Sierra Wireless 860 i iPLUS - problem z konfiguracją.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sierra Wireless 860 i iPLUS - problem z konfiguracją.
Witam wszystkich użytkowników forum!!!
Nie będę ukrywał, że sprowadził mnie tutaj pewien problem. Jestem kompletnie zielony w temacie GPRS/EDGE i ni czorta nie mogę sobie poradzić z konfiguracją karty Sierra Wireless 860 do współpracy z usługa iPlus. To znaczy jestem w stanie uzyskać połączenie z siecią Plusa, moge sobie wysyłać smsy i ... na tym koniec. Teoretycznie we właściwościach połączenia sieciowego widzę liczbę wysłanych i odebranych pakietów ale nic więcej się nie dzieje. Nie działa www ani nic innego. Czy ktoś może mi wyjaśnić co takiego jeszcze powinienem skonfigurować w windows xp, żeby uzyskać połączenie? Bardzo proszę o odpowiedź. Najlepiej krok po kroku - jak dla idioty. :-) Dzięki i pozdrawiam.
Nie będę ukrywał, że sprowadził mnie tutaj pewien problem. Jestem kompletnie zielony w temacie GPRS/EDGE i ni czorta nie mogę sobie poradzić z konfiguracją karty Sierra Wireless 860 do współpracy z usługa iPlus. To znaczy jestem w stanie uzyskać połączenie z siecią Plusa, moge sobie wysyłać smsy i ... na tym koniec. Teoretycznie we właściwościach połączenia sieciowego widzę liczbę wysłanych i odebranych pakietów ale nic więcej się nie dzieje. Nie działa www ani nic innego. Czy ktoś może mi wyjaśnić co takiego jeszcze powinienem skonfigurować w windows xp, żeby uzyskać połączenie? Bardzo proszę o odpowiedź. Najlepiej krok po kroku - jak dla idioty. :-) Dzięki i pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Sierra Wireless 860 i iPLUS - problem z konfiguracją.
Musisz pewnie APN ustawić ,wszystko masz tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki wielkie.
Dzięki wielkie. Udało się po długich a ciężkich. Teraz już się w ogóle nie będe rozstawał z lapem - pozostanę uzalezniony i tak jest dobrze. Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za pomoc.
-
- Użytkownik forum
Bardzo - ale to bardzo was wszystkich prosze o pomoc.
Otóż - mam modem AC860 i abonament w iPlusie, wszystko podłączyłem tak jak opisaliście, APN - internet itp.
Właczam CONNECT i .... na laptopie przy zegarku w prawym dolnym rogu pokazuje mi się połączenie i taki żółty wykrzyknik gdzie jest napisane w stanie połączenia: "Ograniczenie lub brak łączności"
i co mam począć?? odinstalowuję, instaluję wsio , na różne sposoby od Cingular po najnowszego 3G Watcher.
Prosze was o pomoc - krok po kroku - może coś źle robię??/
Błagam!!
Otóż - mam modem AC860 i abonament w iPlusie, wszystko podłączyłem tak jak opisaliście, APN - internet itp.
Właczam CONNECT i .... na laptopie przy zegarku w prawym dolnym rogu pokazuje mi się połączenie i taki żółty wykrzyknik gdzie jest napisane w stanie połączenia: "Ograniczenie lub brak łączności"
i co mam począć?? odinstalowuję, instaluję wsio , na różne sposoby od Cingular po najnowszego 3G Watcher.
Prosze was o pomoc - krok po kroku - może coś źle robię??/
Błagam!!
-
- ### BAN ###
Taki komunikat pojawia się przy sieciach/sieciach bezprzewodowych a nigdy czegoś takiego nie widziałem w przypadku GSM.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Szukanie nie boli: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38740#38740kast6 pisze:Prosze was o pomoc - krok po kroku - może coś źle robię??/
-
- Użytkownik forum
myślisz ze nie patrzyłem tych postów. nie pisałbym tego postu gdybym najpierw nie przeczytał wszystkiego. sęk w tym że ja zrobiłem wszystko co było opisane na forum i dalej nic. modem mi nie działa. ten post przeznaczyłem do tych ludzi co przetestowali te niepowodzenia z tym modemem i znaleźli jakiś swoj sposób na podłączenie jego... pozdro.
- Jaco
Może modem jest uszkodzony. Spróbuj zrobić dial-up.
-
- Użytkownik forum
zrobiłem dial up.modem jest sprawny.tylko dalej sie nie łączy.po zainstalowaniu ponownie programu pojawia sie notorycznie komunikat... connection PPP 886 (czy tam 866) filed. moze ktoś sie z tym spotkał? znowu jak wejdę w połączenia sieciowe i kliknę na to połączenie pokazuje mi przyczynę ze ... twój komputer nie został zarejestrowany w sieci ?? I co robić?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Nie miałem żadnego problemu ani z 860-tką ani teraz z 875-tką. Używam Watchera 3G do połączenia i nic innego nie polecam... Po wpisaniu ustawień które Kolega @Jaco zaznaczył nie powinno być problemów. Postaram się później zrobić screeny ustawień Watchera. Zaznaczam że do każdego modelu jest inny Watcher. Aplikacja dostępna na stronie producenta.kast6 pisze:... I co robić?
- Jaco
Skoro modem jest sprawny to po zrobieniu poprawnie dial-up i wcześniejszym wyłączeniu lub podaniu PIN karta powinna się zalogować do sieci i połączyć z netem. Nie wolno w tym samym czasie aby była uruchomiona żadna aplikacja do obsługi modemu bo będzie występował zawsze błąd w połączeniu. Jest chyba jakaś dioda informująca że karta się zalogowała do sieci. Jeśli nie to może PIN ją blokuje i trzeba go wyłączyć lub podać przez hiperterminal.
-
- Użytkownik forum
To jak wyłaczyć ten pin? Słuchajcie ja zrobiłem Dial Up tak jak kazaliście na forum. Zrobiłem nowe połączenie telefoniczne i pisze mi że połączono. Ale internet nie chodzi. A wyżej w połączeniach intenetowych przy jednym monitorku jest taki wykrzykniczek.
Czy jak wszystkie inne połączenia wyłącze i połącze się tylko przez te moje nowe połączenie które stworzyłem (dial up) to powinienem połączyć się z netem (stony powinny mi się odpalać?) Na bank coś go blokuje - bo własnie wyskakuje mi ta blokada...
Czy jak wszystkie inne połączenia wyłącze i połącze się tylko przez te moje nowe połączenie które stworzyłem (dial up) to powinienem połączyć się z netem (stony powinny mi się odpalać?) Na bank coś go blokuje - bo własnie wyskakuje mi ta blokada...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...A może połączenie blokuje firewall... Instalując oprogramowanie i ustanawiając połączenie z siecią pierwsze co musiałem zrobić to wykluczenie blokowania połączenia w zaporze. Dlatego ręcznie ponieważ zazwyczaj korzystam z radiówki lub sieciówki RJ-45 a modem instaluje się jako dodatkowa karta WiFi...
-
- Użytkownik forum
Wszystkie zapory poustawiałem na czerwone krzyżyki - także są powyłączane - dalej nic
:( ***Cenzura***!!
Może ktoś był kiedy z tym modemem w plusie i mu poustawiali tak żeby chodził??? Taka osoba mi jest potrzebna do pomocy . GG 8421562

Może ktoś był kiedy z tym modemem w plusie i mu poustawiali tak żeby chodził??? Taka osoba mi jest potrzebna do pomocy . GG 8421562
- Jaco
Ale co tu ustawiać. Piszesz że modem jest sprawny ale nie piszesz czy karta w modemie loguje się do sieci. Odinstaluj całą aplikację do modemu i zainstaluj same stery.Po zrobieniu dial-up powinno cię łączyć. PIN wyłącz na jakiejś komórce bez simlocka chyba że masz fona w PLUS GSM. Co mówi kwaderna modemu. Komendę dodatkową wpisałeś?
-
- Użytkownik forum
Jaką komendę dodatkową??
Watcher pokazuje mi bakiś bład (668?)
ps. modem wykrywa sieć ale przy połaczeniu coś ją zrywa i pokazuje się ten ERROR
czy da cos reinstalacja windowsa?
Watcher pokazuje mi bakiś bład (668?)
ps. modem wykrywa sieć ale przy połaczeniu coś ją zrywa i pokazuje się ten ERROR
czy da cos reinstalacja windowsa?
- Jaco
Poczytaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088kast6 pisze:Jaką komendę dodatkową??
-
- Użytkownik forum
DZIAŁAAAA!!!!
Wszystko działa - zrobiłem tak jak napisane powyżej. Łącze sie ręcznie - pomogło odinstalowanie aplikacji WIRELESS!
Tylko co teraz mam zrobić. Tzn. Łączyć się tak cały czas przez DIAL UP? Bo boję się że jak zainstaluję teraz 3G Wireless to znów przestanie się łączyć...
Co zrobić!
Jaco pisze: Odinstaluj całą aplikację do modemu i zainstaluj same stery.Po zrobieniu dial-up powinno cię łączyć. PIN wyłącz na jakiejś komórce bez simlocka chyba że masz fona w PLUS GSM.
Wszystko działa - zrobiłem tak jak napisane powyżej. Łącze sie ręcznie - pomogło odinstalowanie aplikacji WIRELESS!
Tylko co teraz mam zrobić. Tzn. Łączyć się tak cały czas przez DIAL UP? Bo boję się że jak zainstaluję teraz 3G Wireless to znów przestanie się łączyć...
Co zrobić!
- Jaco
I oto chodzi.kast6 pisze:DZIAŁAAAA!!!!
Nie instalować bo w sumie do czego ci to będzie potrzebne.Ma działać a nie komplikować działanie. Ja nie polecam instalować.kast6 pisze: Wszystko działa - zrobiłem tak jak napisane powyżej. Łącze sie ręcznie - pomogło odinstalowanie aplikacji WIRELESS!
Co zrobić!
-
- Użytkownik forum
Dziękuję wam za rady i ceirpliwośc do mnie - ale proszę mi wybaczyć.
Teraz zastanawiam się czy jaki przyjdzie rachunek po tych moich zabawach z modemem i czy teraz przez ten dial up to mogę miec pewność że nie naliczy mi z jakiegoś innego połączenia?
ps. jak zrobić zeby ten łaczył się ze startem systemu?
pozdrawiam!
Teraz zastanawiam się czy jaki przyjdzie rachunek po tych moich zabawach z modemem i czy teraz przez ten dial up to mogę miec pewność że nie naliczy mi z jakiegoś innego połączenia?
pozdrawiam!
- Jaco
Wybaczamykast6 pisze:Dziękuję wam za rady i ceirpliwośc do mnie - ale proszę mi wybaczyć.

Jeśli jest dobrze skonfigurowane i nie łączy cię przez CSD to nie będziesz miał większego rachunku.kast6 pisze: Teraz zastanawiam się czy jaki przyjdzie rachunek po tych moich zabawach z modemem i czy teraz przez ten dial up to mogę miec pewność że nie naliczy mi z jakiegoś innego połączenia?
Było u nas na forum: Możesz użyć tego: http://www.programs.pl/program,645.htmlkast6 pisze:ps. jak zrobić zeby ten łaczył się ze startem systemu?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Możesz wrzucić skrót do połączenia do autostartu (tylko wcześniej odznacz żeby monitował o nazwę użytkownika, hasło, certyfikaty we właściwościach połączenia) lub użyj programu. Np: AutoConnectkast6 pisze:
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
@Sundance_kid Ci odpowiedziała, a ja jeszcze dodam program pogara.kast6 pisze:ps. jak zrobić zeby ten łaczył się ze startem systemu?
Jak konfigurować program Mój Mobility Manager @pogara
-
- Użytkownik forum
Jak w wybieranym numerze mam włączony numer *99***1# to chyba dobrze co nie? Nie łączę się przez CSD - co? Jak mogę się upewnić? Jak miałem program iPlusa to tam wyraźnie był wybór "Połącz się przez: APN Internet lub CSD", a tu jak to sprawdzić?Jaco pisze: Jeśli jest dobrze skonfigurowane i nie łączy cię przez CSD to nie będziesz miał większego rachunku.
Pozdrawiam!
- Jaco
Bardzo dobrze. CSD to numer zaczyna się jak normalny komórkowy tylko nie pamiętam jaki.kast6 pisze: mam włączony numer *99***1# to chyba dobrze

-
- Użytkownik forum
Słuchajcie - jeszcze jest jedna sprawa...
Czy u was tez się tak długo załączała pierwsza otwierana strona po włączeniu komputera?
Ja zainstalowałem tego Autoconnecta i jest tak jak chciałem (łączy się po odpaleniu) ale jak otwieram pierwszą stronę (startową) to tragedia! To dlatego że bez oprogramowania do Sierry?
Czy u was tez się tak długo załączała pierwsza otwierana strona po włączeniu komputera?
Ja zainstalowałem tego Autoconnecta i jest tak jak chciałem (łączy się po odpaleniu) ale jak otwieram pierwszą stronę (startową) to tragedia! To dlatego że bez oprogramowania do Sierry?
- Jaco
Nie ponieważ przy starcie systemu uruchamiają się inne rzeczy i przeglądarka zwykle otwiera sie na samym końcu. Czy jeśli wyłączysz AutoConnect jest tak samo?I co to za strona startowa ? Google?kast6 pisze: To dlatego że bez oprogramowania do Sierry?
-
- Użytkownik forum
Tak jest to samo - czy podłączę rećznie czy łączy się przez Autoconnecta.
Sam start systemu i podłączenie do sieci (zalogowanie) trwa do minuty czasu (czyli jeszcze ujdzie), to przez to, że komputer jest już nie najnowszy.
Ale sęk w tym że jak już wszystko mi się powłącza (komputer jest gotowy do używania, to wtedy odpalam swoją Mozillę lub Operę i od tego czasu zaczym się zalączy strona trwa to 4 minuty!! Wczoraj mierzyłem czas.
Strony startowe mam poustawiane Onetu (akurat).
Trochę długo co nie? Słyszałem że może to trwać 2 minuty ale nie 4. (Chociaż dwie to też dzinie długo)
Sam start systemu i podłączenie do sieci (zalogowanie) trwa do minuty czasu (czyli jeszcze ujdzie), to przez to, że komputer jest już nie najnowszy.
Ale sęk w tym że jak już wszystko mi się powłącza (komputer jest gotowy do używania, to wtedy odpalam swoją Mozillę lub Operę i od tego czasu zaczym się zalączy strona trwa to 4 minuty!! Wczoraj mierzyłem czas.
Strony startowe mam poustawiane Onetu (akurat).
Trochę długo co nie? Słyszałem że może to trwać 2 minuty ale nie 4. (Chociaż dwie to też dzinie długo)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak myślę, że mogą Ci się programy aktualizować/sprawdzać czy są poprawki i dlatego może to trwać tak długo. Spróbuj użyć programu X-NetStatProfessional (LINK). Może on pokarze przyczynę, jeśli ona jest taka jak przypuszczam.
Ostatnio zmieniony 2007-09-21, 14:03 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaco
Spróbuj z
GOOGLE . Tak jak już powiedziała @Sundance_kid że może występować aktualizacja strony.
GOOGLE . Tak jak już powiedziała @Sundance_kid że może występować aktualizacja strony.
Ostatnio zmieniony 2007-09-21, 14:58 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.