czy do modemu ZTE MF 330 można podłączyć antenę??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
czy do modemu ZTE MF 330 można podłączyć antenę??
Przeglądałem ostatnio na allegro oferty anten. Posiadam modem ZTE MF 330 z Orange. Używam go z laptopem i chciałbym mieć lepszy zasięg gdyż w miejscu w którym pracuję zrywa mi często połączenie. Na allegro odpisał mi pewien sprzedawca anten,że ten modem nie posiada możliwości podłączenia anteny. Widzę jednak,że w modemie tym jest wejście na jakiś dodatek. Wygląda to na antenę.. Jeśli tak to jaka antena bedzie do niego pasowała?
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: czy do modemu ZTE MF 330 można podłączyć antenę??
No szukałem i też nic nie znalazłem.
Wiem że do telefonów są specjalne konektory antenowe, ale do kart PCMCIA to chyba raczej na pewno nie będzie pasowało. Spytaj się w salonie Orange ewentualnie.

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Niestety ale nie ma i nic raczej nie będzie "pasowało"... To właśnie ujemna strona tego modemu... Kolega @wlodus zamierza go kupić - spytajcie jego. Poza tym pracuje w salonie Plusa...
-
To do czego w takim razie służy wejście znajdujące się w tym modemie? Wygląda jak gniazdo audio typu mały jack.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A masz jakąś instrukcję z opisem tego modemu? Tam powinno pisać co to za wejście i do czego służy.Ponadto ktoś tu już pisał ale mogę się mylić że jest to mini gniazdo słuchawkowe aby prowadzić rozmowy głosowe. Zaznaczam że mogę się mylić.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Najprawdopodobniej jest to własnie to...Jaco pisze:...jest to mini gniazdo słuchawkowe aby prowadzić rozmowy głosowe...[/b]
-
Nie można,mam ten modem i nie ma możliwości podłączenia pod niego anteny a wyjście jest pod słuchawki.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Bez sensu jest produkowanie modemu bez możliwości podłączenia anteny zewnętrznej... 

- Jaco
Jest sens gdyby zasięg operatorów pokrywał nasz kraj w 300% a nie w 95% ale to już inna bajkamar_kow pisze:...Bez sensu jest produkowanie modemu bez możliwości podłączenia anteny zewnętrznej...

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...I wszędzie byłoby HSDPA 7.2 Mb/s...Jaco pisze:...ale to już inna bajka

- Jaco
Zapomniałem dodać wszystkich technologi.Jaco pisze: w 300%

-
słuchawki? w jaki więc sposób korzysta się z tych słuchawek i jak prowadzić te rozmowy głosowe za ich pomocą? skoro są słuchawki to przecież potrzebny też jest mikrofon. mikrofon trzeba do komputera podłączyć? można jakoś dzwonić z tego modemu do kogoś tak jak z numeru telefonu? ja myślałem, że to jest gniazdo FME albo SMA czy coś takiego...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Nie znam modelu ZTE ale ja mogę korzystać z rozmów głosowych podłączając do swojego modemu zestaw słuchawkowy Nokii z wejściem mini jack HS-7. Podejrzewam że podobnie jest z modelem ZTE. Słuchawki i mikrofon podłączone do karty dźwiękowej działają w przypadku rozmów prowadzonych za pomocą komunikatorów (np. skype). W przypadku wykorzystania karty sim modemu do rozmowy potrzebny jest odpowiedni zestaw słuchawkowy. No i oczywiście pod warunkiem że faktycznie jest do tego przystosowany.stopi pisze:... jak prowadzić te rozmowy głosowe za ich pomocą? ...
- sardo nunspa
Ten modem musi mieć antenę wewnętrzną. Trzeba go wypatroszyć, znaleźć antenę, podłączyć kabelek, wyprowadzić na zewnątrz. Wystającą końcówkę zaopatrzyć w złącze SMA lub FME, Następnie zamieścić wszystko na forum łącznie ze zdjęciami, by przetrzeć szlak dla następnych
. Skoro dało się przylutować antenę do GC79, to dlaczego by nie spróbować z tym modemem.

Latka lecą...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
I tu warto poczytać doświadczenia innych użytkowników żeby później nie "patroszyć"sardo nunspa pisze:Ten modem musi mieć antenę wewnętrzną. Trzeba go wypatroszyć[...]

W przypadku konektora indukcyjnego jest jak z przyklejanymi pod baterię wzmacniaczami gsm. Niby działają ale nikt tego nie zmierzył...
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ja tylko dodam ze w modelu wyzej 332 antena jest dodana w zestawie...
przynajmniej w plusie
przynajmniej w plusie

nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja zmierzyłem na dwóch telefonach i naprawdę działa (przynajmniej ten mój bo są różne). Sprawdzałem też w telefonie, który ma antenę wewnętrzną pod baterią i też działa, troche gorzej niż w przypadku nokii, która ma antenę w górnej obudowie, ale jednak. Poprawa zależy też od użytej anteny, a testy znajdziesz tu:mar_kow pisze: W przypadku konektora indukcyjnego jest jak z przyklejanymi pod baterię wzmacniaczami gsm. Niby działają ale nikt tego nie zmierzył...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38082#38082
- sardo nunspa
Zgadzam się, ale GC79 też kiedyś był nowy i drogi i na gwarancji. Gdy indukcja nawali, a netu dalej nie będzie to, co pozostajemar_kow pisze: żeby później nie "patroszyć"nowego, na gwarancji sprzętu. Utrata gwarancji w przypadku uszkodzenia jest równoznaczna z koniecznością zakupu nowego modemu. Koszt naprawy w przypadku prawie każdego modemu jest niestety nieopłacalny.

Latka lecą...
- Jaco
Zmiana operatora lub dostępu do internetusardo nunspa pisze:, co pozostaje

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...wypatroszyć...sardo nunspa pisze:[...] to, co pozostaje

-
- Mistrz bezprzewodowy
...spróbować indukcyjnie, koszt 10-15 zł za konektorsardo nunspa pisze:[...] to, co pozostaje

-
A gdzie taki konektor indukcyjny mozna kupic i jak sie tym dziala?Ufo atakuje pisze:sardo nunspa pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2007-12-09, 22:56 przez Iushiban, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Poszukaj na Allegro: http://www.allegro.pl/search.php?string ... category=4Iushiban pisze:A gdzie taki konektor indukcyjny mozna kupic i jak sie tym dziala?
-
Ja rozebrałem ten modem i pod plastikową obudową jest gniazdo prawdopodobnie na antenę.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8b495.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f91 ... 8b495.html
Zdjęcie jest to samo w obydwu linkach
Jak tylko zostanie parę złotych to kupię antenę i zobaczę jakie będą efekty.
Jestem z Łodzi i według mapki zasięgu orange jestem w hsdpa jednak modem nie pokazuje możliwości połączenia się w 3g
Jak kupie antenę to napisze czy się poprawiło
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8b495.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f91 ... 8b495.html
Zdjęcie jest to samo w obydwu linkach
Jak tylko zostanie parę złotych to kupię antenę i zobaczę jakie będą efekty.
Jestem z Łodzi i według mapki zasięgu orange jestem w hsdpa jednak modem nie pokazuje możliwości połączenia się w 3g
Jak kupie antenę to napisze czy się poprawiło
- yagi
Wgt mnie to takie samo zlacze jak po rozebraniu E220 - zlacze serwisowe...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- bob
- Guru bezprzewodowy
Serwisowe ?yagi pisze:zlacze serwisowe...
- yagi

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
A więc w wątku podanym powyżej wychodzi na to że to jest złącze antenowe a nie serwisowe.
Ale tak czy siak przylutowałem kable bezpośrednio do styków od anteny wewnętrznej.
Zmajstrowałem sobie antenę BIQUAD na 2.1Ghz(docelowo miała być to antena do HSDPA),długość kabla 11-12m i sprawa wykląda następująco..
Po podłączeniu anteny,prowizorycznie w celu testów i położeniu jej na oknie(wewnątrz),zasięg EDGE spadł !!! o jedną kreskę.Jednak połączenie okazało się nieporównywalnie lepsze prędkość wzrosła około dwukrotnie(możliwe że złapałem zasięg innego mniej obciążonego nadajnika ale tego nie potrafiłem sprawdzić,nie znam się za bardzo na tym).
Aktualnie antena wylądowała na dachu(2 piętrowa kamienica) i zasięg jest na full.Transfery są praktycznie na maksymalnym poziomie jakie oferuje EDGE.W godzinach gdzie wcześniej korzystanie z internetu praktycznie było niemożliwe czyli od ok 18 do 22 spokojnie można teraz śmigać.
Wykorzystałem koncetryk do kamer przemysłowych taki akurat miałem a nie chciałem wbijać się w koszty nie będąc pewny efektów.
Zasięgu HSDPA niestety nie złapałem mimo iż według mapy orange powinienem mieć zasięg na zewnątrz(ere i plusa łapę)
Spróbuje jeszcze pokręcić trochę anteną bo jednak zależało by mi na HSDPA a jak się nie uda zostaje tylko czekać.
Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z efektów które osiągnąłem.Korzystanie z netu jest dużo przyjemniejsze.
Ale tak czy siak przylutowałem kable bezpośrednio do styków od anteny wewnętrznej.
Zmajstrowałem sobie antenę BIQUAD na 2.1Ghz(docelowo miała być to antena do HSDPA),długość kabla 11-12m i sprawa wykląda następująco..
Po podłączeniu anteny,prowizorycznie w celu testów i położeniu jej na oknie(wewnątrz),zasięg EDGE spadł !!! o jedną kreskę.Jednak połączenie okazało się nieporównywalnie lepsze prędkość wzrosła około dwukrotnie(możliwe że złapałem zasięg innego mniej obciążonego nadajnika ale tego nie potrafiłem sprawdzić,nie znam się za bardzo na tym).
Aktualnie antena wylądowała na dachu(2 piętrowa kamienica) i zasięg jest na full.Transfery są praktycznie na maksymalnym poziomie jakie oferuje EDGE.W godzinach gdzie wcześniej korzystanie z internetu praktycznie było niemożliwe czyli od ok 18 do 22 spokojnie można teraz śmigać.
Wykorzystałem koncetryk do kamer przemysłowych taki akurat miałem a nie chciałem wbijać się w koszty nie będąc pewny efektów.
Zasięgu HSDPA niestety nie złapałem mimo iż według mapy orange powinienem mieć zasięg na zewnątrz(ere i plusa łapę)
Spróbuje jeszcze pokręcić trochę anteną bo jednak zależało by mi na HSDPA a jak się nie uda zostaje tylko czekać.
Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z efektów które osiągnąłem.Korzystanie z netu jest dużo przyjemniejsze.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Pogratulować, ryzyko się opłaciło.fiksiu pisze:Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z efektów które osiągnąłem.Korzystanie z netu jest dużo przyjemniejsze.