Nowe regulaminy LTE z Plusa/Cyfrowego Polsatu maks pręd. 30M

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nowe regulaminy LTE z Plusa/Cyfrowego Polsatu maks pręd. 30M

Post autor: elcidx »

Nie widziałem, aby ta informacja przewinęła się na forum, ale Plus i CP wprowadzają bardzo niekorzystne zmiany w swoich regulaminach. Za kosmiczne pieniądze dostajemy bardzo mało!

Oferta obowiązuje od 30 września.
Obrazek

A co wy sądzicie o takim zagraniu Plusa? Czyżby nabrali dostateczną ilość klientów aby teraz móc ich doić?

Więcj informacji tutaj:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/plus ... 31655.html
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Nowe regulaminy LTE z Plusa/Cyfrowego Polsatu maks pręd. 30M

Post autor: onken »

Oj była już była w którymś wątku :-) sam nawet o tym pisałem. Ale widać i czuć że sieć im zaczyna pękać w szwach... Sam zręsztą tego doświadczam :/ . Historia jest taka że zaczynali drożej, potem była mała obniżka, teraz przykrócenie prędkości ale i warunki gorsze, drożej i SmartDom też gorszy

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
elcidx

To jak teraz masz w Plusie? Jakie prędkości i po ile GB odcinają (jeśli odcinają) i na ile Mbps?
Co się zmieniło w SmartDom?
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ja mam na starych zasadach, ale w poprzednim miesiącu obcięli mi po 270 GB na 20/5, w późniejszym już po 200 GB na 5/2 ....

A smart Dom np takie zmiany że trzeci produkt - trzecia zniżka to max 28,90 zł ( ja mam jeszcze 48,90 )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
muria
Początkujący użytkownik forum

Post autor: muria »

Czy z powodu owych zmian w regulaminie mogę zerwać umowę podpisaną na 24 miesiące? Dlaczego jako klient nie zostałem poinformowany o zmianach w regulaminie?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

muria pisze:Czy z powodu owych zmian w regulaminie mogę zerwać umowę podpisaną na 24 miesiące? Dlaczego jako klient nie zostałem poinformowany o zmianach w regulaminie?
Jakich zmian? Ja tu widzę tylko inną promocję dla nowych klientów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
muria
Początkujący użytkownik forum

Post autor: muria »

Rzeczywiście, znalazłem jakiś regulamin z czerwca niezgodny z tym co podpisałem, na telepolis widzę regulamin z promocją od 30 września.
Awatar użytkownika
Xero
Stały użytkownik forum

Post autor: Xero »

To jest czysta głupota z tymi limitami, a miałem brać u nich neta.
Awatar użytkownika
elcidx

Coś odnośnie zadowolenia klientów Plusa: http://www.wykop.pl/link/2185174/jak-zo ... ieci-plus/
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Nie ma to jak zawsze ponarzekać. Jak przycinali za wcześnie to były narzekania, jak się sieć przytyka i prędkości spadały to narzekania. Jak próbują ratować sytuację zmniejszając limity/wprowadzając dodatkowe opłaty dla internetowych ssaczy też źle. Niestety musimy zrozumieć, że radio nie jest z gumy i nie wszystkich pomieści. A moim zdaniem pakiety ogólnie nie są złe. Ja teraz za nielimitowany internet (łącze stacjonarne) płacę 44zł/m-c z prędkością 12Mb/s. Tutaj za 49.90 bym miał podobną sytuację (wliczam 10zł za LTE do 10Mb/s). Z tym, że jest lepiej, bo nie jestem na stałe przywiązany do mieszkania i mogę na mieście korzystać z podobnego internetu jak mam u siebie w domu.

Ale co tam, przecież ważne aby było 100Mb/s w dodatku za 10zł/m-c i bez limitu, z gwarancją 99% prędkości umownej :dobani:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

YaHooo pisze: Tutaj za 49.90 bym miał podobną sytuację (wliczam 10zł za LTE do 10Mb/s)
W plusie za 49.90 dostałbyś lejek 0,5 Mb/s zaraz po tych 20GB podstawowego, +10zł w niczym by nie pomogło. A swojego stacjonarnego neta nawet do tego badziewia nie porównuj ;)
Awatar użytkownika
elcidx

Ale tutaj nie chodzi o te że ktoś nie dostaje 100 Mbps.
Sprawa rozchodzi się o to, że regulamin jest niejasno napisany, a osoby które podpisywały umowy zostały wprowadzone w błąd przez sprzedawców, którzy twierdzili, że żadnego limitu nie ma.

A teraz sytuacja staje się coraz bardziej patologiczna, bo założenie lejka nie zależy od tego jak się obciąża sieć, tylko po prostu od przekroczenia pakietu podstawowego.
Przypominam, że Plus nadal reklamuje to jako nielimitowane LTE:
Obrazek

Ludzie już zgłaszają sprawę do UOKiK
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 przede wszystkim ja bym nie wykorzystał tych 20GB miesięcznie :cwaniak:

Ale to racja, Plus/Polsat ma dość słabą infrastrukturę i wygląda mi to na próbę ograniczenia ruchu w sieci. Dlatego może coś się polepszy. A nie piszę tego aby bronić Plusa, bo sam jestem jego użytkownikiem i korzystam z niego jako dodatkowego łącza. Tylko ja działam po HSPA, więc mnie takie problemy nie dotyczą :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

YaHooo, Tu chodzi głównie o podejście do klienta i "cygański" regulamin. Play z podobną usługą ale teoretycznie gorszą prędkością i zasięgiem zachwyca ludzi, a Plus oburza. Można? ja się chce to można ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 pisze:Tu chodzi głównie o podejście do klienta i "cygański" regulamin.
Z tym się zgodzę, że robią to w niezbyt fajny sposób...
Darek.74 pisze:Można? ja się chce to można ;)
Można, ale jak się ma kiepskich marketingowców to tak wychodzi :]
Awatar użytkownika
elcidx

Mi się wydaje, że raczej Play mierzy sił na zamiary. Wolę nie rozdmuchiwać swojego lte, bo tak jak stwierdziłeś sieć nie jest z gumy. Wolą klientów z poczty panflowej i powoli zapełniać swoją sieć. A nie jak Plus wszystko na hura a potem dymać klientów.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie jestem pewny, czy jakaś osoba decyzyjna byłaby w stanie z premedytacją pozwolić na sprzedaż czegoś wiele razy ponad możliwości sieci. Ktoś zrobił taką, a nie inną reklamę i klientów zrobiło się za dużo, ponadto reklama zbyt podkoloryzowała ofertę. Bo w/g moich obserwacji takie rzeczy dzieją się tylko w LTE, a 3G jest raczej podobnie od dość długiego czasu. A nawet na forum mamy wiele przykładów, że ludzie zachęceni reklamą przechodzą z internetu stacjonarnego na komórkowy i po wykorzystaniu podstawowych GB w kilka dni płaczą, ze przycinają im prędkości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie widzicie, że logika w ofertach Plusa znów zatacza koło? Kiedyś były paczki danych, ale nie było limitu prędkości (mowa o 3G). Potem wprowadzili progi prędkości, następnie znów je zlikwidowali i teraz, ale już w LTE, ponownie dają progi.
W Plusie od dawien dawna regulaminy są pisane zawile, niestety. Najbardziej jasne w odczycie były regulaminy Playa, teraz się nieco pogorszyło, ale i tak jest nieźle.

Nie ma generalnie co biadolić na operatora tylko czytać co się podpisuje. Jeżeli sprzedawca nie daje w salonie przeczytać umowy to się powinno podziękować, albo zapytać czy on będzie płacił zobowiązanie.
dr Małaszyński
Użytkownik forum

Post autor: dr Małaszyński »

u mnie jest dramat! mamy w biurze od trzech miesięcy power LTE z limitem 25GB i ograniczeniem do 10Mb/s. Przez dwa pierwsze miesiące było prawidłowo, pod koniec miesiąca prędkość spadała do 10Mb/s czego nikt specjalnie nie odczuwał, do maila, www, FTP i muzyczki z YT wystarcza aż nadto. Niestety w tym miesiącu jest dramat, prędkość spadła do 10, potem do 5, a dziś do 0,3Mb/s ! No, żesz do jasnej cholery, nikt tu nie ściąga filmów ani gier, na routerze widać miesięczny transfer nieco ponad 35GB. ODRADZAM tą usługę dla firm, w domu to pół biedy, ale w biurze przy trzech osobach nie da się pracować!
Awatar użytkownika
elcidx

Ogólnie mobilny internet do firmy do słaby pomysł. A w szczególności Plus który teraz właśnie obcina od razu po przekroczeniu pakietu podstawowego, i wykręca się zużyciem łącza.
Tu jest podpis.
dr Małaszyński
Użytkownik forum

Post autor: dr Małaszyński »

elcidx pisze:Ogólnie mobilny internet do firmy do słaby pomysł. A w szczególności Plus który teraz właśnie obcina od razu po przekroczeniu pakietu podstawowego, i wykręca się zużyciem łącza.
Do tego miesiąca było bardzo dobrze, niski ping, szybki transfer, w biurze wielkiej ilości danych się nie zasysa. Ewidentnie zaczęli coś kombinować.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

YaHooo pisze:Można, ale jak się ma kiepskich marketingowców to tak wychodzi
Wiecie ja to wziąłem jako łącze rezerwowe/dodatkowe mobilne(to oczywiste było że będą cięcia) i aktualnie mam wykorzystane 64 GB(i jedno cięcie na 10Mb/s a powinno być do 20Mb/s)), ale co jak niektórzy uwierzyli że będzie to dla nich łącze domowe i zostali w d..ie? W tym wszystkim najbardziej "niesmaczne" jest to że nawet zarząd Plusa wypowiadał się że będą cięcia, ale dopiero po setkach gigabajtów...Zawsze uważałem Plusa za firmę która nie potrafi dać konkurencyjnej ceny za dobrze wykonaną usługę i się nie pomyliłem - sknerstwo nie zna granic. Będą tracić za dwa lata klientów jeszcze szybciej niż obecnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adixm pisze:Będą tracić za dwa lata klientów jeszcze szybciej niż obecnie.
I znów będą się chwalić najszybszą siecią. :rotfl:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Plus po przejęciu przez Z.S zawsze był skąpy jeśli chodzi o limity. Zlikwidowali iPlus Pobieracza :dobani: . Jeszcze nie tak dawno oferował jako jedyny nocny limit 50GB w śmiesznych godzinach 1-7 na wszystkich technologiach( konkurencja miała noce bez limitu). Można było przewidzieć czym skończy się ten ich "bez limitu" Power LTE. Wyszło jak zawsze. Typowo "szkocki operator" :D .
Awatar użytkownika
elcidx

Ja na razie używam Play na kartę jako łącze domowe i w lesie nie jestem na szczęście, ale zobaczymy jak to będzie dalej. A szczególnie po nowym roku.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-10-06, 21:34 ]
Jeszcze raz takie słownictwo na forum i będzie nagroda. :nienie:
Ostatnio zmieniony 2014-10-06, 20:33 przez elcidx, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

U mnie prędkości trochę spadły http://www.speedtest.net/my-result/3813176370 Goście z Power LTE Plusa/CP po tym jak zostali "nagrodzeni" lejkami 0,5Mb/s po przekroczeniu podstawowego limitu masowo przesiadają się na pre-paid RBM i Play. Na forum http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... start=4860 trwa gorąca dyskusja na ten temat :) .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nie widzicie, że logika w ofertach Plusa znów zatacza koło?
Racja, pytanie tylko dlaczego w reklamach kłamią?
ja.michal pisze:Nie ma generalnie co biadolić na operatora tylko czytać co się podpisuje. Jeżeli sprzedawca nie daje w salonie przeczytać umowy to się powinno podziękować, albo zapytać czy on będzie płacił zobowiązanie.
To jest podstawa i tyczy się nie tylko umów z operatorami, ale każdego rodzaju umowy :)
adixm pisze:Wiecie ja to wziąłem jako łącze rezerwowe/dodatkowe mobilne(to oczywiste było że będą cięcia) i aktualnie mam wykorzystane 64 GB
No to nieźle, ja na łączu podstawowym maksymalnie pobrałem w miesiącu 36GB :hyhy:
ja.michal pisze: I znów będą się chwalić najszybszą siecią. :rotfl:
A historia po raz n-ty zatoczy koło :rotfl2:
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Myśleli, że Ich Abonenci to matoły ? I, że jak będzie Im szło 1 Mb/s to tak zostawią ?

Niezadowolony Klient szybko szuka rozwiązania i z reguły je znajduje. W tym przypadku zainwestowanie w antenę rozwiązywało problem Abonenta, a nie dawało spokoju Operatorowi, który myślał co tu zrobić.

I wymyślił. Tylko czy to wkrótce się przeciwko Niemu nie odwróci ? Niepewne do 30 Mb/s w cenie 80 zł nie jest już takie atrakcyjne.
Awatar użytkownika
elcidx

Obróci ale dopiero po 24 miesiącach jak skończą się obecne umowy.
Tu jest podpis.
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

elcidx, wcześniej. Za jakiś czas UOKIK wrzuci ich zapisy w klauzule niedozwolone i będzie po problemie ;)
ODPOWIEDZ