Nazwa hosta a rodzaj połączenia

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Nazwa hosta a rodzaj połączenia

Post autor: de_stroy »

Witam!

Korzystam z Orange standard, w Katowicach - modem EDGE. Jednak mój host jest określany jako gprs10.orange.pl - modem ma strasznie duże wahania prędkości (pomiar przy oprogramowaniu edge dialer). Czy taka nazwa hosta w danym momencie oznacza, że dostępny mam tylko gprs? Dodam, że mieszkam niedaleko śródmieścia w Katowicach - co jak co, ale tutaj zasięg edge powinien być idealny (ogólny zasięg który wskazuje oprogramowanie to max - nawet bez pomocy zasilacza), jednakże test przeprowadzony na wp - 20,5kb/s to chyba nie jest szczyt możliwości... :/

Z góry przepraszam za laicki ton, ale ja dopiero zaczynam... Zauważyłem, że podobny temat (bodajże "kiedy mój modem wykorzystuje edge, a kiedy gprs" czu coś koło tego) został przez modów od razu wywalony... Dlatego z góry przepraszam, ale to naprawdę dla mnie ważne.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Nazwa hosta a rodzaj połączenia

Post autor: bob »

Ten host nie oznacza ,że jesteś w zasięgu gprs.Jesteś za NAT`em i żeby mieć Ip publiczne przydzielane dynamicznie musisz w BOK zamówić usługę "IP publiczne" i wtedy dostaniesz możliwość łączenia się przez apn: VPN.Co do EDGE w Katowicach to działał stabilnie jak wymuszałem na swoim modemie GT MAX.Ale dlaczego nie korzystasz z Hsdpa (w praktyce 1,2Mbps i ok. 120 ms ping ) ,który u mnie działa bezbłędnie ? Nie chcesz zmienić modemu ?
Według mnie bez sensu się męczyć na edge w Katowicach.Edge to niestety ale mało stabilna technologia i nie ma porównania z HSDPA.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Tak - HSDPA to faktycznie przełom jeśli chodzi o internet mobilny - z tego co się orientuję to w przyszłości (jeśli warunki operatorów na to pozwolą) możliwe będzie osiąganie prędkości nawet 14 Mbit/s, a więc niebagatelnych... "Zmienić modem", hmmm... Tu się zaczynają schody - po pierwsze z tego korzystam dopiero drugi dzień, no i... Jak się spojrzy na allegro - ceny modemów 3,5G to okolice 1300 zeta, na co przy obecnym budżecie po prostu nie mogę sobie pozwolić. Stąd moje pytanie o EDGE, który teoretycznie powinien działać lepiej niż GPRS...
Tak A propos: ED77 Dynamicznie zmienia GPRS i EDGE - w zaleznosci od dostepnosci, w trakcie polaczenia?
I tak realnie: Co mi da zmiana IP na publiczne...
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Osobiście sprzedawałem za 650 zł na tym forum a bywało jeszcze taniej.
Zaglądnij na nasz dział ogłoszeń, np. pierwsze z brzegu:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic5387.html
A ja w praktyce pisałem Ci jak jest w śródmieściu Katowic 1,2Mbps i ok. 120 ms ping.
Zmienia to ,że nie jesteś za firewall`em orange .
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

W warszawie (niedaleko budynku z wielkim napisane orange) hsdpa w orange wyciagal ~1mbit - i pingi w okolicach 100ms. HSDPA to duzy przelom w mobilnym internecie ktory mozna wykorzystwac jako normalny internet bez problemow. Tylko te limity...
ODPOWIEDZ