Co wybrać Telefon czy modem UMTS / EDGE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wiesiek W
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać Telefon czy modem UMTS / EDGE

Post autor: Wiesiek W »

Trafiłem na to forum niedawno z zamiarem rozpoznania modemow do UMTS i Edge , ale widzę ,że wielu z was korzysta do polączeń też z telefonow .
Dochodzę do wniosku ,że to chyba lepszy pomysl dla mnie bo nie chcę wydac za wiele i lepiej miec jedno urządzenie bardziej uniwersalne .
Jaki telefon warto kupić ktory dziala w UMTS i EDGE ?
Jeszcze jedna sprawa mam DELLa Latitude 400Mhz i gdzies tu na forum widzialem post ,że bywaja problemy ze wspolpracą niektórych modemow z DELLami , czy ktoś może łączy się przez telefon z takim lapkiem ??
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać Telefon czy modem UMTS / EDGE

Post autor: bob »

Jeśli mieszkasz w Warsaw to chyba HSDPA sprzęt się przyda.
Wiesiek W

<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chcę sie uwolnic od kabli Neostrady . Sprawdzilem dokladnie zasięgi iPLUSA i o ile wczesniej myślalem tylko o UMTS to sprawdzilem kilka lokalizacji gdzie bywam i okazalo się ,że są dziury i przydalby się też EDGE .
Co do HSDPA to nie sądze aby zasięg na początku byl lepszy niż UMTSa , więc nie ma sensu kupować czegoś co będzie pewnie dzialać tylko pod Pałacem Kultury ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wiesiek W pisze:Co do HSDPA to nie sądze aby zasięg na początku byl lepszy niż UMTSa , więc nie ma sensu kupować czegoś co będzie pewnie dzialać tylko pod Pałacem Kultury ;)
Hmm to jeśli chodzi o tą lokalizacje to na tym forum są prawdziwi spece.
Szkoda bo UMTS/HSDPA to jak GPRS/EDGE.
Pozdrawiam bob.
P.S.
Era zdaje się "pokrywa" Warszawę i okolicę UMTS czyli oficjalnie od poniedziałku HSDPA .
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

Zasięg UMTS/HSDPA

Post autor: Dudu? »

ERA pokrywa Warszawę i też okolice UMTS , korzystam w Piasecznie i Józefowie. HSDPA jak wspominał Bob, oficjalnie od 30-go, a działa już od miesiąca, albo dłużej :)
Wiesiek W

Wróćmy do tematu !!!
interesuje mnie pytanie czy lepiej modem czy rozsadniej wybrac telefon ?
Jeśli tak to jaki uwzględniajac , że nie chce się zrujnować ;)
Chcialbym mieć UMTS ale w niektorych miejscach w ktorych bywam nie dochodzi w iPLUSIe (oni mają jednak rozsądne ceny ) , więc przydalby sie też EDGE .
O HDSPA <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie myślę , bo jeśli nie dochodzi UMTS tam gdzie potrzebuję to i HDSPA pewnie też nie będzie , więc nie ma na co wyrzucać kasy aby mieć tylko czasami lepiej .
pozdr
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

modem/telefon

Post autor: Dudu? »

Mogę porównać telefon N70,a Kartę Option GlobeTrotter GT MAX bo te sprzęty testowałem. Jeżeli chodzi o N70 to jest problem z zasilaniem(szybko bateria siada), ale można się połączyć bezprzewodowo i ustawić ją tam gdzie lepszy zasięg. W EDGE miałem lepsze osiągi(prędkości) na N70, minus- jeszcze dość droga zabawka. Kara lepsza w UMTS i nie trzeba ją ładować, a jeżeli masz słaby zasięg i dokupisz antenką- działa wspaniale.Minus- też nie tani sprzęt :)
Pozdrawiam
MooNTER
Stały użytkownik forum

Post autor: MooNTER »

karta modemowa:
+maly pobor pradu
+brak plataniny kabli
+nie zajmuje miejsca
+za cene modemu HSDPA/EDGE nie kupisz telefonu HSDPA/EDGE (chyba)
- przy slabym zasiegu musisz ruszac calym laptopem zeby cos zlapac ;P (przynajmniej tak mialem w SE GC75)
-(tu niech sie ktos inny jeszcze wypowie) twoj laptop (Dell CPTV) ma chyba PCMCIA 16bit (nie znam sie na tym) a karty modemowe sa chyba 32bitowe wiec pewnie nie pojdzie (o ile tak jest, ja nie jestem pewny, tez mam takiego laptopa, tzn bede mial bo na razie pozyczylem, ale dzwigac jest latwiej cos co ma 12" niz 15...)

telefon=modem:
+kladziesz gdzie chcesz i masz zasieg ;)
+jak ci sie zepsuje komorka to masz zastepcza ;P
-bateria telefonu wytrzymuje mniej niz bateria laptopa wiec nosisz dodatkowa ladowarke...
-platanina kabli (chyba ze przez BT, ale i tak dochodzi kabel od ladowarki tel. a do tego wieksze zuzycie pradu w "laptoku" :P

wiecej grzechow nie pamietam ;P jak mozesz to zobacz czy ten dell ma faktycznie 16bit pcmcia (jaki masz model? ja z tego co pamietam CPT V400ST ale cos nie moge do niego datasheeta znalezc) i napisz bo mnie tez to interesuje, a inni niech sie wypowiedza czy sa modemy HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS pcmcia 16bit compatible ;)
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit :)
Wiesiek W

Dzięki za odpowiedź .
Jeśli chodzi o mojego DELLa to nie wiem nawet ile ma bitow , ale Merlin U530 na nim chodzil bo już mi ktoś go instalowal i w sumie bylem zdecydowany go kupić , ale zostalem przebity na tej konkretnej aukcji ALLEGRO.
A teraz kiedy trafilem na to forum zacząłem się zastanawiać nad fonem zamiast karty bo podobno rożnie bywa ze współpracą DELLa z różnymi kartami a jak sądzę telefony to chyba jako element zewnętrzny powinny chodzić.
wodoor

Post autor: wodoor »

Czesc.Ja osobiście używałem na początku SE GC79 na gprs z lapkiem IBM r50.Potem przesiadłem się naa nokie 6020 w EDGE z tym samym lapkiem.Teraz kupiłem nowego Fujitsu Siemensa Amilo 1450 i za żadne skarby nie moge połączyć telefonu z kompem przez kabel.Połączenie jezeli juz jest to baaaaaaaaardzo wolne i sieje błędami .Jestem zmuszony korzystać z połączenia na irde a sami wiecie jak to chodzi na irdzie za 30 pln:(.Tak wiec jutro nokia idzie do ludzi i kupuje modem option globetrotter.Ogólnie modem jest wygodniejszy w eksploatacji.
Osobiście polecam to rozwiązanie
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Ja mam Della C640. Nie miałem najmniejszych problemów z modemami:
ED77 Techlab
SE GC 85
SE GC89
Merlin U530
Option GT 3G EDGE
Mogę używać PCMCIA typ I i II x 2 lub typ III x 1
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

....telefony edge +3g produkuje tylko nokia...najtanszy to 6630, nieco droższy 6680 i potem n70. Wyższych modeli nie polecam ze względy na nową wersje OS, na którą nie ma dostatecznej ilości użytecznego softu.

Jeśli zdecydujesz sie na któryś z wymienionych modeli pamiętaj ,że z tych nokii simlocka się nie da zdjąć, więc albo kupuj bez blokad, albo na konkretną interesującą cię sieć...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

System
Stały użytkownik forum

Post autor: System »

Moonter napisales, ze
karta modemowa:

+maly pobor pradu

a przy fonie, ze trzeba ladowac czesto, tylko, ze karta modemowa skraca wyraznie czas pracy baterii na notebooku

+brak plataniny kabli

Przez Bluetotha polaczenie via fon, i nic nie trzeba instalowac i brak kablii.

Napisales:
bateria telefonu wytrzymuje mniej niz bateria laptopa wiec nosisz dodatkowa ladowarke...

Hm... Przecietnie notebook wytrzymuje 3h godziny, a fon SE P910i okolo 8 godzin nonstop transmisji danych (maly transfer, ale non stop). N 6021 ok. 4 -5 godzin (musze sprawdzic, wiem, ze I kreska to 2,5h, pozostale ok. 30minut).

Moze ktos wie pracujac non stop na notebooku z karta modemowa o ile skroci sie czas pracy na baterii.

I nie mam karty modemowej w notebooku czyli pod reka ( przy sobie) - nie narazam sie na promieniowanie elektromagnetyczny, niezaleznie czy szkodzi czy nie .

Do wad fona, ktorych nie wymieniles:
Tylko w niektorych fonach mozemy sobie ustawic na konkretny BTS, wazne w przypadku, gdzie fon przelacza sie miedzy 2 BTSami, z ktorych jeden ma EDGE, drugi Gprs, lub Umts via Edge. itp.
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

System pisze:
Tylko w niektorych fonach mozemy sobie ustawic na konkretny BTS, wazne w przypadku, gdzie fon przelacza sie miedzy 2 BTSami, z ktorych jeden ma EDGE, drugi Gprs, lub Umts via Edge. itp.
Dla zainteresowanych podam , że te telefony to Nokia6630,nokia6680,nokia6620...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

System pisze:
Warto by wymienić modele, które na to pozwalają, bo to duży atut.Jeśli bierzemy pod uwagę telefon UMTS/EDGE/GPRS(full wypas)- to takim fonem jest na pewno Nokia 6630(za sprawą netmonitora).Może ktoś działał na innych w ten sposób?
Które telefony z UMTS pozwalają na przełączanie samego pasma UMTS/GSM?
No i które modemy ma ją tego typu funkcje?
Adamjx

Post autor: Adamjx »

A taka sobie nokia 6233. W niej sobie ustawiam Sam UMTS, tryb dwuzakresowy lub tylko GSM.
kwa

Post autor: kwa »

czy Ustawienia w telefonie sa takie same dla GPRS jak dla EDGE?

czy trzeba te dwie opcje ustawiac z roznymi parametrami??
i gdzie moge znajsc jakie haslo , nazwe , .....itp mam ustawic w telefonie
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

kwa pisze:czy Ustawienia w telefonie sa takie same dla GPRS jak dla EDGE?

czy trzeba te dwie opcje ustawiac z roznymi parametrami??
i gdzie moge znajsc jakie haslo , nazwe , .....itp mam ustawic w telefonie
Nic nie trzeba zmieniać. Telefon sam się prełączy na EDGE jak się w zasięgu znajdziesz.
Back to the Future ;)
Piotr735

Post autor: Piotr735 »

Ja mam fajnie rozbudowany compaq i z nimi nie ma problemu.
Mi chodzi na modemiku SE GC89 i nie jest źle.
Są tylko problemy z instalacją. W moum przypadku format i nowa wersja sterów.
ODPOWIEDZ