Problem: brak nośnej przy połączeniu Voice/Data - OG 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
leboobel
Początkujący użytkownik forum

Problem: brak nośnej przy połączeniu Voice/Data - OG 3G

Post autor: leboobel »

Witam
Mam następującą zagwostkę: modem - OG 3G+, karta SIM - iPlus Turbo w taryfie iPlus Biznes(czy jakoś tak), karta z odblokowanymi połączeniami Voice oraz GSM Data (czyli mam dwa numery telefonów <nie mylić z tymi dwoma numerami co są w karcie Turbo z deflautu>, jeden do "netu" i voice'a, drugi do transmisji danych po GSM) - no i tu dochodzę do sedna problemu - nie mam możliwości wykonania ani połączenia głosowego ani transmisji danych po GSM. Oczywiście używam do tego HyperTerminala, na 9600, 8N1, bez kontroli przepływu, wybieranie ATDTnumer_telefonu i niestety zonk, czyli "no carrier", po naszemu "brak nośnej". Co ciekawe. po włożeniu tejże karty SIM do komórczaka, wszystko dziala bez zarzutu - mogę rozmawiać, wykonywać transmisję danych po GSMie, korzystać z netu, można do mnie dzwonić itd - pełna funkcjonalność karty. Co ważne, Option zasadniczo jest sprawny, net śmiga jak przecinak, na ogół w UMTS, chociaż ostatnio zrobiłem upgrade'a do HSDPA, ale jeszcze nie znalazłem takiej lokalizacji, gdzie bym go dorwał. Najgorsze jest to, że w sumie ten modem został kupiony między innymi po to, żeby można było z niego wykonywać właśnie transmisję danych w GSM, a tu taka porażka. Potrzebuję tego do zbierania danych z urządzeń pomiarowych, a w wielu przypadkach w grę wchodzi jedynie GSM (dane są tekstowe, protokół "IEC 1107" z przechwyceniem tekstu, ale to już szczegóły). Żeby nie zamulić tego posta, nie opisuję wiecej szczegółów, gdyby ktoś miał jakiś pomysł, będę podawał dalsze informacje na temat moich perypetii.
Dzięki za jakieś sensowne podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2007-02-01, 22:51 przez leboobel, łącznie zmieniany 1 raz.
Compaq nx9010, Option Globetrotter 3G+, Nokia 6610i
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Problem: brak nośnej przy połączeniu Voice/Data - OG 3G

Post autor: bob »

Temat wydzielono na prośbę @leboobel.
Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,bob.
ODPOWIEDZ