Cyfrowy Polsat - IDU / ODU - Pruszcz Gdański [Problemy]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fixiq
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat - IDU / ODU - Pruszcz Gdański [Problemy]

Post autor: Fixiq »

Witam serdecznie, postanowiłem napisać w tym dziale. Jednak mogłem się pomylić, więc prosiłbym o nie kasowanie a ewentualne przeniesienie do odpowiedniego działu.

A teraz przechodząc do sedna sprawy. Z dniem wczorajszym stałem się użytkownikiem Internetu Domowego z CP ze sprzętem ODU/IDU. Po zamontowaniu na dachu, do ideału trochę brakuje, ale mimo wszystko sygnał jest nie najgorszy.

Status LTE:

Kod: Zaznacz cały

RSRP	-84
RSRQ	-16
RSSI	-48
SINR	-1
Jeśli chodzi o zasięg to 4/5 i -47dBm

Problem pojawia się jeśli chodzi o Wi-Fi, nie wiem jak to działa po Ethernecie ponieważ podłączając do starego złomu na Windows XP karta sieciowa dostaje świra, dostaję tylko pętle o podłączeniu/odłączeniu kabla sieciowego.

Na początku miałem problem ze znikającym internetem, co w "Rozwiązywarce problemów w Win10" skutkowało błędną bramą. Po ustawieniu karty sieciowej na sztywne IP, Bramę i DNSy problem zniknął. Był również problem z rozłączaniem Sieci co skutkowało z problemem podłączenia się do niej ponownie. Po ustawieniu sztywno kanału zamiast wyboru auto, problem chwilowo ucichł.

Teraz przejdźmy do sedna sprawy. Ja osobiście wiem, że ODU/IDU obcina LTE na 30Mb/s ale te prędkości co ja uzyskuje to trochę według mnie przy tych parametrach sygnału trochę kpina.

WARSZAWA

Obrazek

TCZEW

Obrazek

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakaś szansa na poprawienie tej prędkości. Oczywiście do Czwartku tj. 14.01.2016 mam możliwość to zwrócić i wziąć np. Huawei B315 + dokupić Antenę zewnętrzną. Ale mamy mrozy a mi wchodzić na dach się nie uśmiecha w taką pogodę :P
Awatar użytkownika
Fixiq

Re: Cyfrowy Polsat - IDU / ODU - Pruszcz Gdański [Problemy]

Dodatkowo chciałbym dodać, że w odległości ok. 1,5-2km od Siebie mam dwa BTSy Mobylandu LTE1800
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Parametry sygnału LTE tragiczne( RSRQ i SINR). i niewiele z tym zrobisz, jak masz daleko do BTS-a LTE1800Mobylandu? ten, z którym się łączysz jest przeciążony. Na ODU nie wymusisz połączenia z innym. w Pruszczu jest 5 pozwoleń na LTE1800 Mobylandu, trudno stwierdzić , które działają. Na antenie kierunkowej Dual LTE 1800 można wymusić połączenia z różnymi o ile są na różnych kierunkach. Na B315 za pomocą LTEWatchH można też sprawdzić ID BTS-a.
Awatar użytkownika
Fixiq

Sprawdzałem na BTS Map odległości to jedna jest 1,30km ode mnie a druga 0,90km więc za daleko to to nie jest.

Może leżeć przyczyna w tym, że ODU jest zamontowane na jednym uchwycie z Antenami DVB-T oraz kabel koncentryczny jest w jednym miejscu połączony złączką?

Dodatkowo problem z tym, że po jakimś czasie internet przestaje działać i pomaga tylko restart IDU nadal występuję.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Moim zdaniem te parametry to wierutna bzdura. -47 dBm to musiałbyś być metr przed anteną. Poza tym. Adres Forum znasz, więc, dlaczego wybrałeś taki syf jak Odu?
Telefon z Androidem posiadasz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
Fixiq

ODU wybrałem z tego względu, że wiem że jest problem z zasięgiem. W domu zasięgu nie mam w ogóle, a sprzedawca w CP mnie niestety nie poinformował, że do B315 można dołączyć Antenę zewnętrzną. Liczyłem, że montując ODU na dachu będę miał całkiem dobry wynik, chociażby dlatego, że zasięg jest dobry.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dwa podstawowe błędy. Pierwszy umowa z CP zamiast z Plusa. W CP sprzęt jest na użyczenie i dzierżawa 10 zł/m-c. W Plusie za tą samą kasę B315 na własność. Błąd drugi wybór IDU-ODU i słuchanie tego co mówi konsultant CP. Oni teraz mają parcie na sprzedaż tego szajsu, trwa kampania reklamowa złomu z Ibiszem w TV. Zapasy w magazynach od 2 lat więc szukają naiwnych. BTS-y LTE1800Mobylandu niezweryfikowane, nie wiadomo czy działają.
Awatar użytkownika
Fixiq

Dlatego się dopytuję bo do Czwartku mogę się tego pozbyć.

Czyli wniosek taki, zwracam to do CP. Biorę B315 w Plusie i sprawdzam z jakim BTSem się łączy czy 800 czy 1800 i dopiero dokupuję antenę, tak ?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Fixiq pisze:Dlatego się dopytuję bo do Czwartku mogę się tego pozbyć.
Chłopie leć jak najszybciej i oddaj ten złom... Bo nie wiesz w co się pakujesz...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
Fixiq

zurek pisze:
Fixiq pisze:Dlatego się dopytuję bo do Czwartku mogę się tego pozbyć.
Chłopie leć jak najszybciej i oddaj ten złom... Bo nie wiesz w co się pakujesz...
Wiem wiem, ale dopiero jutro mogę najwcześniej wejść na dach (wchodzę od sąsiada z balkonu) i to zdjąć ;)
Jutro ostatnia szansa bo później już -5+ stopni ma być :P
matek451
Guru bezprzewodowy

W Pruszczu Gdańskim i okolicy działa tylko LTE1800Mobylandu. Ze względu na brak uzgodnień z Wojskiem Polskim w pasie nabrzeżnym nadal brak pozwoleń na LTE800Sferii. Po zakupie B315 dzięki LTEWatchH będzie można zidentyfikować z jakim BTS-em Mobylandu się łączysz. Antena kierunkowa Dual LTE1800 MHz pozwoli sprawdzić wszystkie działające o ile są na różnych kierunkach i wybrać najmniej obciążony.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Czy posiadasz telefon na systemie Android?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
Fixiq

matek451:

Z tego co patrzyłem na BTS Map to dwa Mobylandu mam różnych kierunkach. Jeden mam 1,3km od Siebie a drugi 900m

radius:

Tak posiadam
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Czy masz możliwość wymuszenia w nim tylko LTE w MENU? Jeśli nie to podaj jego dokładny model.

Rozumiesz co znaczy pozwolenia UKE sobie, a życie sobie? ;)
Awatar użytkownika
Fixiq

Powiem tak, telefon z Androidem co prawda posiadam ale bez LTE niestety :P

Jak wspomniałem w domu zasięgu nie mam w ogóle.

Dodam, że jakoś to zaczęło chodzić. Ustawiłem sobie po Ethernecie statyczne IP i DNSy. Korzystając z Laptopa po WiFi i ściągając plik na Stacjonarnym jakoś przyzwoicie to chodzi.

Obawiam się, że jeśli teraz wymienię sprzęt a okaże się że B315 w moim domu za dobrze nie funkcjonuje to będę w czarnej d...
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Może pożycz od kogoś na czas testu? Wtedy staniesz obok ODU i zrobisz screen jak to wygląda na telefonie?

Będzie widoczny na nim eNBI - identyfikator stacji bazowej zgodny z pozwoleniem UKE. Pozostanie tylko weryfikacja czy to LTE800 czy to LTE1800, ale na wymuszanie pasma też niektóre smartfony pozwalają.
Awatar użytkownika
Fixiq

Z tym, że z tego co wiem to ODU nie działa w ogóle po LTE800 więc jakby się łączył z 800tką to by nie działało w ogóle.

Tak sobie pomyślałem, może lepszy kabel koncentryczny i skierowanie ODU bardziej w stronę BTSa tego bliższego, oddalonego 900m ode mnie poprawiło by nieco jakość sygnału?

Teraz na stacjonarce pobieram linuksa to prędkośc nieraz dobija do 500kb/s

Tak samo, jak w Status LTE jest informacja o lokalizacji (jakiś numer) to miałem 3 różne numery w ciągu dnia wczorajszego. Czy to znaczy że się łączy z 3ma BTSami ?

Tutaj zamieszczam screen.

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Twój wybór, podoba ci się sprzęt, który z założenia wykorzystuje 20% teoretycznych możliwości sieci Mobylandu, nie działa w innych technologiach twojego operatora i na dodatek nie jest twój i jeszcze za niego płacisz 10 zł/m-c to sobie go zostaw i licz na cud. Zmieniaj położenia ODU, kable i co tam jeszcze chcesz, niewiele to da. Szmelc ma jakąś słabiutką antenkę dookólną i loguje się do BTS-a LTE1800, który jest blisko ale może być przeciążony i nic z tym nie zrobisz. Dołączysz do grona szczęśliwych jak Krzysztof Ibisz użytkowników tego cudu techniki made in CP. Chłopie a co ty masz do stracenia? Umowa z IDU-ODU w CP to lipa, złom na dodatek dzierżawiony. W Plusie B315 na własność, możliwość instalacji LTEWatchH, wymusznie pasm LTE. Wszystkie technologie i częstotliwości Plusa i nie tylko. Porty Gigabit LAN, WAN. Do tego bramka VoIP, USB z możliwością podpięcia pamięci masowych i drukarki( print serwer) a całość za 3 zł. IDU to Kopciuszek i bez ODU do niczego niepotrzebny. Do B315 antena kierunkowa Dual LTE1800, która pozwoli poprawić sygnał i wymusić połączenie z mniej obciążonym BTS-em. To mało? W czarnej ...e to jesteś teraz. Na wiosnę przybędzie liści i sygnał LTE1800MHz ulegnie "poprawie". Kto mający trochę oleju w głowie weźmie na 2 lata sprzęt tylko z LTE1800? Już teraz Plus zapowiedział w miastach rozbudowę LTE1800 oraz budowę sieci LTE2600 i LTE2100. Ty z nich nie skorzystasz, z góry skazując się na kiepskie działanie ODU na LTE1800 z tego najbliższego BTS-a. Życzę powodzenia w przyszłości.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

matek

W Plusie też już płacisz 10 zł więcej do abonamentu, tyle że po 24 miesiącach jesteś jego właścicielem, tyle że co on będzie wart po tych 24 miesiacach :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Za router B315 zapłacisz w ratach 240 zł +3 zł. Czyli to dobra cena (w Samrt Dom z rabatem 50% tylko 123 zł). Za to samo w Plusie ze SmartDom płacisz 45+10 zł dzierżawy za IDU-ODU czyli 55 zł w najdroższej taryfie na dodatek korzystasz ze złoma i nie jest twój( B315 w Plusie z tą samą taryfą i SmartDom to 50 zł). Router wart 350-400 zł a za dwa lata na pewno będzie wart te 123-243 zł. (przykład z B593s-22. które po dwóch latach nadal są w cenie).
Awatar użytkownika
Fixiq

matek451 pisze:Twój wybór, podoba ci się sprzęt, który z założenia wykorzystuje 20% teoretycznych możliwości sieci Mobylandu, nie działa w innych technologiach twojego operatora i na dodatek nie jest twój i jeszcze za niego płacisz 10 zł/m-c to sobie go zostaw i licz na cud. Zmieniaj położenia ODU, kable i co tam jeszcze chcesz, niewiele to da. Szmelc ma jakąś słabiutką antenkę dookólną i loguje się do BTS-a LTE1800, który jest blisko ale może być przeciążony i nic z tym nie zrobisz. Dołączysz do grona szczęśliwych jak Krzysztof Ibisz użytkowników tego cudu techniki made in CP. Chłopie a co ty masz do stracenia? Umowa z IDU-ODU w CP to lipa, złom na dodatek dzierżawiony. W Plusie B315 na własność, możliwość instalacji LTEWatchH, wymusznie pasm LTE. Wszystkie technologie i częstotliwości Plusa i nie tylko. Porty Gigabit LAN, WAN. Do tego bramka VoIP, USB z możliwością podpięcia pamięci masowych i drukarki( print serwer) a całość za 3 zł. IDU to Kopciuszek i bez ODU do niczego niepotrzebny. Do B315 antena kierunkowa Dual LTE1800, która pozwoli poprawić sygnał i wymusić połączenie z mniej obciążonym BTS-em. To mało? W czarnej ...e to jesteś teraz. Na wiosnę przybędzie liści i sygnał LTE1800MHz ulegnie "poprawie". Kto mający trochę oleju w głowie weźmie na 2 lata sprzęt tylko z LTE1800? Już teraz Plus zapowiedział w miastach rozbudowę LTE1800 oraz budowę sieci LTE2600 i LTE2100. Ty z nich nie skorzystasz, z góry skazując się na kiepskie działanie ODU na LTE1800 z tego najbliższego BTS-a. Życzę powodzenia w przyszłości.
Bardzo dziękuje, za szokującą i otwierającą oczy wypowiedź, masz 100% racji. W sumie i tak nie mam nic do stracenia, a zawsze może być lepiej. W takim razie jutro po pracy wdrapię się na dach i zdejmę ten szmelc po czym udam się do CP w celu zwrotu tego.

Jeszcze mam szybkie pytanie, może się ktoś orientuję. Do podpisania umowy w CP wystarczył D/O + Karta Bankomatowa. Jeśli chodzi o plusa to czy też to wystarczy?
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Wystarczy dowód sam, czsami sprzedawca prosi o jakiś dokument np: wyciag z konta banku, zaświadczenie o zatrudnieniu itp...
ODPOWIEDZ