Ważne pytania dotyczące Blueconnect, prośba o pomoc (laik)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ważne pytania dotyczące Blueconnect, prośba o pomoc (laik)
Witam jestem tu nowy i mam do kolegów kilka pytań.
Mam internet Blueconnect z modemem Option icon 3g i antenę
http://www.allegro.pl/item240368045_ant ... on_3g.html Teraz modem podłączony jest do komputera.
Niestety kabel dostarczany razem z nią jest kiespkiej jakości przez co na "czystym" modemie miałem pełen zasięg na modemie i w programie do łączenia(parapet na strychu ok 8m wysokości) i prędkości 100-120 download i 50 upload a z anteną 80/40 zasię 4/5 w programie zamiast najlepszego Bardzo dobry
Nadajnik z którego ciągne najprawdopodobniej znajduje się w Czarni gmina Czarnia w odległości 10 km w lini prostej. Brak wysokiego zabudowania tylko las.
Mam pewien pomysł na polepszenie wyników lecz nie wiem czy jest dobry.
Tego jestem pewien, że powinienem umieścić antenę wyżej (12-13 m tak mogę, antena będzie nad dachem czy to coś przeszkadza ?) i kupić lepszy i krótszy kabel 5 m.
Co do kabla to jaki? (do 80-100 złotych) Jaką końcówką go zakończyć aby pasował bez konektorów do mojego modemu?
Gdzie mogę kupić taki kabel i koncówkę?
Natomiast nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie, modem będzie ustawiony na strychu a nad dachem antena(czy dach nie przeszkadza) Chciałbym wydać 300 złotych na router który po podłączeniu mojego modemu będzie można łączyć się z każdego komputera w sieci chodzi mi mianowicie o ten
http://www.welcom.pl/go/_info/?id=268&s ... a4dae433a8
Napisano że jest zkunfigurowany do pracy z innym modemem niż mój a czy dało by się przekonfigurować go do mojego.
A jeśli tak czy jest on dobrym routerem bo mam go zamiar podłączyć pod 3 komputery i w przyszłości do PS3
EDIT: Czy jest jakiś program który wyświetlał by procentową siłę sygnału?
To chyba wszystko co chciałbym wiedzieć. Za wszelką pomoc bardzo dziękuje.
Mam internet Blueconnect z modemem Option icon 3g i antenę
http://www.allegro.pl/item240368045_ant ... on_3g.html Teraz modem podłączony jest do komputera.
Niestety kabel dostarczany razem z nią jest kiespkiej jakości przez co na "czystym" modemie miałem pełen zasięg na modemie i w programie do łączenia(parapet na strychu ok 8m wysokości) i prędkości 100-120 download i 50 upload a z anteną 80/40 zasię 4/5 w programie zamiast najlepszego Bardzo dobry
Nadajnik z którego ciągne najprawdopodobniej znajduje się w Czarni gmina Czarnia w odległości 10 km w lini prostej. Brak wysokiego zabudowania tylko las.
Mam pewien pomysł na polepszenie wyników lecz nie wiem czy jest dobry.
Tego jestem pewien, że powinienem umieścić antenę wyżej (12-13 m tak mogę, antena będzie nad dachem czy to coś przeszkadza ?) i kupić lepszy i krótszy kabel 5 m.
Co do kabla to jaki? (do 80-100 złotych) Jaką końcówką go zakończyć aby pasował bez konektorów do mojego modemu?
Gdzie mogę kupić taki kabel i koncówkę?
Natomiast nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiązanie, modem będzie ustawiony na strychu a nad dachem antena(czy dach nie przeszkadza) Chciałbym wydać 300 złotych na router który po podłączeniu mojego modemu będzie można łączyć się z każdego komputera w sieci chodzi mi mianowicie o ten
http://www.welcom.pl/go/_info/?id=268&s ... a4dae433a8
Napisano że jest zkunfigurowany do pracy z innym modemem niż mój a czy dało by się przekonfigurować go do mojego.
A jeśli tak czy jest on dobrym routerem bo mam go zamiar podłączyć pod 3 komputery i w przyszłości do PS3
EDIT: Czy jest jakiś program który wyświetlał by procentową siłę sygnału?
To chyba wszystko co chciałbym wiedzieć. Za wszelką pomoc bardzo dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2007-09-16, 21:34 przez al fazeer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Ważne pytania dotyczące Blueconnect, prośba o pomoc (laik)
Szkoda że link od anteny już nie działa ale w nim można się doczytać że jest to antena do okólna bo ma tylko 5dB.
Nie wydaje mi się również abyś z odległości 10 km miał na modemie aż taki dobry zasięg. Być może korzystasz z bliżej położonego nadajnika.
Co do wyboru anteny to na takie odległości najlepsza jest kierunkowa.
Jak sprawdzić dokładnie z którego nadajnika korzystasz znajdziesz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Musisz to zrobić przez hiperterminal.Jak to zrobić --> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=21069#21069
Antenę polecał bym kupić już z kablem w DIPOLu lub http://www.komputery-online.pl/index.php?cPath=90
Trzy kompy na tak niezbyt szybkim necie to trochę za dużo. I jeszcze PS?
Nie wydaje mi się również abyś z odległości 10 km miał na modemie aż taki dobry zasięg. Być może korzystasz z bliżej położonego nadajnika.
Co do wyboru anteny to na takie odległości najlepsza jest kierunkowa.
Jak sprawdzić dokładnie z którego nadajnika korzystasz znajdziesz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Musisz to zrobić przez hiperterminal.Jak to zrobić --> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=21069#21069
Antenę polecał bym kupić już z kablem w DIPOLu lub http://www.komputery-online.pl/index.php?cPath=90
Trzy kompy na tak niezbyt szybkim necie to trochę za dużo. I jeszcze PS?
-
Nie nie jest to antena dookólna tylko kierunkowa z zyskiem 16,5 dbi chyba ATK-20, to może coś zrobiłem nie tak z linkiem sorry. (już działa)
Bliżej położonych nadajników to u mnie niema z każdego okna mam różne nadajki, mam taką pustą przesztrzeń jeśli chodzi o sygnał, ten jest najbliżej no i chyba ma EDGE. Jak ustawię antenę na nadajnik w Myszyńcu,który mam 15 km w lini prostej to sygnał jest gorszy.
"Trzy kompy na tak niezbyt szybkim necie to trochę za dużo. I jeszcze PS"
Oczywiście 3 kompy nie zawsze na raz a jeśli już to przeglądanie stron, PS3 to oczywiście nie do grania a ściaganie gier i dem w nocy.
Miałem łącze modemowe z TPSA a u nas są straszne kable to co jakąś wichurę,burze ulewę nie możne było korzystać z netu a jak można było to
na 1-2 h i teraz jest dużo wygodniej.
Prosiłbym jeszcze o poradę dotyczą kabla i końcówki oraz tego routera
EDIT : link do anteny działa
Bliżej położonych nadajników to u mnie niema z każdego okna mam różne nadajki, mam taką pustą przesztrzeń jeśli chodzi o sygnał, ten jest najbliżej no i chyba ma EDGE. Jak ustawię antenę na nadajnik w Myszyńcu,który mam 15 km w lini prostej to sygnał jest gorszy.
"Trzy kompy na tak niezbyt szybkim necie to trochę za dużo. I jeszcze PS"
Oczywiście 3 kompy nie zawsze na raz a jeśli już to przeglądanie stron, PS3 to oczywiście nie do grania a ściaganie gier i dem w nocy.
Miałem łącze modemowe z TPSA a u nas są straszne kable to co jakąś wichurę,burze ulewę nie możne było korzystać z netu a jak można było to
na 1-2 h i teraz jest dużo wygodniej.
Prosiłbym jeszcze o poradę dotyczą kabla i końcówki oraz tego routera
EDIT : link do anteny działa
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Bardzo dziwne z tą anteną na parapecie strychu. Może Era nadaje na 1800MHz? ,albo źle podłączyłeś konektor, coś nie kontaktowało. Jeżeli nie masz przeszkód w terenie nie warto podnosić anteny. Skoro na parapecie jest max zasięg bez anteny to tym bardziej powinno być z anteną. Takie anteny nie ściągają piorunów, podobnie jak drzewa, ale pioruny uderzają w drzewa, bo są wysokie. Jeżeli nie musisz to nie kuś losu, bo ja niestety muszę kusić 

Latka lecą...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Ważne pytania dotyczące Blueconnect, prośba o pomoc (lai
Bez anteny z 10 km nie będziesz miał pełnego zasięgu na żadnym modemie/telefonie. Z tego co piszesz BTS-y muszą być bliżej, a ty źle ustawiłeś antenę. Pierwsze co powinieneś zrobić to odpalić hyperterminal i sprawdzić z czym tak naprawdę sięłączysz. Potem zrobić próbę bez i z anteną i porównać wyniki. Na koniec ustalić położenie najlepszego nadajnika i skierować tam antenę.al fazeer pisze: Niestety kabel dostarczany razem z nią jest kiespkiej jakości przez co na "czystym" modemie miałem pełen zasięg na modemie i w programie do łączenia(parapet na strychu ok 8m wysokości) i prędkości 100-120 download i 50 upload a z anteną 80/40 zasię 4/5 w programie zamiast najlepszego Bardzo dobry
-
Dobrze popróbuje z tym hyperterminalem jak tylko wyczytam jak to się robi.
A który kabel kupić? H1000 ? Potrzebne mi będzie tylko 5 m może być 100 złotych za te 5 m. Jaką końcówką go zakończyć i czy będzię mi potrzebna jakaś zaciskarka?
Z tym router to da radę z moim modemem?
A który kabel kupić? H1000 ? Potrzebne mi będzie tylko 5 m może być 100 złotych za te 5 m. Jaką końcówką go zakończyć i czy będzię mi potrzebna jakaś zaciskarka?
Z tym router to da radę z moim modemem?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Końcówka, która wchodzi do Optiona to MC CARD. W dziale modemy jest temat o złączach i zdjęcie konektora MC CADR -> FME. Myślę, że to nie ma wielkiego znaczenia przy takim zysku jaki daje ta antena. Możesz zamówić kabel standardowym wyjściem FME, konektor przecież już masz. Problem leży w ustawieniu anteny, ewentualnie coś niełączy, bo nie wierzę, żeby kabel zjadał zysk takiej anteny.
-
A ten Router? Dam radę zrobić tak żeby działał z moim modemem?
Gdzie kupić kabel?(Tak żeby mi odrazu zaciśneli złaczę?)
Gdzie kupić kabel?(Tak żeby mi odrazu zaciśneli złaczę?)