Aktualnie korzystam z tandemu WNR3500Lv2 na Tomato oraz modemu E3372.
Niestety port USB 2.0 nie zapewnia odpowiedniego zasilania dla modemu, co skutkuje jego częstym przywieszaniem się, rozłączaniem. Bawiłem się w przeróbki zasilania poprzez podłączanie modemu do innego źródła prądowego, jednak plątanina dodatkowych kabli za biurkiem była niewygodna, a i modem znajdował się w nienajlepszej pozycji, przez co miałem niższe prędkości - o dziwo wpięty bezpośrednio w router ma lepsze osiągi.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie jakiegoś stacjonarnego routera LTE, który wykorzystywałbym jako modem, a siecią zarządzałby nadal Netgear. Tylko szczerze mówiąc nie wiem co wybrać, jest po prostu tego za dużo, a o części urządzeń krążą negatywne opinie. Chcibłym aby modem pracował jak najdłużej bez awarii - obecny router mam już prawie 4 lata i nie stwarza mi żadnych problemów. Fajnie byłby jakby modem posiadał przełącznik 1 GB. Na urządzenie mogę przeznaczyć ~300 zł, maksymalnie 400. Wolałbym jednak jak najmniej.
Moja lokalizacja to Jonkowo i aktualnie korzystam z nadajnika Play LTE, znajduję się w odległości ~500 m w lini prostej od BTS.