Antena LTE wewnątrz budynku

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misiek1854
Początkujący użytkownik forum

Antena LTE wewnątrz budynku

Post autor: misiek1854 »

Witam

Posiadam od niedawna internet LTE play w centrum Bydgoszczy.
Dookoła mnie są 3 BTSy w odległościach 340, 420 oraz 510 metrów.
Mieszkam w kamienicy i mam jedynie okna na dziedziniec czyli mam jedynie widok na ściany. W mieszkaniu download sięga z reguły ok. 10mbit czasami do 20mbit. Po wyjściu na zewnątrz kamienicy prędkość wzrasta do 30-40mbit. Mam router huawei e5372, powiesiłem go na oknie i zbytniej różnicy nie ma.
Teraz moje pytanie, czy i jaka antena może mi pomóc w uzyskaniu wyższych prędkości? Dodam, że nie mogę wiercić (wynajem) i nie mam balkonu także najlepsze co mogę zrobić to postawić antenę na parapecie przy oknie.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Antena LTE wewnątrz budynku

Post autor: YaHooo »

misiek1854 pisze:Teraz moje pytanie, czy i jaka antena może mi pomóc w uzyskaniu wyższych prędkości?
W teorii powinna, jak będzie w praktyce niestety nie wiadomo na 100%.
misiek1854 pisze:najlepsze co mogę zrobić to postawić antenę na parapecie przy oknie.
W takiej sytuacji radziłbym poszukać anteny dookólnej (taki bacik na podstawie magnetycznej którą się stawia np. na metalowym parapecie) i postawić ją na zewnątrz. W ten sposób przeniesiesz punkt odbioru sygnału za okno i prędkości powinny wzrosnąć. Jenak z tymi antenami to po prostu loteria.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
misiek1854

Dziś szukałem miejsca w mieszkaniu gdzie jest najlepszy transfer i o dziwo nie jest to okno a miejsce przy ściane (najbliżej BTS w linii prostej i wychodzi na to że najmniej ścian po drodze). Czy antena panelowa wycelowana w ściane da rade? :p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

misiek1854 pisze:najbliżej BTS w linii prostej i wychodzi na to że najmniej ścian po drodze
I prawidłowo :)
misiek1854 pisze:Czy antena panelowa wycelowana w ściane da rade? :p
Da radę, ale moim zdaniem to marnowanie kasy. Po prostu nie osiągniesz tyle ile byś mógł wystawiając ją na zewnątrz. Ale próbować możesz. Najwyżej ją oddasz w przeciągu 10 dni ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
misiek1854

Chodzi o to, że wystawienie anteny na zewnątrz mi nic nie da bo i tak mam same ściany dookoła (dziedziniec) w mieszkaniu mam zawsze jedną ściane mniej ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

misiek1854 ale na zewnątrz omijasz dodatkową ścianę zewnętrzną budynku która z reguły jest bardziej tłumiąca niż ściana wewnątrz ;)
misiek1854

Właśnie nie bo trafie na inną zewnętrzną ścianę budynku.
Zapodaje rysunek jak wygląda mniej więcej układ u mnie. W małym prostokącie jest moje mieszkanie, strzałka pokazuje gdzie mam okno. Dwa kwadraty to są ściany zewnętrzne, pomiędzy nimi są mieszkania. Inna strzałka wskazuje kierunek gdzie znajduje się najbliższy BTS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

misiek1854 uwierz mi, że wystawiając antenę na zewnątrz masz mniejsze tłumienie. Bo omijasz 1 ścianę. Nie ważne co jest na zewnątrz i tak tłumienie masz mniejsze. Co więcej na zewnątrz możesz łapać jakieś odbicie. Co też może powodować lepszy zasięg. Ale odbicie ma to do siebie, że dziś jest, a jutro może nie być. Więcej, może nie dawać stabilnego zasięgu.
misiek1854

Spoko, dzięki za info ;)

To teraz pytanie czy panelowa czy dookólna, 2 dookólne z zyskiem 1dbi kosztują ~100zł, panelowa tyle samo a zysk 10dbi więc co się bardziej opłaca?

EDIT:

Chyba że mówimy o takiej dookólnej:

http://allegro.pl/antena-dual-lte-11dbi ... 32847.html
?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

misiek1854 pisze:Spoko, dzięki za info ;)
Nie ma za co ;)
misiek1854 pisze: Chyba że mówimy o takiej dookólnej:
Jeśli już brać to takie coś. Taka sama loteria czy zadziała, czy nie. Ale upewnij się, że jak nie będzie działać to możesz odesłać :)
misiek1854

Dzięki za info ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

misiek1854 nie ma za co. W każdym razie pochwal się osiągnięciami ;)
misiek1854

Troszke mi zeszło zanim kupiłem antene, ale w końcu dziś ją dostałem.
Kupiłem antene diablo lte z allegro.

Czy jest poprawa? Szukając odpowiedniego miejsca w domu znalazłem miejsce w odległości 2 metrów od routera gdzie prędkości są wyższe.

Testy przeprowadziłem zostawiając router w miejscu gdzie mam najwyższe prędkości i wykonując 3 pobrania testowych plików 100mb z test.mm.pl, najpierw bez anteny a potem z.

Bez anteny średnia prędkość oscylowała od 840kB do 1,42MB/s.
Z anteną zawsze to było min 1,5MB/s a średnio około 2MB/s.

Z drugiej strony LTE jest niestabilne przynajmniej u mnie, w tej chwili odpaliłem znów pobieranie tego samego pliku z anteną i średnia prędkość 600kB/s także ciężko uzyskać miarodajne wyniki.

Czy ta antena coś daje? Wydaje mi się że tak, ale nie są to spektakularne wyniki i następnym razem kupiłbym raczej antene cybertecha ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wynik był z góry do przewidzenia. Ta antena umieszczona w domu nie daje nic. Taki z niej Diabolo jak ze mnie kosmita. Jak miałeś kiepskie transfery tak masz dalej, o ile nie gorsze. Przecież ten kabelek dołączony do tego pseudodiabełka na 1800MHz to jeden wielki tłumik, on jeszcze pogarsza sygnał bo wynalazek na 101% nie ma zysku 11dBi. Wybacz ale po zakupie tego wynalazku szukanie zasięgu w domu zakrawa na kpiny. Trzeba było sobie kupić prezent na Mikołajki albo się opić a nie wydawać na to cudo.Teraz na Święta przyozdobisz diabełka bombkami i choinka jak znalazł :) . Ale cóż człowiek uczy się na błędach. Mam nadzieję, że teraz nikt kto to przeczyta nie kupi tego Aniołka. :dobani:
misiek1854

A tam gadasz, zawsze mam 10 dni na zwrot ;)
Potestuje chwile i najwyżej zwróce.

W necie nie mogłem znaleźć żadnego info na temat tej anteny, teraz temat jest już obadany. Ktoś musiał być pierwszy ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

No tylko za bardzo nie zużyj owego diabełka z tępymi jak się okazało różkami. Testować już zacząłeś i jak widać nie taki z niego chojrak. Odeślij go temu sprzedawcy, które niezłe bzdury wypisuje aby go sprzedać.A kasa przyda się na porządną antenę. :)
misiek1854

Kasa się przyda, tylko pytanie co za antena mi sie przyda skoro nie moge jej użyć na zewnątrz (tak jak pisałem wcześniej mam same ściany dookoła) ;)
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

misiek1854 pisze:tylko pytanie co za antena mi sie przyda
A choć aż bytaka

A takim lpnrktorem połączysz swój roterek z kablem od antenki.
misiek1854

Tą antene widziałem już prędzej tylko nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie czy jest sens jej użytku wewnątrz mieszkania.
jackuss81

Post autor: jackuss81 »

-
misiek1854 pisze:czy jest sens jej użytku wewnątrz mieszkania.
No nie ma sensu wewnątrz budynku. Ta antena jest najlepsza do LTE ze względu na to że LTE charakteryzuję się na tle Technologii HSPA tym że4 wykorzystuję technologię MIMO. To znaczy na masztach LTE są montowane nadajniki pracujące w obyduch polaryxzacjach. Pionowej i poziomej. Nawet na routerku na złączu antenowym masznapisane przy jednym RX a na drugim TX.
misiek1854

No i o to chodzi, u mnie na wewnątrz czy na zewnątrz budynku wszędzie mam do okoła ściany. Tak więc nie ma sensu u mnie wykorzystanie jakiejkolwiek anteny ;)
cegulla

Post autor: cegulla »

A czy antena dobrej firmy ustawiona na prost w okno może dać zysk ? Bo u mnie byłoby najlepiej ustawić antenę na kominie bo wtedy mam 2 kreski LTE w telefonie, więc jest git jak na 8,5km, ale za to bym musiał kupić ponad 10m kabla i to spowoduje straty, znalazłem jeszcze jeden punkt niedaleko komina w oknie na strychu i tam też są dwie kreski zasięgu. Za okno nie mam jak jej wywiesić a po drugie szkoda struktury niszczyć. Gdybym miał tą antenę w oknie to by 5m kabla starczyło, ale pojawia się problem czy będzie zysk. ;)

PS. Wiem, że powinienem podać dokładne parametry zasięgu, ale nie mogłem tego zrobić.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Montowanie mocnych paneli w domu jest głupotą. Przerabiałem temat. Nic to nie daje, albo niewiele daje. Więcej zysku będziesz miał przy antenie zamontowanej wysoko na zewnątrz nawet na 15 m kablu, aniżeli na nawet 1 m kablu w domu.

Montowałem 17 dBi na 2100 MHz. Myślałem, że z anteną coś nie tak bo w domu nic nie dawała. Miałem sprzedać, ale w końcu zamontowałem na kominie. Okazało się, że bajka bo sygnał na tyle się poprawił, że prędkości w okolicy 20 Mb/s to norma.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przyłączam się do opinii kolegi. Podstawa jest prawidłowy montaż anteny a takie ustawianie w domu jest bezcelowe. No i szyba wbrew pozorom tez tłumi sygnał.
cegulla

No własnie, bo mi 10m kabla to zabraknie, 15m będzie na styk, ale też jest inna opcja. Mogę powiesić antenę w miejscu gdzie jest tylko jedna kreska zasięgu, ale za to na zewnątrz i 5m kabla starczy spokojnie ;) W jakim wypadku będzie lepiej ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zawsze można kupić lepszy kabel i można ciągnąć nawet 50 m. ;)
cegulla

A jaki kabel jest ten lepszy ? :) Są kable co mają 0 strat na zasięgu ? Oczywiście nie wiadomo ile kasy na to to ja nie mam. Budżet to 200 zł na antenę i kable.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zero strat to chyba jakiś nadprzewodnik.
Operatorzy używają bodajże LMR400 lub LMR600. Mają bardzo niskie straty, ale są też dosyć grube i promień załamania jest większy (LMR400 25,4 mm, LMR600 38,1 mm).
LMR400 ma tłumienność 18,6 dB, a LMR600 12,1 dB na 100 m na częstotliwości 1800 MHz. Na 2500 MHz odpowiednio 22,2 dB i 14,5 dB.

Na jednej stronie znalazłem do kupienia i LMR400 15m z końcówkami Nm-Nm kosztuje ponad 220 zł (20 m ponad 240 zł).
LMR600 tylko 30 m i opcja z końcówkami Nm-Nm obarczona jest przyjemnością wydania ponad 790 zł.

Z zagranicy, z przesyłką wychodzi jeszcze drożej.

Przy takim rodzaju anteny, tej jakości, takim budżecie chyba nie ma co walczyć dla 2-4 dB? ;)
cegulla

No chyba nie ma co za tyle kasy walczyć.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wierz mi, samo przeniesienie punktu obioru kilka metrów wyżej bardzo dużo zrobi. Nawet przy 15 m kabla. Nie wspominając o kierunkowej charakterystyce samej anteny. Nawet jak sygnał niewiele podskoczy, a jedynie Ec/Io się poprawi to już odczujesz poprawę w szybkości łącza.
ODPOWIEDZ