Klonowanie MAC - jak to działa ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Klonowanie MAC - jak to działa ?
Witam,
Tak mnie naszło , żeby o to spytać, ale żebyście się nie opisali postanowiłem sam napisać jak ja to rozumiem , jak będzie źle to mnie poprawcie : podczas konfiguracji routera przekazujemy do pamięci routera adres MAC karty sieciowej wpisanej uprzednio do tablicy filtrów routera ISP. Tera jako ze w mojej podsieci prywatnej nie może być 2 takich samych MAC, mój nowo skonfigurowany router "zamazuje" /nie wiem czy to dobre słowo/ klon i dla PC - ÓW w podsieci widoczny jest jedynie rzeczywisty MAC fabryczny routera. Podczas trasowania pakietów router sprytnie podmienia MAC - a rzeczywistego karty sieciowej PC - TA w podsieci na MAC klona dokonując jednocześnie odpowiedniego wpisu w tablicy ARP. Taki "szemrany" pakiecik wędruje na router ISP i otrzymuje green light do www.
Wadą klonowania powinno być zatem obniżenie prędkości routowania pakietów ze względu na translacje dwukierunkowe pakietów na routerze prywatnym
.
I jak ?
Tak mnie naszło , żeby o to spytać, ale żebyście się nie opisali postanowiłem sam napisać jak ja to rozumiem , jak będzie źle to mnie poprawcie : podczas konfiguracji routera przekazujemy do pamięci routera adres MAC karty sieciowej wpisanej uprzednio do tablicy filtrów routera ISP. Tera jako ze w mojej podsieci prywatnej nie może być 2 takich samych MAC, mój nowo skonfigurowany router "zamazuje" /nie wiem czy to dobre słowo/ klon i dla PC - ÓW w podsieci widoczny jest jedynie rzeczywisty MAC fabryczny routera. Podczas trasowania pakietów router sprytnie podmienia MAC - a rzeczywistego karty sieciowej PC - TA w podsieci na MAC klona dokonując jednocześnie odpowiedniego wpisu w tablicy ARP. Taki "szemrany" pakiecik wędruje na router ISP i otrzymuje green light do www.
Wadą klonowania powinno być zatem obniżenie prędkości routowania pakietów ze względu na translacje dwukierunkowe pakietów na routerze prywatnym
.
I jak ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Klonowanie MAC - jak to działa ?
Źle, dwója 
"Klonujesz" czyli zmieniasz adres MAC WAN, który i tak nigdy nie jest i nie będzie widoczny w podsieci lokalnej od strony LAN. Co za tym idzie nie występuje żaden z wymienionych procesów i problemów.
Adres MAC służy tylko i wyłącznie do komunikacji do pierwszego routera (w uproszczeniu). Nie jest przekazywany dalej.

"Klonujesz" czyli zmieniasz adres MAC WAN, który i tak nigdy nie jest i nie będzie widoczny w podsieci lokalnej od strony LAN. Co za tym idzie nie występuje żaden z wymienionych procesów i problemów.
Adres MAC służy tylko i wyłącznie do komunikacji do pierwszego routera (w uproszczeniu). Nie jest przekazywany dalej.
-
- Stały użytkownik forum
No, może chociaż 2+
WAN podmienia ale zawsze natywny MAC karty routera może zostać przywrócony np jak mi się zmieni PC i jego karta ?
[ Dodano: 2014-10-11, 13:49 ]
I jeszcze pytanie, jeśli MAC WAN jest niewidoczny dla sprzętu LAN to jak pakiety są kierowane na router, którego MAC jest niewidoczny w warstwie transportu modelu OSI ? Router ma 2 MAC jeden dla LAN i drugi dla WAN ?

WAN podmienia ale zawsze natywny MAC karty routera może zostać przywrócony np jak mi się zmieni PC i jego karta ?
[ Dodano: 2014-10-11, 13:49 ]
I jeszcze pytanie, jeśli MAC WAN jest niewidoczny dla sprzętu LAN to jak pakiety są kierowane na router, którego MAC jest niewidoczny w warstwie transportu modelu OSI ? Router ma 2 MAC jeden dla LAN i drugi dla WAN ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, MAC routera nie ma nic wspólnego z MACiem kompa.tuskomat pisze:WAN podmienia ale zawsze natywny MAC karty routera może zostać przywrócony np jak mi się zmieni PC i jego karta ?
Dokładnie tak. 3+tuskomat pisze:Router ma 2 MAC jeden dla LAN i drugi dla WAN ?

Jeśli router ma budowany AP to może mieć jeszcze jeden MAC.
Np. Mikrotik 750GL ma osobny MAC na każdym porcie:
Kod: Zaznacz cały
[admin@MikroTik] > /interface ethernet print
Flags: X - disabled, R - running, S - slave
# NAME MTU MAC-ADDRESS ARP MASTER-PORT SWITCH
0 R ether1 1500 00:0C:42:D1:39:40 enabled none switch1
1 R ether2-master 1500 00:0C:42:D1:39:41 proxy-arp none switch1
2 S ether3-slave 1500 00:0C:42:D1:39:42 enabled ether2-master switch1
3 S ether4-slave 1500 00:0C:42:D1:39:43 enabled ether2-master switch1
4 RS ether5-slave 1500 00:0C:42:D1:39:44 enabled ether2-master switch1
-
- Stały użytkownik forum
Czyli router podmienia w nagłówku pakietu z komputera LAN, MAC lokalny który przyszedł, na zadany MAC WAN dokonując odpowiednio wpisu do tablicy ARP/routingu ? /teraz to już 4++ murowane
/

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie. Router nie podmienia MACa, bo nie jest on istotny. MAC jest w uproszczeniu potrzebny tylko przy komunikacji między komputerami w podłączonymi do jednego switcha. Jeśli komunikacja przechodzi przez router (routing, NAT) to istotne są tylko adresy IP.tuskomat pisze:Czyli router podmienia w nagłówku pakietu z komputera LAN, MAC lokalny który przyszedł, na zadany MAC WAN dokonując odpowiednio wpisu do tablicy ARP/routingu ?
Switch - warstwa 2 modelu ISO/OSI
Router - warstwa 3 modelu ISO/OSI
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie może się zmienić od tak sobie.tuskomat pisze: WAN podmienia ale zawsze natywny MAC karty routera może zostać przywrócony np jak mi się zmieni PC i jego karta ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
..nie miałem na myśli od tak sobie tylko konfiguracyjna zmiana MAC - A WAN w sytuacji zmiany filtrów MAC u ISP.
Z tego co piszecie wyżej wynika , że jeśli LAN jest fizycznie poza www i kompy są połączone w gwiazdę przełącznikiem, to wtedy komunikacja sieciowa może być realizowana tylko po MAC -ach np wg SMB dla sieci Windows, a jak się pojawi router z bramą to wtedy TCP/IP
?
Z tego co piszecie wyżej wynika , że jeśli LAN jest fizycznie poza www i kompy są połączone w gwiazdę przełącznikiem, to wtedy komunikacja sieciowa może być realizowana tylko po MAC -ach np wg SMB dla sieci Windows, a jak się pojawi router z bramą to wtedy TCP/IP
?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To nie tak. Jeśli chcesz używać protokołów typu SMB to i tak potrzebna jest komunikacja w wyższych warstwach.tuskomat pisze:Z tego co piszecie wyżej wynika , że jeśli LAN jest fizycznie poza www i kompy są połączone w gwiazdę przełącznikiem, to wtedy komunikacja sieciowa może być realizowana tylko po MAC -ach np wg SMB dla sieci Windows, a jak się pojawi router z bramą to wtedy TCP/IP
Poczytaj o ISO/OSI i komunikacji w Ethernecie i jak to się przekłada na poszczególne protokoły/programy.
-
- Stały użytkownik forum
Czytałem parę opracowań na sieci i nie znalazłem tam żadnych szczegółów ani opisów jak to działa od strony technicznej. Dopiero Wasze uwagi rozwiewaja parę wątpliwości.
Jesli macie jakieś fajne źródło informacji na temat TCP IP oraz konfiguracji sieci LAN z WAN, zasad działania routerów w rychło sieciach to podrzuccie /tylko nie dęta teoria
/
Jesli macie jakieś fajne źródło informacji na temat TCP IP oraz konfiguracji sieci LAN z WAN, zasad działania routerów w rychło sieciach to podrzuccie /tylko nie dęta teoria

-
- Stały użytkownik forum
podrzucice jakiegoś linka ? 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Poszukaj materiałów Cisco CCNA. Najlepiej starszego.
-
- Stały użytkownik forum
...na sieci dostepnych materiałów nie ma
, bo ten kurs jest płatny/nie jest tani/ i nikt za darmo nie powiesi plików do pobrania. Są tacy co sprzedają, ale chyba to nielegalne.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Poczytaj tu: http://www.highteck.net/EN/Communicatin ... twork.html
Nie jest może najgenialniej opisane, ale daje się to przetrawić. Szczególnie końcówka mówi o w/w temacie.
Nie jest może najgenialniej opisane, ale daje się to przetrawić. Szczególnie końcówka mówi o w/w temacie.
-
- Stały użytkownik forum
.......dobra, zara to "rozwalę" i główka wiedzą będzie parować. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie rzecz biorąc to nie takie proste. Urządzenia w sieci korzystają z różnych warstw sieciowych. Taki protokół SMB korzysta z adresów IP. Ale w sieci najczęściej jest jakiś switch przez którego przechodzą wszelkie informacje wymieniane przez dwa dowolne komputery. On działa już nieco niżej. A konkretniej tłumaczy adresy IP na MAC za pomocą ARP. Chyba, że coś pokręciłemtuskomat pisze:Z tego co piszecie wyżej wynika , że jeśli LAN jest fizycznie poza www i kompy są połączone w gwiazdę przełącznikiem, to wtedy komunikacja sieciowa może być realizowana tylko po MAC -ach np wg SMB dla sieci Windows, a jak się pojawi router z bramą to wtedy TCP/IP

Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca. MAC -> IP tłumaczy sobie komp i zapisuje w swojej tablicy ARP.YaHooo pisze: A konkretniej tłumaczy adresy IP na MAC za pomocą ARP. Chyba, że coś pokręciłem
Switch trzyma tablicę MAC z przypisanym portem, żeby komunikacja odbywała się tylko między dwoma odpowiednimi portami, a nie jak w hubie, ramka wysyłana jest wszędzie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Racja, co nawet można zobaczyć za pomocą odpowiedniej komendy w systemie.Jo_gurt pisze: Nie do końca. MAC -> IP tłumaczy sobie komp i zapisuje w swojej tablicy ARP.
Właśnie pomyliłem tą tablicę z tablicą ARP w komputerze.Jo_gurt pisze:Switch trzyma tablicę MAC z przypisanym portem,
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
"Switch trzyma tablicę MAC z przypisanym portem"
.
Czy mozna za pomocą "jakiegosik" polecenia wywołać tą tablicę i zobaczyć na PC-cie ?
Czy to niemozliwe bez speacjalistycznego oprogramowania ? /switch to nie router/
.
Czy mozna za pomocą "jakiegosik" polecenia wywołać tą tablicę i zobaczyć na PC-cie ?
Czy to niemozliwe bez speacjalistycznego oprogramowania ? /switch to nie router/
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli to switch zarządzalny to tak, ze zwykłych nic nie wyciągniesz.tuskomat pisze:Czy mozna za pomocą "jakiegosik" polecenia wywołać tą tablicę i zobaczyć na PC-cie ?
Nie pomagam na PW!