Orange Business Everywhere- EDGE- jaka częstotliwość??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ef_ibr
Początkujący użytkownik forum

Orange Business Everywhere- EDGE- jaka częstotliwość??

Post autor: ef_ibr »

Mam pytanie, bo posiadam uslugę w tej sieci i mam problem ze złapaniem EDGE-a. Myślę o antenie kierunkowej, ale nie wiem dokładnie jaką (na jaką częstotliwość i jaka moc). Mieszkam w Sarnowo Góry pow. płoński. Nie mogę znaleźć informacji o BTS-ach jakie mie otaczaja. Wiem gdzie jest jeden ale nie wiem na jakiej nadaje EDGE. Może wiecie jak zdobyc takie informacje???
Z góry dzięki za pomoc.
marc2n

Re: Orange Business Everywhere- EDGE- jaka częstotliwość??

Post autor: marc2n »

>Nie mogę znaleźć informacji o BTS-ach jakie mie otaczaja. Wiem gdzie jest >jeden ale nie wiem na jakiej nadaje EDGE.

Najbliższe BTSy:
1. w Dzierżążni - 900Mhz
2. w Płońsku - 900 i 1800

A więc kupuj antenę na 900Mhz.

>Może wiecie jak zdobyc takie informacje???

Polecam przyklejony temat na tym forum (pierwszy od góry): Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Napisz e-mail do operatora z pytaniem gdzie w okolicy masz nadajniki z EDGE i na jakiej częstotliwości jest tam EDGE, bo chcesz kupić antenę. Ponoć w Orange nie robią już tajemnicy z takich informacji. Warto spróbować, bo tą sieć bez netmonitora dosyć trudno rozszyfrować.
ef_ibr

Do orange juz pisalem i mi odpisali, że mogą mi podac w ktora strone skierowac antene. Chcieli dokładne położenie. Podalem i teraz aktualnie czekam na nastepna odpowiedź. A nie wiesz moze na jakich czestotliwosciach jest EDGE na tych BTS-ach???? np w Płońsku. Bo że tam są to wiem tylko że dokładne informacje z edge mi sa potrzebne. A w Dzierżążni jest EDGE w ogóle??
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516 -- to powinno Cię zainteresować. Zobaczymy przynajmniej z jakiego nadajnika korzystasz teraz. Podaj CID i CSQ. Jeśli prędkość masz na nim max 6kB/s- to jest to tylko GPRS.
W orange EDGE jest przeważnie na 1800Mhz, ale to jest loteria.
PS. Dzierzążnia jest bliżej niż Płońsk, może to ona Cię ściąga.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
ef_ibr

A może jeszcze taka informacja, że w oprogramowaniu od modemu GC85 jest opcja wybierania częstotliwości. Na 1800 mi chodzi GPRS, a na 900 wyswietla mi "ODMOWA REJESTRACJI". Więc z tego chyba wynika że EDGE ktory mi nie chodzi jest na 900Mhz. Tylko nie wiem czy to jest wiarygodne....
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Jak dostaniesz taką odpowiedź jak ja to uśmiejesz sie tylko.
Wysłałem zapytanie opisane tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5940

dostałem odpowiedź żebym sobie kupił antenę dualbandową i podano mi adres sklepu. (niezła reklama)

"Ze względu na zmienny charakter budowy sieci proponujemy zakup anteny dualbandowej pod adresem: www.frackiewicz.pl"

antena na 900 MHz kosztuje 80 zł, dual 140
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

ef_ibr pisze: Na 1800 mi chodzi GPRS, a na 900 wyswietla mi "ODMOWA REJESTRACJI". Więc z tego chyba wynika że EDGE ktory mi nie chodzi jest na 900Mhz.
Z tego wynika, że najsilniejszy w twojej okolicy kanał pracujący na częstotliwości 1800Mhz obsługuje tylko GPRS. Drugi w kolejce (pod względem siły sygnału) może być już z EDGE i też na 1800Mhz, tylko z innego nadajnika. Jak już pisałem, w Orange trudno zgadnąć. Antena dualbandowa kierunkowa w takim przypadku jest "jakimś tam" wyjściem, bo przynajmniej nadajnik można wybrać, a pasmo sobie przełączysz w opcjach GC 85. Trzeba jednak powiedzieć, że niewiele modemów ma opcje przełączania pasma. Operator powinien przynajmniej powiedzieć na jakiej częstotliwości pracuje EDGE na pobliskich nadajnikach..
"Odmowa rejestracji" może być spowodowana zbyt słabym sygnałem na tym paśmie, chociaż jest to zastanawiające, bo przecież masz nadajniki 900Mhz w pobliżu.. :?
marc2n

Post autor: marc2n »

ef_ibr:

W Dzierżążni - jest edge na 900
W Płońsku - jest edge tylko na 900
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

marc2n, jeśli masz taką moc, to chciałbym się tylko upewnić co do nadajnika Orange w Ożarowie (woj. Świętokrzyskie) W btsearch nie ma niestety ID.
Jaka jest częstotliwość tej stacji ???? Bo on ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> EDGE, ale nie wiem czy działa w 900 czy 1800 MHz.
ODPOWIEDZ