huawei b315 z play na antenie nie ma lte

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
snajper66
Użytkownik forum

huawei b315 z play na antenie nie ma lte

Post autor: snajper66 »

Witam posiadam ruter b315 z brandem play na 3g bez anteny mam 3 kreski zasięgu predkość 2 mbps korzystam z oferty play internet na karte.Mój problem polega na tym że kupiłem antene pod lte (do nadajnika 6km) http://allegro.pl/show_item.php?item=5260062988 dokładnie ta antena podłączona ustawiona i nic ,wymuszam lte w ruterze chce wybrać sieć ręcznie gdy chce wybrać play lte pisze błąd .Gdy ustawie wszystko na automat ruter połączy się z 3g i mam 3 kreski zasięgu co może być nie tak ? nic nie daje zmiana gniazd sma. Nadajnik w grabowie nad prosną moja lokalizacja to marszałki

mój ruter nie chce zarejestorwać do sieci lte tylko łączy się z 3g
wyzu
Początkujący użytkownik forum

Re: huawei b315 z play na antenie nie ma lte

Post autor: wyzu »

Kartę kupiłeś razem z modemem i miała LTE?

Zadzwoń do play i upewnij się, że w Grabowie jest już nadajnik LTE.

Widzisz tą wieżę kościelną na której jest ten nadajnik?

Skorzystaj z BTSearch i wyceluj dokładnie antenę w BTS'a. Klik prawym i masz linię łączącą BTS'a z Twoją lokalizacją czyli znasz kąt pod jakim ustawić antenę.

Jak nie zadziała to wystaw modem na zewnątrz i sprawdź czy coś złapie.

Zakładam, że antenę montujesz gdzieś wysoko bez kolizji z domem sąsiada :)

Sprzęt masz dobry więc raczej nie to no chyba że jest popsuty.

Podjedź do Grabowa i odpal modem. Jeśli w Grabowie nie zadziała to masz coś ze sprzętem.
snajper66
Użytkownik forum

Nie widze anteny jest duzo lasow kolo mnie antena nie polepsza zasiegu jest identycznie jak wystawie ruter na balkon wynusze zasieg lte ale nie mam ani 1 kreski zasiegu
Chce polepszyc obecny zasieg. Z 3g
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

tylko, że 3g działa na częstotliwości 900 albo 2100, a Ty masz antenę na 1800MHz...
snajper66
Użytkownik forum

Rozumiem ja ta antene zwrócę i kupie atk 20 na 900mhz tylko żeby ona cos poprawila ten zasieg. Bo rsii na 3g wynosi 93

[ Dodano: 2015-09-02, 18:37 ]
może ktoś wie z tej annteny wychodzi jeden przewód do mojego rutera potrzebuje konektor sma może mi ktoś napisać w które złącze będe musiał podpiąć taką antene lewe czy prawe?
g-spawn
Początkujący użytkownik forum

Post autor: g-spawn »

witam
też mam router B315. jest już najnowszy soft na stronach Play do niego, który aktywuje konfiguracje anten i Voip'a. Niestety nadal brak VPN.
Na routerze widzisz 3g ponieważ soft brandowany w Play nie ma poziomu sygnału pokazuje tylko LTE lub 3G wiec jak masz H+ to on pokaże to jako 3g. możesz weryfikować co Ci Łapie antena używając testów prędkości netu i po wynikach testów będziesz wiedział co Ci "łapie".
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: barek16 »

Można też wybrać częstotliwość przez LTE Watch [H] dla Huawei i bedziesz miał pewność z jakiej technologi korzystasz.
ODPOWIEDZ