Huawei E620 w Orange czy to możliwe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E620 w Orange czy to możliwe
Witam serdecznie! ! !
Mam spore problemy z interneten na modemie Option Globtroter EDGE w Orange (zawieszanie modemu - czasem komputera - problem był z tego co czytałem opisywany ale nie było chyba rozwiązania go)
Moje pytanie czy mając np modem
Huawei E620 3G z sieci Plus
jestem w stanie korzystać z internetu w Orange - tzn co trzeba zrobić aby korzystać z tego modelu.
Mam spore problemy z interneten na modemie Option Globtroter EDGE w Orange (zawieszanie modemu - czasem komputera - problem był z tego co czytałem opisywany ale nie było chyba rozwiązania go)
Moje pytanie czy mając np modem
jestem w stanie korzystać z internetu w Orange - tzn co trzeba zrobić aby korzystać z tego modelu.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Huawei E620 w Orange czy to możliwe
Czy ten modem ma SimLocka? Jeżeli nie ma, to kupujesz kartę np. Orange Free na kartę - KLIK i śmigasz "na Orange".WM pisze:Moje pytanie czy mając np modem
Nie wiem czy chcesz z tego korzystać tylko przez jakiś czas czy już na stałę?
Jeżeli masz natomiast SimLocka (co jest bardzo możliwe), to już gorsza sprawa. Bo bez jego ściągnięcia nie zdołasz się połączyć na karcie innego operatora.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
BliSki pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!WM pisze:Moje pytanie czy mając np modem
Sim Locka zapewne ma gdyż był kupiony z Iplusem jakiś 6mc temu. Jest możliwe sciągniecie simloka z tej karty i ile to +/- kosztuje?
Co do Orange to mam już wykupiony abonament tylko problem jest z kartą Option Edge i dlatego pytam czy można zmienić na inny model. A za pomocą jakiego programu bym się wtedy łączył?
Dzięki za pomoc.
-
Rozumiem, czyli na Option Edge Ci to nie działa i chciałeś to na Huawei E620 3G z sieci Plus sprawdzić... to bez ściągnięcia Locka się nie obejdzie, a ile to kosztuje, to nie wiem.WM pisze:Co do Orange to mam już wykupiony abonament tylko problem jest z kartą Option Edge i dlatego pytam czy można zmienić na inny model.
Tak jak to opisano w FAQ:WM pisze: A za pomocą jakiego programu bym się wtedy łączył?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 - konfiguracja dial-up
lub
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241 - konfiguracja programu pogara.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
No właśnie na Option EDGE są problemy
natomiast na tym samym laptopie smigał IPlus na Huawei więc pomyślałem co by podmienić karty.
Mówisz Dial-up ale czy to jest bezpłatne? Gdy wkładam kartę SIM do modemu Huawei to sieć ORANGE znajduje i nawet łączy ale w panelu sterowania nie jest ujęte jako LAN a połączenie telefoniczne - wieć pytanie czy pomimo wykupinego abonamentu w Orange nie naliczy mi jakiś jednostek.
natomiast na tym samym laptopie smigał IPlus na Huawei więc pomyślałem co by podmienić karty.
Mówisz Dial-up ale czy to jest bezpłatne? Gdy wkładam kartę SIM do modemu Huawei to sieć ORANGE znajduje i nawet łączy ale w panelu sterowania nie jest ujęte jako LAN a połączenie telefoniczne - wieć pytanie czy pomimo wykupinego abonamentu w Orange nie naliczy mi jakiś jednostek.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli masz poprawnie skonfigurowany dial-up i na karcie sim aktywne przesyłanie danych GPRS czyli inaczej masz Orange Free to poza abonamentem nie zapłacisz ani grosza więcej.To tak samo jak iPlus wsadził do całkiem innego modemu i śmigał po internecie.
-
Tzn mam BE Standart za 60zł zastanowiło mnie tylko iż połącznie na karcie Option jest jako LAN a tu połączenie telefoniczne. Czyli co smigać na karcie od Iplusa???
-
Jeżeli na karcie od iPlusa będziesz miał poprawnie ustawiony APN Plusa (wg. tych linków co podałem), to nie ma prawa Ci nic naliczyć poza abonamentem.
Musisz tylko pamiętać, żeby do karty Plusa używać APN Plusa a do Orange - Orange
Chociaż podejrzewam, że z innym APNem nawet się nie połączysz.
Musisz tylko pamiętać, żeby do karty Plusa używać APN Plusa a do Orange - Orange

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Tzn spisałem już wczesniej ze strony ORANGE. Ale co mnie ciekawi łacze sie za pomoca karty Huawei (kupionej w Plusie) za pomocą aplikacji Iplusa ale sim karta i abonament to BE z Orange. Stad moje pytanie czy to nie troche dziwne. Na początku myślałem że jest OK ale jak zobaczyłem w połaczeniach - połaczenie telefoniczne to sie zreflektowałem ( nemr jaki wybiera to *99***1# to dla Orange)BliSki pisze:Musisz tylko pamiętać, żeby do karty Plusa używać APN Plusa a do Orange - OrangeChociaż podejrzewam, że z innym APNem nawet się nie połączysz.
-
Dla Orange i dla Plusa (zresztą dla Ery tak samo) numer jest taki samWM pisze:nemr jaki wybiera to *99***1# to dla Orange)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
W Orange teraz jest *99# jakby nie szło na tym *99***1#
-
Jeżeli ktoś jest zainteresowany różnicą *99# a *99***1# - opis jest tu -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19372#19372
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzięki za rady internet smiga bez problemu i co najważniejsze sie nie zawiesza. Coprawda jestem zdumiony jak można mieć abonament w Orange i korzystać z karty z iPlusa(Huawei) i do tego jeszcze iPlus managera.
-
A dlaczego nie? Jeżeli masz kartę iPlus to jaki problem? A urządzenie, to tylko urządzenie. jeżeli nie ma SimLocka, to musi działać.WM pisze:Co prawda jestem zdumiony jak można mieć abonament w Orange i korzystać z karty z iPlusa(Huawei) i do tego jeszcze iPlus managera.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)