Problem jest następujący mianowicie nie mogę otworzyć portów w LB3 i FB2 mam oba routery dlatego miałem możliwość wykluczenia uszkodzenia technicznego (oczywiście zawsze jest kwestia że oba mogą być walnięte ale żeby w takim samym stopniu to wątpię)
ok. więc po kolei
Zapora ustawiona manualnie tak aby była pewność że wszystkie portu są puszczane
(dla tych którzy chcą się czepiać wcześniej miałem na niskich i były te same efekty)

IP - komputera

no i NAT

jak widać porty od 515-5000 są przekierowane i powinny być dla tego PC otwarte (bynajmniej tak było jakiś czas temu - 6mc temu jakoś)
i oto wynik dla tych ustawień

Jak widać dostęp jest tylko do RDP i to się zgadza bo mogę się do niego podłączyć z zewnątrz.
-------------------------------------------
Teraz tak ustawiłem DMZ dla tego komputera

i taki jest wynik

(Rozmawiamy o portach od 515-5000 więc nie wytykać palcem co poza tym zakresem)
różnicę widać po rezulatach np. port 587 różni się wynikiem od tego co było w ustawieniach NAT. Co ciekawe robiłem test na:
http://www.whatsmyip.org/port-scanner/apps/
i dla NAT wyniki jest taki

a dla DMZ

Dziwne czy normalne??
Pół roku temu jak odblokowywałem port to był on otwarty teraz są zamknięte jedynie WRDP jest otwarty i tylko tak naprawdę on dlaczego tak się dzieję i co mogę jeszcze zrobić lub sprawdzić że pozbyć się tego problem i żeby wszystko wróciło do poprawnego działania bo potrzebuje odblokować port między 4000-5000 aby udostępnić rejestrator na zewnątrz.
Proszę o porady i w razie pytań śmiało zadawać.