LTE download 60mb/s a z chomika tylko do 10mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
LTE download 60mb/s a z chomika tylko do 10mb/s
Na stronach do testowania łącza np. speedtest pokazuje mi download 60mb/s a jak coś ściagam w internetu to chyba nigdy nie przekroczyło mi 10mb/s, tak wolno sciaga, nawet z chomika jak sciagam to mam max 10mb/s - powiedzcie mi dlaczego tak jest? Przecież chomikuj nie ma podobno limitów predkośći. Czy jest jakaś strona z której można sciagać z maxymalna predkoscią? (oczywiscie darmowa żeby sprawdzic tylko).

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: LTE download 60mb/s a z chomika tylko do 10mb/s
Podłączam się do tematu. U mnie występuje identyczna sytuacja, tzn. wyniki na speedtest w granicach 30 mb/s, a download (obojętnie z jakich stron/serwerów) wynosi max. 300 - 1400 KB/s (średnio 500 KB/s). Dodam, że mam router Huawei B593-22s, internet w RBM, wymuszone LTE, poziom sygnału ok. -90dBm. Co może być tego przyczyną?
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W mobilnym ciężko osiągnąć maksymalną prędkość na jednym pliku. Spróbuj ze strony noc.gts.pl . Do tego pobieraj np. 3 pliki i sprawdź sumaryczny transfer .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
- Użytkownik forum
pobierając jeden plik z tej strony noc.gts.pl predkosc była 14mb/s, a pobierając 3 pliki jednoczesnie to każdy sciagało z predkoscią 12mb/s. Wiec dalej nic nie rozumiem, mam modem na kablu USB podpiety do komputera może to przez ten kabel USB?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-08-23, 14:42 ]
Pisz zgodnie z zasadami ortografii, używaj prawidłowych jednostek!
[ Dodano: 2014-08-23, 17:29 ]
Podpiąłem modem prosto do USB ale nie ma żadnej poprawy predkości. Ktoś ma jakieś pomysły? Na speed test wali prędkość dużą a ściagam coś to 4x mniejsza jest. A może jest jakaś blokada łącza w windowsie xp prof??
[ Dodano: 2014-08-24, 09:00 ]
Niestety zdjęcie blokady ograniczenia wykorzystywania łącza do 20% w XP nic nie pomogło. Czy ma ktoś jakies pomysły? Coś musi być nie tak, skoro tak wolno pobiera, powinno dużo szybciej.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-08-23, 14:42 ]
Pisz zgodnie z zasadami ortografii, używaj prawidłowych jednostek!
[ Dodano: 2014-08-23, 17:29 ]
Podpiąłem modem prosto do USB ale nie ma żadnej poprawy predkości. Ktoś ma jakieś pomysły? Na speed test wali prędkość dużą a ściagam coś to 4x mniejsza jest. A może jest jakaś blokada łącza w windowsie xp prof??
[ Dodano: 2014-08-24, 09:00 ]
Niestety zdjęcie blokady ograniczenia wykorzystywania łącza do 20% w XP nic nie pomogło. Czy ma ktoś jakies pomysły? Coś musi być nie tak, skoro tak wolno pobiera, powinno dużo szybciej.
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kod: Zaznacz cały
https://www.dropbox.com/s/hfaycz5d3x5nfgp/4G%20LTE%20speedtest%20by%20XanPL.avi

Przerabiałem to , na chomiku miałem do ~2,4MB/s max,
catsher itp. itd. tak samo chodziło na premkach xD
Transfery spadały, nawet bywało tak że było 300kB/s

Na tym filmiku jest speedtest pokazuje ~90Mb/s a maks szybkość na 1 pliku dochodziła do ~2,4MB/s max.
Na torrencie przy pobieraniu 2 plików zrobiłem 4,6MB/s max.
Pamiętajmy że operatorzy sprzedają internet (np.)DO 20Mb/s, a może być i połowa tego .
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
Czyli jak z tym najlepiej walczyć? Jakieś akceleratory pobierania coś pomogą? Co mi po tym, że na speedtest mam 30 mb/s internet jak download pliku jest na poziomie ~5-8 mb/s.
-
- Guru bezprzewodowy
Prędkości pobierania kilkanaście Mb/s są dla ciebie niewystarczające? Jak będziesz ssał za dużo to i tak Polkomtel przytnie cię do 5, 2 czy 1Mb/s( Ponoć 32kb/s już nie stosują) .Oczywiście wg.ich uznania. Temat znany i opisywany na forum Plusa.I nie pomoże pakiet za 89,90 , teoretycznie "bez limitu".
- XanPL
1.) Czyli jak z tym najlepiej walczyć? - ja się cieszyłem jak pokazało mi 1MB/s , bo miałem wtedy neo 2Mb/s (~240kB/s).
2.) Jakieś akceleratory pobierania coś pomogą? - daj se siana to zazwyczaj trojany albo keylogery.
3.) Co mi po tym, że na speedtest mam 30 mb/s internet jak download pliku jest na poziomie ~5-8 mb/s. tyle samo co mi po tych ~90Mb/s
Jak już pisałem teraz nadeszła era internetu "DO".
A z tym nie zrobisz nic, a tym bardziej na internecie radiowym.
Na kablowym bywa bardziej stabilnie ale tez nie zawsze i nie wszędzie,
Nie wiem co ty tam pobierać chcesz , że ci potrzeba takiego szybkiego neta.
2.) Jakieś akceleratory pobierania coś pomogą? - daj se siana to zazwyczaj trojany albo keylogery.
3.) Co mi po tym, że na speedtest mam 30 mb/s internet jak download pliku jest na poziomie ~5-8 mb/s. tyle samo co mi po tych ~90Mb/s

Jak już pisałem teraz nadeszła era internetu "DO".
A z tym nie zrobisz nic, a tym bardziej na internecie radiowym.
Na kablowym bywa bardziej stabilnie ale tez nie zawsze i nie wszędzie,
Nie wiem co ty tam pobierać chcesz , że ci potrzeba takiego szybkiego neta.
-
- Stały użytkownik forum
XanPL pisze:2.) Jakieś akceleratory pobierania coś pomogą? - daj se siana to zazwyczaj trojany albo keylogery.

Większej bzdury nie słyszałem.
Oczywiście że akcelerator pobierania pomoże. Plik z przeglądarki = jedno połączenie. Plik w akceleratorze = 10,20 lub na tyle ile pozwala serwer połączeń na plik.
Tak wygląda plik w przeglądarce:

Tak w IDM'ie:

- XanPL
Haha ale skware posadziłemee35487 pisze:XanPL pisze:2.) Jakieś akceleratory pobierania coś pomogą? - daj se siana to zazwyczaj trojany albo keylogery.
Większej bzdury nie słyszałem.

Ale skojarzyło mi się to z takimi programami co miały ogólnie przyspieszyć połączenie internetowe(kiedyś na chomiku reklamowali takie badziewia).
- wojteks
- *** Administrator ***
Żaden serwer z którego ściągasz nie gwarantuje prędkości a nawet jeżeli gwarantuje to wcale nie znaczy że będziesz miał taką samą prędkość ściągania z serwera jak prędkość w speedteście. Po drodze zawsze jest wiele miejsc w których ruch sieciowy się spowalnia/przytyka i użytkownik nie ma na to wpływu. Serwery są w różnych sieciach które łączą się tylko w kilku miejscach i powiedzmy serwer w sieci TP dla użytkowników TP będzie szybki a już dla użytkowników powiedzmy Plusa będzie miał znacznie niższe prędkości ze względu na ograniczenie w miejscu połączenia między sieciami.seqelo pisze:Coś musi być nie tak, skoro tak wolno pobiera, powinno dużo szybciej.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No i nie od dziś wiadomo, że speedtest nie jest zbyt wiarygodnym testem. Otwiera kilkadziesiąt nawet połączeń i łatwo nim sterować z poziomu ISP.
-
-
- Użytkownik forum

Jestem very happy. Nieźle zapierdziela

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie nadeszła, ale zawsze była. Tylko, że więcej mamy użytkowników to i serwery łatwiej przeciążyć.XanPL pisze: Jak już pisałem teraz nadeszła era internetu "DO".
Ale wiesz o tym, że niektóre serwery nie lubią takich co pobierając otwierają zbyt dużo połączeń i mogą nadać bana?ee35487 pisze: Oczywiście że akcelerator pobierania pomoże. Plik z przeglądarki = jedno połączenie. Plik w akceleratorze = 10,20 lub na tyle ile pozwala serwer połączeń na plik.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Na szczęście nie znam takich które 'nadają bany'. A te z których korzystam nie mają takich ograniczeń, a jak już coś się trafi to serwer sam nie pozwoli nawiązać więcej połączeń niż 4 czy 5 z jednego ip.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No właśnie na szczęście. Swoją drogą ja posiadając internet kablowy przeważnie ściągając np. Firefoxa czy jakiś ISO z Microsoftu czy innego źródła w 95% osiągam pełną prędkość łącza (w dzień 12Mb/s, w nocy 20Mb/s).
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dość stary temat ale może komuś pomogę jeśli chodzi o akcelatory.
Osobiście używam: Download Accelerator Plus Premium 10.0.5.3.
Programik działa inaczej niż inne, dzieli plik na sesje, może przyspieszyć pobieranie nawet dziesięciokrotnie. Polecam.
Osobiście używam: Download Accelerator Plus Premium 10.0.5.3.
Programik działa inaczej niż inne, dzieli plik na sesje, może przyspieszyć pobieranie nawet dziesięciokrotnie. Polecam.
D-Link DWR-966 (Plus 100 GB+200 GB) LTE-A, HTC 10
-
- Mistrz bezprzewodowy
A jest jakiś downloader działający inaczej?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jak ja w umowie z operatorem mam łącze 12Mb/s i w 95% przypadków ściągając jakąś instalkę mam te 12Mb/s to też mi 10x zwiększy prędkość?brama.1976 pisze: Programik działa inaczej niż inne, dzieli plik na sesje, może przyspieszyć pobieranie nawet dziesięciokrotnie. Polecam.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli tak, instaluję bez wahania.
Pozdrawiam YaHooo