Pokojowa antena pod LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tom-asz

Pokojowa antena pod LTE

Post autor: tom-asz »

Witam, posiadam modem Huawei E3372 z Play jest to zwykły z programem.

W kuchni sygnał mam bardzo dobry w przedziale 95-99 a RSSI od -51 do -55 więc jest fajnie bo i net też dobrze chodzi:

http://www.speedtest.net/my-result/4065969613

jednak w pokoju już tak fajnie nie jest ponieważ sygnał mam w przedziale 72-80 a RSSI od -59 do -65

mam aktywny przedłużacz USB 5m więc chodziłem po pokoju w poszukiwaniu najlepszego sygnału i znalazłem na zegarze który wisi na ścianie na wysokości 1,80m ale i tam nie jest jak w kuchni ponieważ sygnał skacze raz jest 75 a raz 95-99 RSSI cały czas w przedziale -55 do -59

I mam do was teraz pytanie czy zakup tej anteny:

http://allegro.pl/mocna-antena-pokojowa ... 72623.html

coś pomoże czy ustabilizuje ten sygnał aby tak nie skała czy ta antena cokolwiek da ?? ma ktoś może taka lub podobną ?? nie jest to strata pieniędzy niby mogę zwrócić ale to dodatkowe koszta.

PS: jeszcze mam jedno pytanie jest jakiś program który pokazuje dokładne parametry połączenie chodzi mi o RSRQ I RSRP program MiernikGSM nie działa a Mobile Data Monitoring Application pokazuje tylko RSSI program PLAY INTERNET też tylko RSSI ;/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pokojowa antena pod LTE

Post autor: wojteks »

tom-asz pisze:czy zakup tej anteny:
To pomyłka a zysk z opisu to marzenie producenta. Zresztą podłączenie anteny zaprzecza mobilności internetu. Dokup router i ustaw modem tam gdzie jest dobry zasięg a łącz się po WiFi.
Nie pomagam na PW!
tom-asz

Kurde trochę szkoda ;/
Router nie mam na razie jak ponieważ w kuchni w miejscu gdzie mam na modemie super zasięg już stoi jeden i bramka VoIP a ten router nie ma portu USB.

A tak na marginesie co polecacie ?? Musi mieć odkręcane anteny i zasilacz nie może więcej niż 12 wat ponieważ u mnie chodzi router 24h/365dni.

Co z tym programem jest jakiś co pokazuje te RSRQ I RSRP ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

tom-asz pisze: Co z tym programem jest jakiś co pokazuje te RSRQ I RSRP ??
Jeśli te programy co piszesz nie działają, to nie wiem czy nie pozostaje Ci odszukanie odpowiedniej komendy AT i ręczny odczyt danych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tom-asz

Ręczny odczyt danych ?? czyli wklepanie komendy w zakładkę zarządzaj usługą tam gdzie np: sprawdzam stan konta itp ??

PS: jest jakaś stronką gdzie są te komendy na Huawei E3372 ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

tom-asz pisze:Ręczny odczyt danych ?? czyli wklepanie komendy w zakładkę zarządzaj usługą tam gdzie np: sprawdzam stan konta itp ??
Nie, w przypadku WindowsXP mamy do dyspozycji wbudowany Hyperterminal. Ewentualnie możesz użyć PuTTY do połączenia się z portem COM. Ale pamiętaj w danej chwili może korzystać tylko 1 program z połączenia z modemem. Albo program producenta, albo TNI, albo jakiś inny albo właśnie np. TuTTY.
tom-asz pisze: PS: jest jakaś stronką gdzie są te komendy na Huawei E3372 ??
Niestety nie znam takiej. Musiałbyś poszukać w google.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ