Tańszy zamiennik Huawei b593

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thewilq
Początkujący użytkownik forum

Tańszy zamiennik Huawei b593

Post autor: thewilq »

Witam,

Mam zamiar wziąć internet LTE
Mamy na rynku jakiś odpowiednik Huawei b593? Coś bardziej budżetowego? 600zł za urządzenie lekko mnie przeraża... :(

Pozdrawiam
milko
Użytkownik forum

Re: Tańszy zamiennik Huawei b593

Post autor: milko »

Czy to ma być modem czy router?.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

thewilq pisze:Coś bardziej budżetowego? 600zł
Na allegro po 399zł się trafiają.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Proponuję brać szybko, sprzedawca wystawił nową aukcję cena już 499 zł ale dołożył patyk http://allegro.pl/najnowszy-router-lte- ... 21281.html vs http://allegro.pl/najnowszy-router-lte- ... 13571.html i pomyśleć, że rok temu kupiłem 2 szt po 200 zł a latem jeszcze jeden za 250 zł. Ogólnie niezła lokata kapitału :)
thewilq

A taki patyk który wystawił ten gość łapie LTE? bo różnica w prędkości LTE z routera który stoi przy oknie a który stoi tuż za oknem to 30Mbit+, więc to mi się by opłacało :)

EDIT:

Innymi słowy co potrzebuje:
Urządzenie które prześle sygnał LTE po kablu ethernetowym do routera z dhcp z którego będe miał neta.
Na oknie a tuż za oknem jest różnica +30Mbit, zasięg mam dobry bo jestem 1,5km od nadajnika więc nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy sygnału.

Jak ktoś mądry poda mi najtańszą propozycje która spełnie moje oczekiwania stawiam piwo :D. Śledze temat więc odpisze na bieżąco.
Ostatnio zmieniony 2015-02-05, 18:50 przez thewilq, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Taki patyk to łapie ale naiwnych, którzy myślą że to antena. Lepiej wystawić router na zewnątrz. Wynalazek ma 6m kabla, którego tłumienność na 1800MHz jest tak duża że zabiera nawet zysk z przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz. Podany zysk 13dBi to megabzdura. To tłumik nie antena nie wart nawet 10 zł.
thewilq

to co polecisz, edytowałem poprzedniego posta, jakis zewn. odbiornik lte jesli nie byłby super drogi byłby super
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie czegoś takiego jak zewnętrzny modem,router za niewielką kasę. A odległość1,5 km od BTS-a LTE1800 wcale nie mała.Ewentualnie zakup słabszej anteny DualLTE na 1800MHz. Koszt 150 zł. W LTE poziom i jakość sygnału musi być dobra jeśli chce się korzystać z niego bezproblemowo. Biorąc internet mobilny trzeba się w większości lokalizacji liczyć z koniecznością zastosowania anteny zew. na wybrane pasmo. Wszyscy używają anten TV, radiowych a jak maja kupić do mobilnego to zdziwienie. Poza tym na podstawie czego sądzisz, że masz dobry zasięg Nie podałeś poziomu sygnału wewnątrz domu i na zewnątrz. Pomiary to podstawa a nie sugerowanie się chwilową prędkością ze speedtestów. Jak ma być dobrze nie będzie tanio. Sprzęt kupuje się raz na kilka lat. Dlatego warto zainwestować w B-593s-22, który obsługuje wszystkie obecne i przyszłe technologie operatorów.
thewilq

Rozumiem twoją frustrację powtarzającymi się pytaniami od innych użytkowników, ale jak masz wyładowywać ją na mnie to śmiało możesz się nie udzielać w temacie.

Wracając do tematu siłę sygnału mierzyłem z telefonu, mam LTE. Dziękuje za wskazówki.
matek451
Guru bezprzewodowy

Widzę, że temat LTE znasz lepiej ode mnie. Pytania od użytkowników Forum mnie nie frustrują co widać po moich wyczerpujących odpowiedziach. Mierzyłeś poziom sygnału na LTE za pomocą telefonu ale tutaj się nimi nie pochwaliłeś więc trudno się do nich odnieść. Podano ci najtańsze, sprawdzone rozwiązanie czyli B-593s-22 z anteną zew. Dual LTE na 1800MHz. Zewnętrzne modemy LTE z anteną oraz zasilaniem PoE to koszt kilka razy większy a zakup urządzenia niełatwy. Tanią alternatywą jest zakup pseudoantenek, szukanie zasięgu po całym domu, wystawianie modemu na zewnątrz itp, itd. Jak ktoś lubi to może się w to bawić. Ja takich rozwiązań nie polecam. Jak B-593s-22 wciąż za drogi to pozostaje zakup modemu i zgodnego z nim routera USB. Będzie z 50 zł taniej ale trochę zabawy z nimi. Budżetowe routery na oficjalnym FW maja problemy z obsługą i zasilaniem modemów USB a i antena do modemu też konieczna. Jeśli nie chcesz mojej pomocy to nie bierz moich rad pod uwagę. Mogę się przecież mylić.
amrowek
Stały użytkownik forum

Post autor: amrowek »

Hilink E3372 około 150 zl
Tp-Link WR710N około 95 zl
nie potrzeba aktywnego huba. Trzeba tylko zmienic soft na Gargoyle.pl
podłaczyć antenę zewnętrzną ,skonfigurowac,, i to wszystko.
thewilq

temat do zamknięcia
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

thewilq pisze:temat do zamknięcia
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ