Kłopoty z iPlusem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Patrol
Początkujący użytkownik forum

Kłopoty z iPlusem

Post autor: Patrol »

Witam, mam kłopoty z iPlusem ...

A mianowicie, posiadam modem NetBox 2. Niekiedy rozłącza mnie od usługi(gdy np siedzie na gadu-gadu), program pokazuje iż jestem połączony jednak żadnej reakcji strony się nie wczytują, komunikator pokazując listę dostępnych itp. Nie wysyła ani nie odbiera wiadomości.Denerwują mnie również dziwne błędy po rozłączeniu się internetu, napisze kilka z nich:

proszę sprawdzić kartę sim,

nie można połączyć się z komputerem centralnym

pokazuje pełny zasięg i przy próbie połączenia można czekać latami (wieczne połączenie).

Ostatnimi czasy gram, a raczej próbuje grać w grę RP przez internet... Niestety, nie chodzi mi tu o duży lag ani nic w tym stylu po prostu wyrzuca mnie z serwera bardzo często przy dużej ilości graczy.Od niedawna używam program do optymalizacji łącza (cFos) który faworyzuje czas pingu lub faworyzuje pasmo, ogólnie zarządzanie ruchem internetu.

Rozłączanie się modemu przeważa pod wieczór nie wiem czemu, dziś nawet odwiedziłem miejsce gdzie podpisywałem umowę, jednak pan kazał mi przyjść z modemem oraz płytą i kazał mi z nim podłączyć to i sprawdzić czy rzeczywiście rozłącza... Wydało mi się to śmieszne, więc proszę o pomoc.

Parę razy próbowałem aktualizować program, przy czym zawiesił mi się internet... Co było równoznaczne z ponownym zainstalowaniem aplikacji z płyty

Czy pomogła by tu jakaś antena? Jeśli tak to jaka? Nie wiem na prawdę, zaczyna mnie ta cała sytuacja irytować, z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Kłopoty z iPlusem

Post autor: Fanta »

Przenoszę do opowiedniego dziąłu --> Modemy GSM

A co do samego problemu to z tego co rozumiem korzystasz z Managera, proponuję zrobić sobie Dial-Up, bo jeśli mówisz że masz full zasięg to antena nie potrzebna, chyba że problem tkwi w przełączaniu się pomiędzy dwoma nadajnikami...

Ale na początek Dial-Up.

Pomocne tematy:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

W ostatnim tygodniu i u mnie pojawiały się podobne objawy. Modem tak jakby się wieszał, nie pomaga zresetowanie połączenia, ponowne załączenie modemu itp. Tylko reset kompa pomaga. Wcześniej bardzo rzadko zdarzały się zwiechy, ale nie takie (nawiązanie połączenia drugi raz wystarczyło). Przeciążenie BTS-a też ma nieco inne objawy, więc to chyba jakaś grubsza awaria po stronie iPlusa. Ciekawe czy inni iPlusowcy coś zauważyli. :)

PS.Mam antenę pełny zasięg więc to nie to.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Kiedyś miałem ten sam problem, tak samo jak ty miałem zainstaowanego cFos'a po jego odinstalowaniu wszystko było spoko. Jak czytałem to on niby miał polepszyć pingi itp. Było na odwrót. Przy otwieraniu stron ciągle wywalało mi "Przekroczono limit czasu...". Radze odinstalować cFos'a i zrobić to co doradzał ziomek Fanta zrobić połączenie przez Dial-Up :wink:
Dawno mnie tutaj nie było :)
nakubenda
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nakubenda »

Maciek.K pisze:Radze odinstalować cFos'a i zrobić to co doradzał ziomek Fanta zrobić połączenie przez Dial-Up :wink:
Piszecie o dial-UP. Ok!! Ale jak się wtedy łączyć z netem kiedy karta ma PIN i gdzieś go trzeba wprowadzić, a zdejmowanie tego kodu jest równoznaczne z utraceniem karty gwarancyjnej.

A co managera to może idealny nie jest ale u mnie po formacie i postawieniu systemu jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chodzi bez większych zastrzezen.
Pozdroo

Piotrek>>
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

nakubenda pisze:Piszecie o dial-UP. Ok!! Ale jak się wtedy łączyć z netem kiedy karta ma PIN i gdzieś go trzeba wprowadzić
Jak wtedy postępować jest w FAQ.
Tu w głównym "menu" FAQ -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
Jest taki link -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014
nakubenda pisze:a zdejmowanie tego kodu jest równoznaczne z utraceniem karty gwarancyjnej
LOL :lol: od kiedy zdjęcie kodu PIN to utrata gwarancji?
Chyba ktoś Ci naopowiadał bzdur albo pomyliłeś to ze zdejmowaniem SimLock'a. :lol:

Najprościej zdejmiesz PIN przekładając kartę do telefonu i wybierając odpowiednią opcję wyłączającą PIN.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Next3
Użytkownik forum

Post autor: Next3 »

Jeśli ściągniesz pin nie tracisz gwarancji możesz ją stracic jeśli sciągniesz simlock zrób Dial-up tak jak proponuje Fanta wszystko bedzie szybciej chodzić
ODPOWIEDZ