GT Max Awaria???
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
GT Max Awaria???
Jestem na forum nowicjuszem. Mam problem z urządzeniem Globetrotter GT Max zakupionym z sieci T-Mobile. Nabyłem takie urządzenie ok 2 tyg temu. Używałem go z karą Plusa z dobrym skutkiem, aż w końcu urządzenie rozłączyło się i od tamtego czasu zaraz po wpięciu urządzenia zaświeca się niebieskim światłem, potem zaczyna nardzo szybko mrugać na czerono i to wszystko co robi. Nie ma możliwości połączenia itd... Przy próbie sflashowania karty softem dostępnym ze strony Ery na początku jest wszystko O.K. ale na końcu podczas restarty urządzenia przez dziesięć minut nie dzieje się nic poza szybkim błyskaniem diody po czym wyskakuje komunikat, że nastąpił poważny błąd i nastąpi zamknięcie aplikacji. Jestem laikiem w kwestii tych urządzeń i proszę o rady lub pomysły co mam zrobić z tym urządzeniem? POMOCY!!!!
-
- Użytkownik forum
Re: GT Max Awaria???
Twój opis wskazuje że masz taką sytuację:Ringo pisze:szybko mrugać na czerono
No Service / Searching:
Red led = Fast Single Blinking
Blue led = Fast Single Blinking
In this case, both leds blink simultaneous
Ale to nie powinno być na czerwono tylko na fioletowo. Wskazuje brak zasięgu. Nie wiem czy podobna sygnalizacja będzie przy błędzie karty sim. Nie mam w tej chwili przy sobie modemu, ale sprawdzę czy z wyjetą kartą jest taki efekt. Może ktoś wie i wcześniej da znać.
-
Masz absolutną rację, wpada to w fiolet Bez karty sim jest dokładnie taka sama sytuacja, napisz proszę co powinienem z tym zrobić i co może być tego powodem? Z góry dziękuje. Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Sprawdziłem u siebie. Po wyjęciu sim'a mruga na czerwono i wolno ( ok 1/sek) oraz wyświetla komunikat "insert sim card"
Jeśli masz GT Mobility Man. to wybierz Tools/Diagnostic/Run.
Powinien pokazać dane GT (FW ver, imei, serial nr) i własny nr tel., operatora sieci, APN i poziom sygnału. Najlepiej napisz przy których pozycjach w liście jest n/a.
Jeśli masz GT Mobility Man. to wybierz Tools/Diagnostic/Run.
Powinien pokazać dane GT (FW ver, imei, serial nr) i własny nr tel., operatora sieci, APN i poziom sygnału. Najlepiej napisz przy których pozycjach w liście jest n/a.
-
Nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dostępu do funkcji diagnostic tools w MM. Uzyskałem informację, że byćmoże posypało się oprogramowanie. Da się je w jakiś sposób wgrać od nowa? Trochę opadły mi ręce przez moją "inwestycję"
Zostałem z umową w Plusie i urządzeniem, które nie działa
HELP!!!!

-
- Użytkownik forum
Tu Cię nie pocieszę, ale chyba został Ci tylko sewis. Nie wiem gdzie kupowałeś modem i czy dostałeś jakąś gwarancję. Jeśli masz dowód zakupu z Niemiec możesz spróbować reklamować w Erze. Pewien gość na Allegro zapewniał, że przyjmują sprzęt z T-Mobile na gwarancji. Nie bardzo w to wierzę, ale można sprawdzić. Właśnie wyczytałem, że w 2 kw. 2007 Era zmienia się na T-Mobile.
-
Powiem tylko tyle, kupiłem właśnie od tego gościa z Allegro modem, Era się wypina z problemu, jednym słowem nie polecam absolutnie... A tak wracając do problemu to Serwis gdzie? Z tego co wiem nie ma w Polsce autoryzowanego Serwisu Globetrottera.
-
- Użytkownik forum
Może się wypina z naprawy w ramach gwarancji, ale muszą współpracować z jakimś serwisem. Tak samo jak Plus i pomarańczowi.
Wszyscy mają GT w swoich ofertach.
Wszyscy mają GT w swoich ofertach.
-
Era ma na pewno jakąś umowę serwisową. Pierwszego dnia użytkowania ułamał mi się styk karty SIM (trzeba uważać, jak się ją wkłada). I wysłali do serwisu, po czym wymienili na nową.
Pozdro
Burek
Pozdro
Burek
Czas to pieni?dz,
bo pieni?dz jest czasem
.
.
.
.
a czasem go nie ma
bo pieni?dz jest czasem
.
.
.
.
a czasem go nie ma
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie masz nic do stracenia to spróbuj jeszcze ten firmware:
http://option:[email protected]/sup/optio ... e2.3.8.zip
Po tym zabiegu jedynie w GT MAX diody nie będą funkcjonować poprawnie ale u mnie ten firmware działał.
Jeśli będzie ok to możesz załadować później ten ze strony Blueconnect.
p.s.
Tam są dwie wersje z HSDPA i bez ale wybierz z HSDPA.
http://option:[email protected]/sup/optio ... e2.3.8.zip
Po tym zabiegu jedynie w GT MAX diody nie będą funkcjonować poprawnie ale u mnie ten firmware działał.
Jeśli będzie ok to możesz załadować później ten ze strony Blueconnect.
p.s.
Tam są dwie wersje z HSDPA i bez ale wybierz z HSDPA.
-
No niestety masz pecha. Miałem to samo - szybko migające diody, niby przechodzący do końca flash ale nic poza tym. Swoją kartę kupowałem poza Allegro, ale podejrzewam że od tego samego człowieka co pisze o tym serwisie Ery. Niestety mając rachunek z ComScouta z Niemiec musiałem skontaktować się z nimi i wysłać kartę do naprawy (notabene Pocztowcy chcą podwyżki a paczka do Norymbergi kosztuje 70 PLN). Dziś mam pierwszy dzień kartę z powrotem (2 miesiące naprawy gwarancyjnej i w końcu wymiana na nową). Tak więc chyba NIE NALEŻY POLECAĆ modemów GtMax z T-Mobile !!
- Talar
mialem to samo
i niestety problem jest powazny - nienaprawialny.
Ja mam Option 3G+ zakupiony w Plusie. Mialem dokladnie ta sama awarie co ty. Oddalem na gwarancji. Walka trwala 2 miesiace, ale od tygodnia mam nowy modem.
W Polsce przedstawicielem producenta i autoryzowanym serwisem jest firma RR-Serwis. www.rrserwis.pl - moze przyda sie komus adres.
I jeszcze przestroga dla oddajacych modemy na gwarancji: w protokole reklamacyjnym zawsze piszcie dokladnie tego czego oczekujecie od gwaranta i czas w jakim sprawa ma zostac zalatwiona do konca - wowczas jest to wiazace dla gwaranta. Jesli tego nie zrobicie - moga przetrzymywac Wasz modem wlasciwie tak dlugo jak beda chcieli.
W zasadzie radze zawsze korzystac z rękojmii (bo wowczas odpowiedzialny jest sprzedawca (w tym wypadku operator GSM) zamiast z gwarancji za ktora odpowiada producent (w tym wypadku jego przedstawiciel - firma RRserwis). Rękojmia bardziej chroni konsumenta niz gwarancja.
pozdrawiam
Ja mam Option 3G+ zakupiony w Plusie. Mialem dokladnie ta sama awarie co ty. Oddalem na gwarancji. Walka trwala 2 miesiace, ale od tygodnia mam nowy modem.
W Polsce przedstawicielem producenta i autoryzowanym serwisem jest firma RR-Serwis. www.rrserwis.pl - moze przyda sie komus adres.
I jeszcze przestroga dla oddajacych modemy na gwarancji: w protokole reklamacyjnym zawsze piszcie dokladnie tego czego oczekujecie od gwaranta i czas w jakim sprawa ma zostac zalatwiona do konca - wowczas jest to wiazace dla gwaranta. Jesli tego nie zrobicie - moga przetrzymywac Wasz modem wlasciwie tak dlugo jak beda chcieli.
W zasadzie radze zawsze korzystac z rękojmii (bo wowczas odpowiedzialny jest sprzedawca (w tym wypadku operator GSM) zamiast z gwarancji za ktora odpowiada producent (w tym wypadku jego przedstawiciel - firma RRserwis). Rękojmia bardziej chroni konsumenta niz gwarancja.
pozdrawiam
-
no tak, właściwie klient chroniony jest z dwóch stron - z jednej strony gwarancja, czyli odpowiedzialność producenta i z drugiej strony "ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" bedąca odpowiedzialnością sprzedawcy w stosunku do konsumenta (czyli nie firmy i dla produktu niewykorzystywanego do działalności gospodarczej). Czasami bardziej opłaca się (wbrew pozorom) korzystać z gwarancji, wszystko zależy od treści umowy gwarancyjnej. Tylko czy w przypadku modemu kupowanego w firmie będącej przedstawicielem operatora, mieszczącej się poza terytorium Polski i nie prowadzącej własnego serwisu opłaca się walczyć o przysługujące nam jako klientom prawa wynikające z ustaw Unii Europejskiej, bądź prawa klienta (Niemca) ? Właściwie najlepszą nauczką dla nas - klientów kupujących produkt z rynku niemieckiego jest ustalenie "reguł postępowania" z modemem Option, który pomoże nam na przyszłość uniknąć problemów ze sprzętem, bo jak widać psują się modemy kupione i w Polsce, i w Niemczech. Tak więc CO ZROBIĆ BY UNIKNĄĆ PROBLEMÓW Z MODEMAMI OPTION ??? Co może być przyczyną uszkodzenia modemów ??? Czego unikać w użytkowniu ??? Jakieś sugestie ???
-
Tak naprawdę to wcale mnie to nie dziwi. W końcu sprzęt nie został zakupiony w Erze w związku z czym dlaczego Era ma się zajmować tym problemem. Z tego co ja wiem, Era naprawia sprzęt we własnych laboratoriach. Bo jak na razie nie wyczytałem nigdzie żeby był jakiś APS Optiona w Polsce. Także nie czepiajmy się operatora.Ringo pisze: Era się wypina z problemu, jednym słowem nie polecam absolutnie...
-
- Użytkownik forum
Czy tego aby nie należy sprowadzić do tezy "NIE NALEŻY POLECAĆ MODEMÓW GT MAX" niezależnie skąd pochodzą?miqes pisze:Tak więc chyba NIE NALEŻY POLECAĆ modemów GtMax z T-Mobile !!
Sprawa gwarancji to jedno, ale psujący sie modem przy nawet wzorowym serwisie gwarancyjnym nie jest chyba niczyim marzeniem.
Sam mam GT MAx'a i chciałbym wiedzieć czy z nim trzeba się jakoś specjalnie obchodzić.
Poza tym mamy tu wątek "Jaki karta najlepsza do HSDPA"
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4622
Może stwórzmy jakiś ranking niezawodności/awaryjności najpopularniejszych modeli ?
Kilka modemów występuje przecież u wszystkich naszych operatorów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez globetrotuar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
WITAM
Ja mam inny problem z GT podczas podłączania mój dzieciak wyciągnął antenkę, wsadziłem ją z powrotem do karty - karta działa, ale moje pytanie to czy to nie ma wpływu na zasięg i działanie mojej karty, czy nie było jakiegoś połączenia w środku które mogło zostać przerwane
Ja mam inny problem z GT podczas podłączania mój dzieciak wyciągnął antenkę, wsadziłem ją z powrotem do karty - karta działa, ale moje pytanie to czy to nie ma wpływu na zasięg i działanie mojej karty, czy nie było jakiegoś połączenia w środku które mogło zostać przerwane
-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli piszesz o wbudowanej antenie do GT to ja robiłem identycznie na moim GT GPRS i z chowaną anteną miałem tylko mniejszy zasięg - nie było żadnych przerw w połączeniu.robsz2209 pisze:WITAM
Jeżeli chodzi o zew. antenę to podejrzewam, że automatycznie się przełącza na wbudowaną.
Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.
Pozdr.
-
tak pisałem o wbudowanej antenie i zastanawiam się czy nie była ona na stałe połączona z kartą przed wyrwaniem