Lepszy zasięg = mniejsza prędkość.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BKpbO
Stały użytkownik forum

Lepszy zasięg = mniejsza prędkość.

Post autor: BKpbO »

Witajcie, mam dość nietypowy problem z LTE Plusa.
Normalnie siła mojego sygnału wynosi -75dBi i prędkości jakie osiągam to ok. D 50Mb/s U 12Mb/s.
Czasami, np. po deszczu zasięg potrafi wynosić -70dBi i jeśli chodzi o U to wzrasta do 18-20dBi natomiast D spada do ok 20-30Mb/s.

Dlaczego tak się dzieje?
Ktoś potrafi to wyjaśnić?
Ostatnio zmieniony 2014-08-22, 09:09 przez BKpbO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Lepszy zasięg = mniejsza prędkość.

Post autor: ra-v »

Może po deszczu więcej ludzi siedzi w sieci? ;-)

Warunki atmosferyczne mają wpływ na prędkość, nawet tak prosta rzecz jak temperatura czy wilgotność powietrza.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
BKpbO
Stały użytkownik forum

Problem rozwiązany.
Zmieniłem miejscami kable od anteny przy modemie, przez co zmieniła się polaryzacja. Teraz wszystko śmiga :-)
sliver
Użytkownik forum

Post autor: sliver »

A ja dziś miałem podobna sytuację - podjechałem pod nadajnik Plusa(50m) aby sprawdzić maksymalną prędkość. Zasięg 100%, 51dBi, modem E3276 LTE, nadajnik HSPA+ 900MHz i max prędkość D:2,5Mb/s U:0,4Mb/s (4 próby). Wracam do domu - 2,5 km w linii prostej, modem podpięty do routera w oknie w stronę nadajnika i prędkości D:7,6 i U:2,8Mb/s.
Zbieg okoliczności czy pod latarnią najciemniej?

Poniżej moje wyniki z domu, modem zawsze w tym samym miejscu a prędkość raz 2 a raz 8Mb/s. Do tej pory myślałem, że to zależy od zasięgu ale może to wina nadajnika?
BKpbO
Stały użytkownik forum

@sliver

A w Kutnie nie da rady powalczyć o LTE?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sliver a jesteś pewny, że modem był zalogowany do tej samej stacji? Bo to różnie może być.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sliver
Użytkownik forum

BKpbO pisze:@sliver
A w Kutnie nie da rady powalczyć o LTE?
Do nadajnika LTE mam 12,5km w linii prostej, BTS na kominie z widocznością optyczną przy dobrej pogodzie. Zastanawiałem się nad tym ale czytałem, że przy takiej odległości różnie może być i już chciałem kupować antenę na 900MHz do HSPA+ a tu niespodzianka z prędkością...
Jaką antenę byście polecili? Może jednak warto?
YaHooo pisze:sliver a jesteś pewny, że modem był zalogowany do tej samej stacji? Bo to różnie może być.
Raczej jestem pewien bo w okolicy nie ma innego nadajnika plusa. Numery ID bts'a niestety i TNI i mdma wyświetla jak by losowe nie pokrywające się z wykazem na mapie więc pewności 100% nie mam.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Problem powrócił....
Dziwne, im lepszy zasięg tym gorszy Download... Upload się polepsza.
sliver
Użytkownik forum

Jak daleko masz do nadajnika? Może spróbuj poprawić ustawienie anteny?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sliver pisze: Numery ID bts'a niestety i TNI i mdma wyświetla jak by losowe nie pokrywające się z wykazem na mapie więc pewności 100% nie mam.
Ale w ob przypadkach to są te same numery? Jeśli różne to moim zdaniem modem logował się do innych stacji, nawet jeśli ich nie ma w wykazie. Ewentualnie modem ma za silny sygnał i stąd to pogorszenie. Warto by sprawdzić przy zasięgu np -55 do -60dBm.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sliver
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Ale w ob przypadkach to są te same numery? Jeśli różne to moim zdaniem modem logował się do innych stacji, nawet jeśli ich nie ma w wykazie. Ewentualnie modem ma za silny sygnał i stąd to pogorszenie. Warto by sprawdzić przy zasięgu np -55 do -60dBm.
W obu przypadkach numery były takie same. Też myślałem o zbyt mocnym sygnale - spróbuje ponownie ale trochę dalej od nadajnika. Druga opcja to przeciążenie nadajnika - obecnie mam modem ustawiony w oknie i podłączony do routera, nie ruszam go, nie przestawiam a prędkość skacze i raz jest 8Mbps, za pół godziny np. spada do 2Mbps...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sliver pisze:W obu przypadkach numery były takie same.
Czyli to ta sama stacja.
sliver pisze:Też myślałem o zbyt mocnym sygnale - spróbuje ponownie ale trochę dalej od nadajnika.
Dokładnie. Najlepiej by było dokonać pomiarów w kilku różnych odległościach.
sliver pisze:obecnie mam modem ustawiony w oknie i podłączony do routera, nie ruszam go, nie przestawiam a prędkość skacze i raz jest 8Mbps, za pół godziny np. spada do 2Mbps...
To może oznaczać obciążenie, albo jakieś zakłócenia. Chociaż bardziej obstawiałbym na to pierwsze.
sliver
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Najlepiej by było dokonać pomiarów w kilku różnych odległościach.
Dziś sprawdzałem połączenie w różnych odległościach od nadajnika i problemem prędkości jednak jest obciążenie... Pod samym nadajnikiem, 200m dalej i 500m było to samo 4/1Mbps.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli sprawa rozwiązana. Niestety na to nie poradzi nawet najlepsza antena. Chyba, że masz w okolicy jakiś mniej obciążony nodeB. Wtedy można by próbować za pomocą anteny kierunkowej łączyć się z nim.
ODPOWIEDZ