS nie jest przeciążony przy tej prędkości.
Zły zasięg i przeciążenie to główne powody słabego ładowania się stron www. Jak modem ma dwa wyjścia antenowe muszą być dwie anteny...
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja jednak widzę różnicę w 0,8- 1 mb/s Mb/s, a 9-18 mb/s jak podał kolega wyżej. Nie widzę więc analogii. I nikt nie wspomniał tu o nocach. Ponadto może miałbyś rację jeśli chodzi o 3G, a nie LTE.
-
- Użytkownik forum
Właśnie, ciekawe że gdy korzystałem z telefonu z dostępnych danych mobilnych 3G, to pomimo że szybkość nie była imponująca to strony jednak otwierały się szybciej.kzd pisze:Ja jednak widzę różnicę w 0,8- 1 mb/s Mb/s, a 9-18 mb/s jak podał kolega wyżej. Nie widzę więc analogii. I nikt nie wspomniał tu o nocach. Ponadto może miałbyś rację jeśli chodzi o 3G, a nie LTE.
Spróbuję jeszcze wpisać DNS ten, który podał mi kolega dwa posty wyżej.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Kolego nie porównuj wielkości strony dla telefonu z wczytywaną w kompie DNSy możesz wpisać np. googlowskie ale to raczej pomoże w tłumaczeniu adresu niż we wczytywaniu
Z wczytywaniem stron jest różnie Jak strona jest lekka to i przy wolnym łączu otworzy się szybciej a jak ma napchane flashy i innych śmieci to może i trochę potrwać
Mam w miarę szybkie łącze bo 30Mb/s i wp.pl czy elektroda.pl otwiera się momentalnie ale już na orange.pl czy btsearch.pl trzeba trochę poczekać
Z wczytywaniem stron jest różnie Jak strona jest lekka to i przy wolnym łączu otworzy się szybciej a jak ma napchane flashy i innych śmieci to może i trochę potrwać
Mam w miarę szybkie łącze bo 30Mb/s i wp.pl czy elektroda.pl otwiera się momentalnie ale już na orange.pl czy btsearch.pl trzeba trochę poczekać
- wojteks
- *** Administrator ***
Należy też pamiętać o wydajności serwerów i ich łącz, szczególnie widać to wieczorami na popularnych serwerach.Andrzejz78 pisze:trzeba trochę poczekać
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Co do telefonu - mam na myśli korzystanie z telefonu jako modemu i otwieraniu stron na kompie. To fakt, niektóre strony otwierają się bardzo szybko, a niektóre mulą. W szczególności gdy otwierana strona korzysta ze skryptów np. allegro. Java script mam w IE wyłączone, ale i tak bardzo przymula, a nawet zatrzymuje wczytywanie wyświetlająć komunikat że nie można przetworzyć skryptu czy jakoś tak.Andrzejz78 pisze:Kolego nie porównuj wielkości strony dla telefonu z wczytywaną w kompie DNSy możesz wpisać np. googlowskie ale to raczej pomoże w tłumaczeniu adresu niż we wczytywaniu
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Myli podstawowe pojęciaatento pisze:o super downloadzie z PLAY 15/1 i niestety strony mulą jak szambonurek
15/1 to maksymalna prędkość jaką można uzyskać czyli QoS a to co masz w danej chwili to jest realna prędkość To że strony Ci mulą to może być objawem zapchanego BTSa Prędkości z zakresu 0-15Mb/s są prawidłowe bo spełniają warunek do15Mb/s
[ Dodano: 2014-05-29, 09:09 ]
To może spróbuj przeglądarkę zmienić i pozakładać blokady typu Adblock i Flashblock Mi to przynajmniej poprawiło komfort surfowania w FirefoksieNornik47 pisze:IE

-
- Użytkownik forum
Korzystałem z Firefoxa, jednak w pracy korzystam z netbooka Samsung N150, który ma słabe parametry jeśli chodzi o szybkość działania i dlatego usunąłem firefoxa i korzystam z IE.Andrzejz78 pisze:To może spróbuj przeglądarkę zmienić i pozakładać blokady typu Adblock i Flashblock Mi to przynajmniej poprawiło komfort surfowania w Firefoksie
Adblock mam zainstalowany, jednak ten dodatek spowalnia przeglądarkę o czym informują komunikaty pojawiające się w czasie wczytywania stron.
Ostatnio zmieniony 2014-05-31, 10:21 przez Nornik47, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No i jeszcze jest taka kwestia, że na wczytywanie się stron też ma znaczenie ping, a nie tylko prędkość. Co z tego jak prędkość będzie 100Mb/s jak sam ping będzie 3000ms. Wtedy też strony będą mulić. A w przypadku lekkich stron (takich które mają mało grafik, albo są one lekkie) większy wpływ na ładowanie stron będzie miał ping. W przypadku cięższych stron dochodzi prędkość pobierania. Bo jak ktoś na stronę wsadzi kilka 1-2MB jpegów to wiadomo ile to się będzie ładować.Andrzejz78 pisze:Myli podstawowe pojęcia
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)