Anteny kierunkowe i mapy operatorów w praktyce.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Anteny kierunkowe i mapy operatorów w praktyce.

Post autor: bio5 »

Zwracam się z prośbą, do tych którzy w praktyce używają anten kierunkowych.

Sytuacja jest następująca:
Lokalizacja wg mapki:
MAPKA

Modem = symbol słuchawki
Modem loguje się do nadajnika w miejscowości BAŁTÓW
Najbliższe EDGEowe nadajniki są w Ostrowcu i Ożarowie.
Wg mapki zasięg EDGE kończy się niedaleko miejsca instalacji modemu, a odległości od nadajników wynoszą ok. 10 km.

Jaka jest szansa zestawienia stabilnego połączenia przy pomocy anteny o zysku ok. 16 dBm ????
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Anteny kierunkowe i mapy operatorów w praktyce.

Post autor: Ufo atakuje »

Masz chyba jakiś niekorzystny teren wokół siebie (lasy, wzniesienia?), bo sygnał z tych nadajników EDGE wyraźnie napotyka jakąś przeszkodę. Możesz próbować z ATK20, ale jest pewien szkopół. Zgaduję, że to jest mapa Orange więc nie jest to takie proste:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ght=#32074
Radzę przedzwonić do ich BOK-a i zapytać się na jakich częstotliwościach jest EDGE na tych nadajnikach. Później ewentualnie antena kierunkowa na 1800 lub 900.
bio5

Edge <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest w paśmie 900 MHz, tam w okolicy nie na nic na 1800 w Orange.
A przeszkoda jest taka, że ten pasek bez Edge na mapie to dolina rzeki kamiennej i jest położona ciut niżej niż pozostała okolica.
Tylko kwestia tego czy poza teoretyczną granicą zasięgu EDGE antena kierunkowa wzmocni na tyle sygnał, żeby uzyskać stabilne połączenie z Ożarowa.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Znasz mój temat:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5724
ostatecznie antenę mam ustawioną na Siedlce... W prostej linii jest coś około
11 km, albo i więcej, a według mapki jestem na pograniczu EDGE, a dzięki
antenie łapię dobrego EDGE, średnio 22 KB/s, a czasami nawet 28 KB/s...
Dodam że na drodze sygnału jest sporo lasów...
Jednym zdaniem antena spełnia swoje zadanie podwójnie:
1. Łapie EDGE.
2. Nie pozwala się modemowi łączyć z nadajnikiem GPRS w Mordach (4,5 km).
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
bio5

ale w Twoim przypadku teren jest dość płaski.
tutaj wygląda to w ten sposób, że na linii nadajnik modem jest las a ten pas bez edge gdzie będzie montowana antena, to dolina rzeki, która jest położona niżej niż reszta terenu.

Dowiem się i jeśli można antenę zwrócić to kupię ją w piątek i w weekend sprawdzę czy działa.
Można jakoś przy pomocy modemu ED77 sprawdzić CID nadajnika?
bo CIDy nadajników z Ostrowca i Ożarowa mam. Łatwiej będzie celować.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

A za pomocą terminala i komend opisanych na stronie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516 się nie da??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

fanta88 pisze:A za pomocą terminala i komend opisanych na stronie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516 się nie da??
Da się.Osobiście sprawdzałem.ED 77 obsługuje te komendy.

Tu masz przykład jak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5870
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
bio5

Spróbowałem się dowiedzieć od wybitnie "ynteligentnych" ludzi z BOK Orange na jakiej częstotliwości pracuje nadajnik w Ożarowie.
A więc po wypytaniu mnie o numer telefonu, kod abonencki i date urodzenia pan zabił mnie pytanie o adres stacji bazowej. No niestety go nie znałem ale przy wytłumaczyłem mu gdzie jest Ożarów opierając się o współrzędne geograficzne. Pan konsultant skierował sprawę do działu technicznego i po kilku godzinach otrzymałem SMSa że:
Ze względu na zmienny charakter budowy sieci proponujemy zakup anteny dualbandowej pod adresem: www.frackiewicz.pl

Pomijam fakt, że antena jest oczywiście dwa razy droższa, ale z odpowiedzi sieci wnioskuje, że częstotliwość nadajnika zmienia się tylko nie wiem w zależności od czego???? :lol: Za to Pan Frackiewicz zapewne musi placić niezły haracz Orangeowi za taka bezpłatną reklamę
izotopek
Użytkownik forum

Post autor: izotopek »

witam.
Moze ktos zlokalizowac nadajniki ktore znajduja sie obok mnie
Mieszkam w Zagórnej kolo Brzezin woj wielkopolskie.
na komorce mam zasieg z Kraszewic.
interesuja mnie te z edge:D i ich czestotliwosc;)
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
Awatar użytkownika
Jaco

izotopek
Użytkownik forum

zgodnie z mapa rozmieszczenie btsow ...kliknolem niedaleko kalisza w strone na ostrzeszow to jedyny bts orange jest w grabowie.ale co to sa za kropki takie ledwie widoczne np w czajkowie .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Wygląda na to, że jedeny nadajnik Orange w okolicy masz w Garbowie i jeśli jest EDGE to z niego. Tu masz liste pozostałych BTS-ów w obrębie jednego LAC-u, może coś znajdziesz: http://btsearch.org/szukaj.php?search=4 ... 2&mode=std

Nadajnik w Grabowie ponoć jest tylko na 900Mhz, co jak na Orange jest dziwne. Z kolei Plus ma nadajniki w Grabowie i Brzezinach (oba GPRS) i EDGE w miejscowości Czajków (za lasami ~~9km) wiec Plus raczej odpada ( chociaż z anteną kierunkową jest to możliwe złapać ten nadajnik) . Z kolei tylko jeden nadajnik Orange w okolicy, jednopasmowy do tego- też jest to trochę ryzykowne, bo może być przeciążony. Postaraj się przetestować usługę przez konsultanta ze sprzętem, jeśli jest taka opcja. Chyba rozumiesz, że obu przypadkach mogą być problemy, dlatego zalecam ostrożność.
izotopek
Użytkownik forum

tak rozumiem. u mnie niby dwie osoby maja z orange net i maja modemy option icon. i chodzi nawet w miare bez anten maja 13KB przesylu przy sciaganiu do 15.ale jak byla zla pogoda to bylo tylko 2KB(ale w tym oprogramowaniu z orange nie zmienilo sie na GPRS tylko bylo EDGE widoczne i 4 kreski zasiegu). tylko zastanawia mnie jedno bo ja na telefonie mam zasieg z kraszewic a bts jest niby tak daleko bo w grabowie.a to sa aktualne dane? bo w brzezinach sa 3 wierze. plus era i podobno orange.

Powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz.
Powiedzmy ze mam modem techlab ed77 z edge klasy 6. i option icon z 10.
I mam np okolo 15KB na icon a na techlabie bede mial mniej proporcjonalnie? czy tyle samo.a schody zaczna sie dobiero jak przyjdzie koniec mocy ed77? te 22KB. to wtedy icon bedzie lepszy bo bedzie mial pare KB wiecej?

Ogolnie jestem w kropce co do wyboru modemu. Co jest lepsze gc 85 czy techlab? chcialbym jednoznaczna odpowiedz. Mam pc i moge dokupic przejsciowke.
Awatar użytkownika
Jaco

Jak testowałem ED 77 na karcie ery to wyciagałem do 25 Kb/s a z kartą orange 20 Kb/s.Wszystko zależy od obciążenia nadajnika w danej chwili.Na swoim modemie niekiedy miałem 30 Kb/s.Ale tylko kilka nieraz kilkanaście sekund.
izotopek
Użytkownik forum

rozumiem.
1.ale jezeli ci co maja u mnie icony osiagaja 15KB to ja tez tyle osiagne na ed 77 czy proporcjonalnie mniej?

2.dzisiaj chce cos kupic na allegro bez marudzenia:) i co bys mi polecil. tak do 500 zl.jak mozesz to wymien mi modemy od najlepszego do najgorszego w tej cenie. mam pc ale karta tez wchodzi w gre. chce juz kupic i miec to za soba.
Pomocy :) czlowieku ze zdjeciem szwarcenegera:)
Awatar użytkownika
Jaco

Jutro będe sie reklamował ze swoim modemem.Mam Option GlobeTrotter Combo Edge.Cena jeszcze do rozpatrzenia.Poczytaj o nim.
Bardzo dobry sprzęcik.Lepszy od ED 77 EDGE i GPRS 10 klasy.
Mój nie posiada simloka.Działa we wszystkich sieciach.
izotopek
Użytkownik forum

a jaka jest rozsadna cena za niego? np na allegro? ile mozna dac zeby nie przeplacic?
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli możesz to wstrzymaj sie do jutra.Nie bedzie większa niż chcesz wydać na sprzet.Zostanie ci nawet na przejciówkę.
izotopek
Użytkownik forum

no zobacze. raczej sie wstrzymam dzisiaj od kupna. <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> ten net przez komorke to kila ale niestety nie mam nic innego w okolicy.nawet radiowki.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

1.Jeżeli oni na Optionie wyciągają 13-15KB to nie licz, że będziesz miał więcej.
2.W twoim położeniu zalecana jest podwójna ostrożność.Kup modem bez simlocka i przetestuj usługi Opów. Możesz np.kupić Simdatę i zobaczyć jak Plus działa, możesz też chyba wziąć umowę na czas nieokreślony w Erze i wycofać się (z miesięcznym wyprzedzeniem) jeśli będzie źle działać. W orange <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy jest to odzielnie, ale jak masz już tam telefon, to również możesz aktywować usługę bez cyrografów. Zanim nie przetestujesz niczego nie podpisuj, choćby tylko na rok.
Modem będziesz potrzebował do EDGE, bo o UMTS-ie nie masz co marzyć na razie (...no chyba, że znasz Gosiewskiego).
Jak testowałem ED 77 na karcie ery to wyciagałem do 25 Kb/s a z kartą orange 20 Kb/s.Wszystko zależy od obciążenia nadajnika w danej chwili.Na swoim modemie niekiedy miałem 30 Kb/s.Ale tylko kilka nieraz kilkanaście sekund.
Jaco ma obok siebie taki nadajnik, że co by nie wzioł to wyciąga max. :) Na ogół bywa dużo gorzej, przeciążenia są coraz większe, a wtedy taki nadajnik to prawdziwy skarb. Po wielu obserwacjach uważam tak samo- największy wpływ na szybkość i komfort korzystania z netu ma obciążenie nadajnika. Najlepszy modem EDGE to taki, który potrafi przełączać się między nadajnikami( np. w Nokii 6630 działa to genialnie) . Można użyć też anteny kierunkowej, ale wtedy wszystko zależy od ustawienia i bywa niewykonalne. Niektóre modemy (option GT max, Fusion?) potrafią wymuszać rodzaj transmisji. A więc powiedzmy masz dwa nadjniki GPRS blisko, a trzeci EGDE dalej za lasem - ustawiasz w opcjach EDGE, kierujesz antenę i powinno działać mimo iż w normalny sposób w życiu byś tego nadajnika anteną nie złapał. Musisz wiedzieć takie rzeczy, bo później jak kupisz może być za późno i nie spiesz się z zakupem, bo co nagle to po diable. :)
PS.Cokolwiek wybierzesz nie kupuj ED77, dosyć się naczytałem o problemach z nim związanych. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Jaco

Ufo atakuje pisze:Jaco ma obok siebie taki nadajnik, że co by nie wzioł to wyciąga max.
Z tym za bardzo się nie zgodzę bo w Plusie to nie było tak pięknie.Miałem simdatę kilka dni i nie byłem zadowolony.ED 77 tylko testowałem z kartą ERY.Co do mojego miejsca zamieszkania to @Ufo atakuje sam widziałeś.Trzy nadajniki w trójkącie a ja w środku.Nawet przez komende AT+CSQ nie ma go w bazie.Ale już niedługo postawią nowy nadajnik Ery u mnie i może być gorzej niż jest.
Co dotyczy reszty zgadzam sie. :lol:
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

No, ale nie ma dużego obciążenia, i dlatego takie transfery. Co z tego, że ja mam sygnał przy pomocy anteny na poziomach 55 - 70 dbm z trzech nadajników EDGE, jak okolica gęsto zaludniona i w pewnym momencie wszystko siada... To ma największe znaczenie, nie odległość. Dlatego testuję coraz dalsze nadajniki, niedługo przedstawię wyniki testów.
bio5

No ja w ten weekend będę kuzynce instalował kierunkową antenę więc zobaczymy w praktyce jak to będzie działało.
bio5

bio5 pisze:No ja w ten weekend będę kuzynce instalował kierunkową antenę więc zobaczymy w praktyce jak to będzie działało.
PO instalacji ATK20 i wykierowaniu jej na BTS z obsługą EDGE średnie transfery mam poziomie 170 kbps.
Fajni byłoby jakby podciągnąć do ponad 200.
Może drobne eksperymenty z umiejscowieniem samej anteny dadzą efekt.
ODPOWIEDZ