POMOCY!!!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szymonszymski
Początkujący użytkownik forum

POMOCY!!!

Post autor: Szymonszymski »

Witam serdecznie.
Zarejestrowałem się na tej grupie z nadzieją znalezienia pomocy. Posiadam internet mobilny w Orange w 32WP+X9 Czaplino (53,0971491, 23,0363741). Sprzęt którym dysponuje to ZTE MF283+. Co zrobić by poprawić jakość internetu? Mieszkam na wzniesieniu ale mam sporo drzew koło domu. W chwili obecnej internet skacze raz LTE raz UMTS. W telefonie zasięg mam kiepski muszę po domu szukać zasięgu.
Dziś rano piękna pogoda parametry na zdjęciu w załączniku.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Szymon
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: POMOCY!!!

Post autor: matek451 »

Po starym, słabym routerze widać ze masz Orange od lat i nie zrobiłes nic aby normalnie z niego korzystać. Od poczatku należało kupić antenę zewnętrzną 5km do BTS-ów przez lasy a ten liczy na cud. Router oczywiście do wymiany na taki agregacja pasm i do niego pewnie antena szerokopasmowa, BTS-y NetWorks Baciuty i Choroszcz-Zastawie pracują w agregacji LTE2100+1800+800, wiele lat straconych na nędzy pewnie z LTE800.
Szymonszymski

No cóż na cud nie liczę. A orange no fakt że mam od lat ale korzystać zacząłem od tego roku (taka sytuacja). Zrobię jak piszesz zmienię sprzęt i zobaczymy co da się wycisnąć.
Dziękuję
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale tu sama zmiana routera nie pomoze, najpierw to test na MF283+ na zewnatrz, zobacz czy w panelu zarzadzania jest wybór konkretnego pasma LTE. Aplikacja do diagnostyki https://www.mediafire.com/file/tiw4mdq5 ... 9.zip/file Jesli masz wybór pasm to sprawdzasz dla LTE2100, lte1800 i LTE800. Pokazujesz screeny i speedtesty.
Szymonszymski

Cześć, oczywiście w moim przypadku nie da się zaktualizować sprzętu chodź wiem, że są nowsze wersje oprogramowania. A nie wiem czy opłaca i się wysyłać do serwisu aby zrobili aktualizacje softu.
Spróbuję za pomocą tel może zobaczyć wybór pasma jeśli się da
ODPOWIEDZ