Sieć WiFi w piwnicy. Oparta o LTE

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dani84
Początkujący użytkownik forum

Sieć WiFi w piwnicy. Oparta o LTE

Post autor: dani84 »

Dzień dobry,
mam do rozwiązania bardzo realny problem. Muszę przeprowadzić w głębokiej piwnicy internet pochodzący z LTE. Nie mam mozliwości puszczenia go po kablu bo cały sens tej konstrukcji ma polegać na bezprzewodowości.

W piwnicy mam dwa pomieszczenia z bardzo grubymi ścianami i w zasadzie jedyna formą dystrybucji sygnały do tego pomieszczenia jest LTE. Więc na wejściu muszę postawić router WIFI LTE. OK. Ale co dalej, bo w drugim pomieszczeniu przy tak postawionym routerze WIFI nie ma zasięgu. Pomyślałem więc, że rozwiążę to poprzez zakup jeszcze dwóch routerów które jakoś połączyłbym w sieć. Na obrazku przedstawia sie to tak.
Obrazek
Druga sytuacja którą muszę rozwiązać to sytuacja gdy ktoś przechodzi z drugiego pomieszczenia do pierwszego i wtedy całą transmisję automatycznie muszą przejąć routery postawione w pierwszym pomieszczeniu
Obrazek

Czy ktokolwiek z Was spotkał się z taką sytuacją? Czy to jest w ogole do rozwiązania? Ewentualnie jakie mam jeszcze wyjścia?
Może są juz na rynku jakieś rozwiązania,routery które automatycznie ze sobą współpracują w takich sytuacjach?
liske1
Stały użytkownik forum

Re: Sieć WiFi w piwnicy. Oparta o LTE

Post autor: liske1 »

Jest coś takiego nazywa się to reapter, jednak z tego co wiem one średnio działają ( niektóre urządzenia działa ok, niektóre nie ). Jeszcza napisz jaki masz budżet na to.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Ale co dalej, bo w drugim pomieszczeniu przy tak postawionym routerze WIFI nie ma zasięgu.
Sprobuj:
http://www.devolo.co.uk/dlan-wifi-adapter/
Nie pomagam na PW.
dani84
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dani84 »

liske1 pisze:Jest coś takiego nazywa się to reapter, jednak z tego co wiem one średnio działają ( niektóre urządzenia działa ok, niektóre nie ). Jeszcza napisz jaki masz budżet na to.
O! I myślę, że takie urządzenie byłoby ok, zobaczymy tylko czy przebije się przez sciany. Sprawdzę i dam znać.

Bardzo dziękuję!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A jak z kosztami ? Devolo do tanich nie należą, jaki to ma być router LTE i jakie prędkości cię interesują ? Pierwszy adapter ten bez WiFi podpinasz po LAN do routera LTE i gniazdka elektrycznego. Drugi ten z WiFi w pomieszczeniu obok do gniazdka. Transmitery dysponujące portami LAN 100Mb/s przy niewielkiej odległości, tej samej fazie i prawidłowej sieci elektrycznej zapewnia prędkości kilkadziesiąt Mb/s. Mam dla ciebie propozycję D-linka za kilkakrotnie mniejszą kasę, do twoich zastosowań zapewne wystarczy http://allegro.pl/d-link-dhp-w311av-pow ... 17582.html
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Tam sie nic nie przebija - to sa dodatkowe AP.
A jak z kosztami ? Devolo do tanich nie należą
Jest wiecej firm - bierzesz to, co Ci jest potrzebne. Link pokazuje tylko rozwiazanie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ