najtańszy modem obsługujący HSDPA?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fresh
Początkujący użytkownik forum

najtańszy modem obsługujący HSDPA?

Post autor: fresh »

potrzebuje modem do laptopa, ktory obsluguje ta technologie.
nie musi miec jej zaimplementowanej fabrycznie, np do optiona u740 odpowiedni firmware pojawil sie po czasie i trzeba bylo go wgrac samemu.
co polecacie, glownie chodzi mi o nowki, moze byc allegro ale tam nie znalazlem niczego w sensownej cenie
damis
Stały użytkownik forum

Re: najtańszy modem obsługujący HSDPA?

Post autor: damis »

fresh pisze:potrzebuje modem do laptopa, ktory obsluguje ta technologie.
nie musi miec jej zaimplementowanej fabrycznie, np do optiona u740 odpowiedni firmware pojawil sie po czasie i trzeba bylo go wgrac samemu.
co polecacie, glownie chodzi mi o nowki, moze byc allegro ale tam nie znalazlem niczego w sensownej cenie
Jeśli nie zraża Cie chińszczyzna i abonament za usługę - Huawei w blueconnect za 1 zł i w iPLus za 49 zł (ceny netto).
zefliczek

Post autor: zefliczek »

Moim zdaniem Pytającemu chodziło o wolny rynek, a nie o abonament.

Najtańszy z HSDPA widziałem ostatnio na Allegro - Globetrotter za 460 zł, faktura, 2 lata gwarancji.

Pozdrawiam
Marcin
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

zefliczek pisze:Moim zdaniem Pytającemu chodziło o wolny rynek, a nie o abonament.

Najtańszy z HSDPA widziałem ostatnio na Allegro - Globetrotter za 460 zł, faktura, 2 lata gwarancji.

Pozdrawiam
Jeżeli masz link do tej aukcji to chętnie spojrzę na nią.. - Od pewnego czasu regularnie przeglądam aukcje modemów pcmcia i najtańszy z HSDPA był to GT Max za lekko ponad 600zł
fresh

Post autor: fresh »

zefliczek pisze:Moim zdaniem Pytającemu chodziło o wolny rynek, a nie o abonament.
dokladnie, a co do modemu szkoda bo w takiej cenie nie ma teraz nic na allegro :/
damis
Stały użytkownik forum

Dlatego pisałem : Jeśli nie zraża Cie chińszczyzna i abonament za usługę....Domyślam się, że jedna abonament Cię zraża - w takim razie rzeczywiście Allegro, przy czym uważaj, bo za chwilę pojawi się całe mnóstwo Merlinów 530 i 630. Mijają dwa lata od momentu jak wystartował Plus i ERA - klienci zaraz się będą aneksować. One z HSDPA nie mają nic wspólnego - nawet nie maja EDGE'a
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Dziś podali na telefon.gsm.pl że Orange wprowadził do oferty Motorole V3xx z obsługą HSDPA.
Ciekawe jak to się sprawuje w praktyce. Może ktoś z forum jest już szczęśliwym posiadaczem tego terminalu???

Takie pytanie z innej bajki.
System transmisji danych nie ma wpływu na prędkość działania WAPu??
Bo u siebie zauważyłem, że bez względu na to czy korzystam z UMTS czy z GPRS to przeglądarka WAPowa działa podobnie.
pawbor

Post autor: pawbor »

Czesc,

Mam v3xx , co prawda testuje go w ramach p4 ale powiem tak:

Predkosc polaczenia 890 kilobitów czyli ok. 111 kilobajtów przy uzyciu HSDPA

Połączenie stabilne i nie zerwało ani razu. Jako modem jestem z niej bardzo zadowolony
Pozdrawiam, Pawe?
damis
Stały użytkownik forum

pawbor pisze:Czesc,

Mam v3xx , co prawda testuje go w ramach p4 ale powiem tak:

Predkosc polaczenia 890 kilobitów czyli ok. 111 kilobajtów przy uzyciu HSDPA

Połączenie stabilne i nie zerwało ani razu. Jako modem jestem z niej bardzo zadowolony
Czyżby pierwszy sygnał że w P4 odpalili HSDPA ?
@pawbor a jak z zasięgiem ? Bo chyba P4 znacząco nie zwiększył nadajników. Przerzuca Cię na Plusa ?
pawbor

Post autor: pawbor »

Czyżby pierwszy sygnał że w P4 odpalili HSDPA ?
@pawbor a jak z zasięgiem ? Bo chyba P4 znacząco nie zwiększył nadajników. Przerzuca Cię na Plusa ?[/quote]

Wyjasniam jak to dzialalo/dziala.

P4 w fazie testow mialo nazwe "nadchodzi 4" Wowczas to siec opierala sie na BTS Polkomtela. W tej chwili na mocy umowy Play korzysta z nadajnikow Plus GSM ale TYLKO w pasmie 900/1800. Siec 3G opiera o wlasne (niewiele i tylko W-wa i chyba ze 2 w Trojmiescie) nadajniki.

BOK sieci Play oraz jego pracownicy twierdza ze nie jest mozliwe korzystanie z internetu uzywajac telefonu jako modemu. Nie wiem, moze powinienem tam pracowac zamiast nich bo do dnia dzisiejszego jestem testerem sieci, korzystam z dobrodziejstwa HSDPA (mialem ostatnio 1,7 mbps na numionie) i jestem zadowolony...Po prostu mam ustawione inne DNSy niz podali standardowo i hula :]
Pozdrawiam, Pawe?
ODPOWIEDZ