PowerLTE i Voip - co potrzeba?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PowerLTE i Voip - co potrzeba?
Obecnie mam neostradę i musze utrzymywać telefon stacjonarny, który prawdę mówiąc się przydaje ale nie w takiej skali aby to usprawiedliwiało wysokość abonamentu. Okazja się zbliża aby z tego zrezygnować i myślę nad pójściem do CP w PowerLTE i dwóch innych usługach w pakiecie smart dom. Do tego chciałbym ustawić sobie telefon stacjonarny na voip i w zwiazku z tym mam kilka pytan
1. Czy ten protokół jest w ogóle możliwy w LTE? Bo tam ucinają chyba transfer HSPA i wszystko leci przez LTE? Wydaje mi się ze bez problemu ale wolę sie dopytać.
2. Musiałbym kupić router i bramkę. Nie wiem co by się nadawało żeby to wszystko miało ręce i nogi. Mr3420 - kompatybilny z modemem MF821 który tam standardowo dają więc chyba da radę? I do tego bramka voip - pap2t? Telefony mam dwa. Wybieranie tonowe ale słuchawki bezprzewodowe - nie wiem czy to nie przeszkadza?
łącznie zaoszczędziłbym znaczne kwoty jak tak sobie policzyłem ale mam problemy z ogarnięciem połączenia tego wszystkiego więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś doradził.
czytałem wątek poświęcony mf821 i tam zdania są podzielone - niektórym działa ww router z polsatowskim modemem inni coś piszą o kłopotach. Nadajnik plusa mam w jakieś 1200m od domu i widze go prosto z okna więc tu nie powino być problemu
1. Czy ten protokół jest w ogóle możliwy w LTE? Bo tam ucinają chyba transfer HSPA i wszystko leci przez LTE? Wydaje mi się ze bez problemu ale wolę sie dopytać.
2. Musiałbym kupić router i bramkę. Nie wiem co by się nadawało żeby to wszystko miało ręce i nogi. Mr3420 - kompatybilny z modemem MF821 który tam standardowo dają więc chyba da radę? I do tego bramka voip - pap2t? Telefony mam dwa. Wybieranie tonowe ale słuchawki bezprzewodowe - nie wiem czy to nie przeszkadza?
łącznie zaoszczędziłbym znaczne kwoty jak tak sobie policzyłem ale mam problemy z ogarnięciem połączenia tego wszystkiego więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś doradził.
czytałem wątek poświęcony mf821 i tam zdania są podzielone - niektórym działa ww router z polsatowskim modemem inni coś piszą o kłopotach. Nadajnik plusa mam w jakieś 1200m od domu i widze go prosto z okna więc tu nie powino być problemu
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: PowerLTE i Voip - co potrzeba?
Huawei B593s-22 a nie żadne Tp-Linki i inne półśrodki.modulometer pisze:Nie wiem co by się nadawało żeby to wszystko miało ręce i nogi
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
No nie wiem, nie wiem, jestem innego zdania, ani to router z linuxem ani dobra bramka Voip.
Ja bym wybrał:
Voip - jakiś Fritzbox
modem - np. Huawai e3272
roouter ( z gargoyle ) - T-Plink z podpisu
Sam tak używam, a mialem różne sprzęty
Ja bym wybrał:
Voip - jakiś Fritzbox
modem - np. Huawai e3272
roouter ( z gargoyle ) - T-Plink z podpisu
Sam tak używam, a mialem różne sprzęty
Ostatnio zmieniony 2014-08-11, 06:07 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie były i pewnie są problemy z operatorami Voip i B-593s-22. Temat poruszany na forum.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
onken, kosztowna konfiguracja. 

- onken
- ** Moderator **
Fakt, droższa :-) ale sprawnie dzialająca, a to prawda że u operatorów bywają problemy z portem SIP 5060. Z tym problemem spotkałem się osobiście w Orange, Play, Polsat
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
No tylko skad mam brac kasę na taki sprzęt?
Generalnie to plan mam taki. Obecnie mam neo + stacjonarkę w Orange i koszty są zbyt duże moim zdaniem wiec zastanawiam się jak uwolnić się od tych abonamentów. Wchodzenie w LTE od Cp tez jest obarczone ryzykiem bo jak koledzy pisali... niekoniecznie to moze wszystko działać. Nie potrzebuję super mocnego łącza. Wystarcza mi tyle żebym swobodnie mógł oglądac stream telewizji informacyjnej, polatał po stronach i czasem coś ściągnął. na torrentach już nie siedzę.. Czasem coś z serwisu hostingowego gdy nagła potrzeba i w zasadzie tyle. Przyciąłem sobie teraz neta do ok 50kBps żeby zobaczyć jakbym pracował w Aero2. Wymówiłbym neo bo umowa kończy mi się w październiku i do czasu końca stacjonarki miałbym tylko aero ale widzę ze ze streamem to nędza i się dusi choć na siłę dałoby się to chyba wytrzymać przy założeniu że w ogóle Aero da te 512kbps w co nie wierzę mimo że nadajnik mam pięknie za oknem widoczny. Inna opcja to radiówka ale tez... płacić 34zł za 2mega to bez sensu. Dlatego myślałem że pójdę do Polsatu w PowerLTE, do tego tv przeniosę na inna opcję i moze jeszcze telefon za zeta. Wraz zakończeniem stacjonarki w orange postawiłbym Voip i tyle. Tyle ze wiadomo.. jak się duzo kombinuje to moga byc niespodzianki w postaci rachunków innych niż sie spodziewało a i z tym Voip mogą być problemy.
Problem ze w mojej wiosce jest ograniczona podaż neta. jedyne co mogę to neo, radiówka od prywatnego i zabawa właśnie w net dostarczany przez operatorów takich jak Play, Plus itd... NIby jestem w zasięgu LTE Play i tam mają jakąś ofertę starą 200gb/mc ale z tego co zrozumiałem tylko do końca roku więc nie jest to rozwiązanie dla mnie bo mi neta wyłączą dopiero w listopadzie. Pójść do Dropssa nie mogę bo u mnie nie ma LLu i tak się kółko zamyka.

Generalnie to plan mam taki. Obecnie mam neo + stacjonarkę w Orange i koszty są zbyt duże moim zdaniem wiec zastanawiam się jak uwolnić się od tych abonamentów. Wchodzenie w LTE od Cp tez jest obarczone ryzykiem bo jak koledzy pisali... niekoniecznie to moze wszystko działać. Nie potrzebuję super mocnego łącza. Wystarcza mi tyle żebym swobodnie mógł oglądac stream telewizji informacyjnej, polatał po stronach i czasem coś ściągnął. na torrentach już nie siedzę.. Czasem coś z serwisu hostingowego gdy nagła potrzeba i w zasadzie tyle. Przyciąłem sobie teraz neta do ok 50kBps żeby zobaczyć jakbym pracował w Aero2. Wymówiłbym neo bo umowa kończy mi się w październiku i do czasu końca stacjonarki miałbym tylko aero ale widzę ze ze streamem to nędza i się dusi choć na siłę dałoby się to chyba wytrzymać przy założeniu że w ogóle Aero da te 512kbps w co nie wierzę mimo że nadajnik mam pięknie za oknem widoczny. Inna opcja to radiówka ale tez... płacić 34zł za 2mega to bez sensu. Dlatego myślałem że pójdę do Polsatu w PowerLTE, do tego tv przeniosę na inna opcję i moze jeszcze telefon za zeta. Wraz zakończeniem stacjonarki w orange postawiłbym Voip i tyle. Tyle ze wiadomo.. jak się duzo kombinuje to moga byc niespodzianki w postaci rachunków innych niż sie spodziewało a i z tym Voip mogą być problemy.
Problem ze w mojej wiosce jest ograniczona podaż neta. jedyne co mogę to neo, radiówka od prywatnego i zabawa właśnie w net dostarczany przez operatorów takich jak Play, Plus itd... NIby jestem w zasięgu LTE Play i tam mają jakąś ofertę starą 200gb/mc ale z tego co zrozumiałem tylko do końca roku więc nie jest to rozwiązanie dla mnie bo mi neta wyłączą dopiero w listopadzie. Pójść do Dropssa nie mogę bo u mnie nie ma LLu i tak się kółko zamyka.
- onken
- ** Moderator **
Możesz też przeniesć sobie numer stacjonarny do operatora voip co kosztuje całe 1.23 zł rocznie :-) , sam tak używam od lat
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Tak właśnie chce zrobić. TYle ze ze stacjonarką zrobiłem głupotę bo podpisałem umowę na dwa lata i teraz nie chce mi się płacić kary za zerwanie więc szukam czegoś niedrogiego zamiast neo żebym mógl przezimować do końca tego kresu i potem do neta wrzucić ten numer który mam. Z netem musze podjąć decyzję do września i raczej skłaniam sie do mobilnego bo przecież tego neta można sobie wziąć w inne miejsce jakby co.Możesz też przeniesć sobie numer stacjonarny do operatora voip co kosztuje całe 1.23 zł rocznie :-) , sam tak używam od lat
Zabranie stacjonarki do voip i zostanie w neo tez było bez sensu bo wtedy dowaliliby mi tą kretyńska opłatę za łącze. Generalnie to z Orange czuję się jak chłop przywiązany do pługa. Za to co im zapłaciłem spokojnie mógłbym chyba jakieś auto już kupić.
A jak jest z jakościa aero? Od biedy to bym na tym pociągnął przez jakiś czas gdyby ten transfer rzeczywiscie był w granicach deklarowanego max w co wątpię choć u mnie w mieście chyba jednostki na tym śmigają. Nie mam pojęcia czy sieć że być przeciążona. Captcha mnie wyprowadza z równowagi ale coś za coś. jak piałem toentowiczem nie jestem ale lubię coś obejrzeć czasem w streamie. Słyszałem o jakichś problemach z YT ale wszystkei info które znalazłem były sprzed 2-3mc czyli wtedy gdy wszyscy te problemy mieli ze wzgl na kabel pod Atlantykiem. Ustawiłem neta na 49kBps i oglądam tv. Czaem zatnie ale nie jest to tragedia. Mogłoby tak być. Do tego właśnie już na przyszłość musiałbym kupic jakiś fajny modem LTE i w perspektywie router. Tak sukcesywnie bym sobie kompletował wszystko.
- onken
- ** Moderator **
Aero2 używałem i nigdy więcej, te prędkości nie na moje potrzeby 
Sam osobiście używam Polsatu i sobie bardzo chwalę, oczywiście ryzyko jest zawsze że coś pójdzie nie tak, zawsze można wymienić kartę na innego operatora LTE a z Neostradą się rozstaję na początku roku bo tak mnie trzyma lojalka
i też mam już dość tych darmozjadów...
Wracając do Aero2, ma ograniczenie prędkości, ale jakieś dziwne, nie jest to "ciągły transfer" ale jakby "obcinany - poszarpany" czyli średnia dopiero wychodzi tyle co piszą

Sam osobiście używam Polsatu i sobie bardzo chwalę, oczywiście ryzyko jest zawsze że coś pójdzie nie tak, zawsze można wymienić kartę na innego operatora LTE a z Neostradą się rozstaję na początku roku bo tak mnie trzyma lojalka

Wracając do Aero2, ma ograniczenie prędkości, ale jakieś dziwne, nie jest to "ciągły transfer" ale jakby "obcinany - poszarpany" czyli średnia dopiero wychodzi tyle co piszą
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
a może ktoś ma jakiś namiar na ofertę podobną do tego co dawał RBM i Play - czyli 200gb w LTE w promocji na 30dni. Te startery można jeszcze kupić ale ta usługa zostanie wyłączona 31.12.2014 z tego co wszędzie podają więc dla mnie to nie rozwiązanie. Coś takiego by mnie bardzo urządzało.
-
A w ogóle to Voip na 3G to teraz można postawić bez problemu? Bo czytam ze kiedyś były narzekania. Zastanawiam się czy ten net jest na tyle stabilny żeby nie robiły sie jakieś opóźnienia. Myślałem żeby po prostu kupić jakąś karte z pakietem np 500mB/mc i na tym postawić Voip - ktoś tak ma? generalnie to zajrzałem na pakiety Lyca i tam mają dobre pakiety ale nie piszą nic w jakiej technologii oni je obsługują. To jest jakaś różnica dla Voip czy to leci przez 3g czy przez LtE? Ja mieszkam w mieście gdzie mam zasieg LTE Play i Plusa. T-mobile i orange nie próbowałem ale pewnie też. Jak kupię sobie taki pakiet to mi przez LTE jeśli będę miał modem ciągnęło dane?
-
- Użytkownik forum
Niestety VOIP na LTE z RBM nie chce chodzić 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dropss działa również na BSA za dodatkowo opłata 10zl czyli w sumie 59zl, w tym opłata za utrzymanie łącza.modulometer pisze:Pójść do Dropssa nie mogę bo u mnie nie ma LLu i tak się kółko zamyka.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie pakuj się w ten internet od Plusa. Tną po całości po wykorzystaniu limitu podstawowego. Jak dokupisz ten twór LTE bez końca to owszem coś około 10- 20 GB ponad pakiet podstawowy ściagniesz , następnie zostaniesz odcinany od internetu za sprawą FUP.moduloameter pisze: 1. Czy ten protokół jest w ogóle możliwy w LTE? Bo tam ucinają chyba transfer HSPA i wszystko leci przez LTE? Wydaje mi się ze bez problemu ale wolę sie dopytać.
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191
Uważaj co Ci mówią ich pseudo konsultanci, bo bajki gadają i masz podpisać umowe.
Potem jakbyś po chińsku do nich mówił nie zrozumieją co jest napisane
Przykład Pan Krzysztof który uważa się za Specjaliste tej sieci z wielkim chyba bólem zrozumiał co czyta ale po jakim czasie ...
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... 2&start=60
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sam już nigdy w Plusie nie kupię bo nie lubię niejasnych zasad i też zostalem nabity w butelke, osobiście odradzam Plusa.bartex03 pisze: Jak dokupisz ten twór LTE bez końca to owszem coś około 10- 20 GB ponad pakiet podstawowy ściagniesz , następnie zostaniesz odcinany od internetu za sprawą FUP.
-
- Stały użytkownik forum
VOIP działa z RBM sam używam bramka podłączona do routera TP Link MR3420.kloszi pisze:Niestety VOIP na LTE z RBM nie chce chodzić
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przy tej nowej usludze LTE bez końca(płatnej 10zl) przycinają zgodnie z umowa do 2Mb/s czy mniej także?bartex03 pisze:Jak dokupisz ten twór LTE bez końca to owszem coś około 10- 20 GB ponad pakiet podstawowy
-
Mniej takze. włącznie z 32 kb/s.adixm pisze:Przy tej nowej usludze LTE bez końca(płatnej 10zl) przycinają zgodnie z umowa do 2Mb/s czy mniej także?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-06-29, 11:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-06-29, 10:49 przez bartex03, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oj to chyba już jest zdrowa przesada, myślałem że poszli po rozum do głowy i zaproponowali rozsądną prędkość po limicie podobnie jak konkurencja.bartex03 pisze:Mniej takze. włącznie z 32 kb/s.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
adixm niestety Plus jeszcze do tego nie dojrzał. Ale to może temu, że konsultanci dalej wciskają kit, że po wykupieniu usługi nielimitowanego LTE nic nie przycinają? 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Plus pożaluje swojej taktyki - widać że czują się mocni. ZobaczymyYaHooo pisze:adixm niestety Plus jeszcze do tego nie dojrzał. Ale to może temu, że konsultanci dalej wciskają kit, że po wykupieniu usługi nielimitowanego LTE nic nie przycinają?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bartex03, na wielu reklamy będą działać. Gro nie czyta informacji w sieci m.in. na forum Plusa czy tutaj. Do tego przeciągająca się aukcja więc sporo miesięcy przewagi nadal będą mieli i zapewne skutecznie to wykorzystają.