Blueconnect - strasznie wolny internet...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Blueconnect - strasznie wolny internet...
Witam,
kupiłem dzisiaj modem Blueconnect i starter T-mobile z jakimś pakietem do internetu. Po zainstalowaniu na laptopie potrzebnego oprogramowania i włożeniu karty SIM do modemu połączyło się i wyskoczył dymek, że prędkość internetu to 258,6 kb/s. Co jest przyczyną tak powolnego transferu? Strony ładują się po kilkadziesiąt sekund...
Zasięg mam pełny, żadnych programów p2p i innych tego typu nie mam. System świeżo postawiony. W programie Blueconnect pokazuje mi przy zasięgu EDGE T-Mobile. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że powinno przy pełnym zasięgu przeskoczyć z EDGE na HSPDA, może wtedy by było lepiej... 500 kb ściąga mi się w 3 minuty...
Mam Windows XP + SP3. Próbowałem na dwóch różnych nowych starterach t-mobile.
Szukałem trochę na forum, ale z tym internetem nie da się...
kupiłem dzisiaj modem Blueconnect i starter T-mobile z jakimś pakietem do internetu. Po zainstalowaniu na laptopie potrzebnego oprogramowania i włożeniu karty SIM do modemu połączyło się i wyskoczył dymek, że prędkość internetu to 258,6 kb/s. Co jest przyczyną tak powolnego transferu? Strony ładują się po kilkadziesiąt sekund...
Zasięg mam pełny, żadnych programów p2p i innych tego typu nie mam. System świeżo postawiony. W programie Blueconnect pokazuje mi przy zasięgu EDGE T-Mobile. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że powinno przy pełnym zasięgu przeskoczyć z EDGE na HSPDA, może wtedy by było lepiej... 500 kb ściąga mi się w 3 minuty...
Mam Windows XP + SP3. Próbowałem na dwóch różnych nowych starterach t-mobile.
Szukałem trochę na forum, ale z tym internetem nie da się...
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Blueconnect - strasznie wolny internet...
Na modemie musisz wymusić tylko 3G( WCDMA) aby nie łączył z 2G(EDGE).Ustawienie w managerze połączeń. Zakadka Narzędzia-Opcje-Sieć- Typ sieci. Jaki to modem i czy masz wewnątrz zasięg 3G w T-Mobile?
-
Złapało mi HSPA, ale strasznie słaby zasięg, bo 1-2 kreski. Teraz jest już znośny ten internet, ale muszę siedzieć prawie na dachu 
Przed chwilą złapało mi nawet UMTS, ale tylko na sekundę i z zerowym zasięgiem...
A jak to wymusić? Patrzyłem w opcjach, ale tam nic nie ma takiego. Nie ogarniam w ogóle sieci bezprzewodowych...
A teraz złapało HSPDA i jest już kilka minut, ale z zerowym zasięgiem...
Modem to HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2

Przed chwilą złapało mi nawet UMTS, ale tylko na sekundę i z zerowym zasięgiem...
A jak to wymusić? Patrzyłem w opcjach, ale tam nic nie ma takiego. Nie ogarniam w ogóle sieci bezprzewodowych...
A teraz złapało HSPDA i jest już kilka minut, ale z zerowym zasięgiem...
Modem to HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki model Huawei? Skąd jesteś? Co do ustawień już ci napisałem jak wymusić tylko HSDPA/UMTS.
-
Okolice Piaseczna. Problem w tym, że jak wchodzę w opcje > sieć, to mam zablokowaną możliwość zmiany... Mam ustawiony typ sieci i zakres na "automatyczny" bez możliwości zmiany.
Jak sprawdzę model tego modemu?
Zszedłem piętro niżej i łapie EDGE full zasięg, ale co z tego jak internet chodzi tak, że nie da się nic zrobić...
edit.
dobra ogarnąłem jak zmienić na UMTS/HSPA - trzeba to zrobić przed połączeniem się z internetem, ale co z tego jak łapie mi HSPA i 1-2 kreski zasięgu i od czasu do czasu złapie HSPDA i wtedy kicha bo nie ma zasięgu i mi rozłącza, a jak coś pobieram to jest to uciążliwe bo przerywa pobieranie i trzeba od nowa...
Jak sprawdzę model tego modemu?
Zszedłem piętro niżej i łapie EDGE full zasięg, ale co z tego jak internet chodzi tak, że nie da się nic zrobić...
edit.
dobra ogarnąłem jak zmienić na UMTS/HSPA - trzeba to zrobić przed połączeniem się z internetem, ale co z tego jak łapie mi HSPA i 1-2 kreski zasięgu i od czasu do czasu złapie HSPDA i wtedy kicha bo nie ma zasięgu i mi rozłącza, a jak coś pobieram to jest to uciążliwe bo przerywa pobieranie i trzeba od nowa...
Ostatnio zmieniony 2014-09-10, 17:46 przez pandan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie zmienisz wyboru sieci gdy jesteś połączony z internetem.Musisz być rozłączony, w opcjach ogólnych wyłącz ewentualnie automatycznie łączenie. Typ modemu sprawdzisz pod klapką. Okolice Piaseczna to mało precyzyjne podanie lokalizacji. T-Mobile korzysta z sieci UMTS900 i UMTS2100 NetWorks. Trzeba sprawdzić zjakiej korzystasz i jak daleko jest najbliższy BTS NetWorks. Jeśli masz E-173s-1 z T-Mobile(Ery)to on nie obsługuje UMTS900 i nie skorzystasz z UMTS900NetWorks.
-
W mojej miejscowości nie wykrywa w ogóle BTS wg. btsearch pl... pokazuje "Lokalizacje: 0". Tylko czemu skoro pokazuje, że nie ma żadnego BTS w mojej okolicy to czasami łapie mi UMTS? Na HSPA nie jest źle, da się w miarę przeglądać internet, tylko nie wiem jak wyłączyć żeby nie łapało mi HSPDA bo jak mi złapie to mam zerowy zasięg i inteternet pada.
Coś gdzieś wyczytałem, że są jakieś programy do poprawienia zasięgu, to prawda?
Model sprawdze jak mi się pobierze plik.
Coś gdzieś wyczytałem, że są jakieś programy do poprawienia zasięgu, to prawda?
Model sprawdze jak mi się pobierze plik.
-
- Guru bezprzewodowy
Poraża twoja niechęć do podania lokalizacji przy takiej wiedzy jak twoja. Co chcesz w ten sposób osiągnąć?Czy ty myślisz, że BTS stoi w każdej miejscowości?Na dodatek nie wiesz jaki modem kupiłeś. Po prostu masakra. A wystarczyło wcześniej podać lokalizacje, sieć i zapytać o potrzebny modem ewentualnie antenę zewnętrzna.Pobieranie plików w EDGE to nieporozumienie.
-
Model to E173-s-1...
HSPA mogłoby zostać, ale jest opcja żeby zrobić tak, żeby nie zmieniało mi na HSPDA? I ciągle mi łapie UMTS, ale też z zerowym zasięgiem przez co mi pada internet co chwile.
Wiesz może jaka sieć będzie najlepsza? Bo mam opcje wymiany tego modemu na inny, w playu co jest, bo ten blueconnect ma simlocka w modemie i działa mi tylko T-mobile. Chyba że da się to jakoś obejść?

HSPA mogłoby zostać, ale jest opcja żeby zrobić tak, żeby nie zmieniało mi na HSPDA? I ciągle mi łapie UMTS, ale też z zerowym zasięgiem przez co mi pada internet co chwile.
Wiesz może jaka sieć będzie najlepsza? Bo mam opcje wymiany tego modemu na inny, w playu co jest, bo ten blueconnect ma simlocka w modemie i działa mi tylko T-mobile. Chyba że da się to jakoś obejść?
-
- Guru bezprzewodowy
A skąd ja mogę wiedzieć jak z zasięgiem operatorów u ciebie, nie jestem jasnowidzem. E-173s-1 z T-Mobile nie powinien mieć simlocka. Odnoszę wrażenie,że ty wszystko wiesz lepiej niż ja. Kupiłeś wszak modem, który jest wolny i nie działa u wszystkich operatorów na 3G z UMTS900 czyli w 90% lokalizacji min w twojej. Aby korzystać z jakiejkolwiek sieci trzeba dysponować odpowiednim sprzętem i być w zasięgu operatora ,ewentualnie korzystać jeszcze z anteny zew.na odpowiednie pasmo. Bez lokalizacji to wróżenie z fusów.
-
Znalazlem takie miejsce, że mam UMTS full zasięg, więc jak to jest skoro pisałeś że ten modem nie ruszy z umts?
-
- Guru bezprzewodowy
Nawet czytać nie potrafisz ze zrozumieniem, pisałem o UMTS900, którego wersja s-1 nie obsługuje. Jak masz full zasięg( pewnie w kreseczkach) to korzystaj. Gdyby jeszcze nie to bieganie w poszukiwaniu magicznych kreseczek. A wystarczyło podać to o co pytałem.
-
No w kreskach, ale ładnie działa i to mi wystarczy na razie. Jak możesz to poleć jakiś modem, żeby złapać te umts900
Dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość
Dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość

-
- Guru bezprzewodowy
Ze sprawdzonych obsługujących UMTS900 i UMTS2100 z HSPA+DC w NetWorks polecany to E-3251. Bez HSPA+DC to E-3131. E-3251 pochodzą głównie z Orange i mają simlocka. Trzeba go zdjąć aby korzystać w innych sieciach.
-
Ok, kupie ten pierwszy, a warto kupować używany?
I jak jest z nocami bez limitu w t-mobile? bo próbowałem włączyć tą usługę, ale wyskoczyło mi "numer nie należy do właściwej sieci", a treść smsa i numer był brany kilkukrotnie z oficjalnej strony t-mobile. Mam w BC zwykłą kartę sim z kiosku.
I jak jest z nocami bez limitu w t-mobile? bo próbowałem włączyć tą usługę, ale wyskoczyło mi "numer nie należy do właściwej sieci", a treść smsa i numer był brany kilkukrotnie z oficjalnej strony t-mobile. Mam w BC zwykłą kartę sim z kiosku.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Taka opcja jest tylko w abonamencie Blueconnect.pandan pisze:I jak jest z nocami bez limitu w t-mobile?
-
A jakaś inna sieć gdzie będę miał limit chociaż 5 GB/mc, albo noce bez limitu?
I tak mam zamiar zmienić ten modem na inny więc każda sieć mi w sumie odpowiada, tmobile i play najlepiej łapią mi zasięg
I tak mam zamiar zmienić ten modem na inny więc każda sieć mi w sumie odpowiada, tmobile i play najlepiej łapią mi zasięg
Ostatnio zmieniony 2014-09-13, 18:50 przez pandan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
odswiezam
[ Dodano: 2014-09-20, 13:46 ]
Kupiłem przedłużkę USB i teraz mam prawie wszędzie 2-3 kreski HSPA. To jest to
Jeszcze tylko te limity ogarnąć i będzie dobrze
[ Dodano: 2014-09-20, 13:46 ]
Kupiłem przedłużkę USB i teraz mam prawie wszędzie 2-3 kreski HSPA. To jest to

Jeszcze tylko te limity ogarnąć i będzie dobrze
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez limitu w opcji na kartę taką ofertę ma wyłącznie Play. W opcji z limitem 50 GB na miesiąc ma Plus.pandan pisze:A jakaś inna sieć gdzie będę miał limit chociaż 5 GB/mc, albo noce bez limitu?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zmniejsz zoom, a się ukażą odległe stacjepandan pisze:W mojej miejscowości nie wykrywa w ogóle BTS wg. btsearch pl... pokazuje "Lokalizacje: 0"

Nieprawda.pandan pisze: Coś gdzieś wyczytałem, że są jakieś programy do poprawienia zasięgu, to prawda?
A nie lepiej pomyśleć nad anteną zewnętrzną? Bo z tego co opisujesz to masz wielkie problemy z zasięgiem i to by raczej mogło pomóc na Twoje bolączki.pandan pisze: Kupiłem przedłużkę USB i teraz mam prawie wszędzie 2-3 kreski HSPA. To jest to![]()
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)