Jaki router (i ew. antena zewnętrzna) do LTE na wsi?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cymes84
Początkujący użytkownik forum

Jaki router (i ew. antena zewnętrzna) do LTE na wsi?

Post autor: cymes84 »

Witam wszystkich,

Jest to mój pierwszy post, więc nie bijcie, jak coś jest nie tak:)

Ale do rzeczy - ok pół roku temu dostałem małego zaćmienia umysłu podpisując umowę z plusem i mówiąc kolokwialnie wdepnąłem w małe gó**o, które odklei mi się od buta dopiero za półtora roku. Wcześniej mieszkałem w mieście blisko nadajników, więc z transferem wewnątrz mieszkania nie było jakichś wielkich problemów. Zaczęły się one po przeprowadzce 3 km poza miasto.
W tym momencie w mieszkaniu parametry sygnału są do bani, a transfery są na poziomie błędu statystycznego, więc korzystanie z internetu jest delikatnie mówiąc utrudnione. Wychodząc zaś na balkon na zewnątrz domu transfery są w ok 20-30 Mb w godzinach wieczornych, więc nie byłaby to dla mnie tragedia (choć wiadomo, zawsze lepiej jest mieć więcej :)) i jeszcze byłbym w stanie to przeżyć bez puszczania codziennie wiązanek pod nosem, tak jak to ma miejsce teraz, za każdym razem, gdy chcę coś obejrzeć na telewizorze, lub poszperać w necie na kompie.

Pomiary robiłem ok 22:00 na balkonie telefonem (bo router, który w tym momencie służy za "centrum rozpowszechniania internetu" nie nadaje się do... w sumie do niczego prawie :D).
Najczęściej na łapie mi sygnał z BTS 31359, ale co dziwne, na zewnątrz łapie tylko pasmo 1800, a wewnątrz domu potrafi złapać agregację 900+1800 - ale, że parametry są słabe to prędkości praktycznie nie ma). W domu łapie też czasem sygnał z BTS 35760 w agregacji 900+1800, ale nie mogę zlokalizować tego nadajnika - może Wy wiecie który to?

Jaki sprzęt by się tu najlepiej sprawdził?
Pomóżcie mi proszę, bo już mnie szlag trafia z tym internetem.
cymes84

Re: Jaki router (i ew. antena zewnętrzna) do LTE na wsi?

Zapomniałem dodać lokalizację - Góra Bałdrzychowska Kolonia w woj. łódzkim.

Wokoło jest kilka masztów, ale wszystkie są w odległości min. 3 km ode mnie i w większości przypadków pomiędzy budynkiem a nadajnikiem jest kilka, bądź kilkanaście/dziesiąt drzew.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Obydwa połaczenia to BTS-y w Poddębicach, pierwszy na Łódzkiej 45 z gołym lte1800 i nawet niezłe parametry sygnału i prędkości, drugi to Kilińskiego 24 i tu sygnał bardzo słaby na LTE900 i szczatki na LTE1800. Reasumując mozesz poprawić parametry sygnału na 1800MHz z tego na łódzkiej ale trudno przewidzieć czy prędkości wzrosną i o ile. To przecież Plus. ale ogólnie ten rejon ma problemy z internetem mobilnym a w Poddębicach wszyscy operatorzy przędą cieniutko.
cymes84

Dzięki za odpowiedź Matek.

Myslalem, czy by nie kupić jakiegoś w miare niedrogiego routera (np b525) i antene kierunkowa na ten maszt na Łódzkiej. W teorii powinno chyba troche ustabilizować połączenie i złapać agregację na nim, bo na BTSearch widziałem, że są tam dwa pasma? Warto w ogóle się w to bawić? A jeśli tak, to poradź proszę jakąś dobrą antenę i router, bo ten, który mam obecnie (d-link dwr 116) to juz zabytek?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mozesz kupić B535/B525. Na Łodzkiej raczej brak LTE900 ale trzeba jeszcze sprawdzić ale to i tak ma małe znaczenie bo to lTE1800 zapewnia w miarę dobre prędkości.Masz DWR-116+E3372 wiec i na nim skorzystasz z lTE1800 z antena na 1800-2100MHz. Do Plusa bez zasięgu z lte2600 to i modem z 4 kat. LTE wystarczy bo agregacja LTE1800+900 działa często tak jak samo LTE1800.
cymes84

Rozumiem, a jakiś dobry model anteny mógłbyś mi polecić jeszcze?
Jakiś Cybertech, Telkob, coś z Dipola się nada? A może inna będzie lepsza?
ODPOWIEDZ